Karadeniz'in kültür mirası turizme kazandırılacak

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde restorasyon çalışmaları yürütülen tarihi Kızlar Manastırı, turizme kazandırılmaya hazırlanıyor. Köklü bir tarihe sahip olan bu mekan yaşayan müze, performans etkinlikleri ve sanat galerileriyle kentin kültür ve sanat hayatına canlılık katması hedefleniyor.

Karadeniz'in kültür mirası turizme kazandırılacak
Karadeniz'in kültür mirası turizme kazandırılacak
GİRİŞ 24.02.2020 11:28 GÜNCELLEME 24.02.2020 12:23 KAYNAK AA, HABER7

Yüzlerce yıllık tarihi ve ihtişamlı, görkemli yapısı ile günümüzde halen dimdik ayakta duran Kızlar Manastırı, restorasyon çalışmaları ile turizme kazandırılacak.

 

 

BİZANS UYGARLIKLARINDAN KALMA

Şehir merkezine yakınlığıyla dikkati çeken Kızlar Manastırı, güneyde içinde "kutsal su" bulunan kaya kilisesi ve onun girişinde şapel ve birkaç hücreden oluşuyor. Kaya kilisesinde kitabeler, 3. Alexios'un eşi Theodora ve annesi Eirene'nin portreleri yer alıyor.

 

 

Bölgenin en eski eserlerinden biri olan bu yapı, görkemli yapısının yanı sıra iç yapısı ve mimarisi ile de dikkat çekiyor. Restorasyon çalışmaları ile birlikte faydalı bir şekilde kullanılmak istenen bu mekan, müze, performans merkezi ve sergi alanı olarak kullanılması gündemde.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığınca kapsamlı restorasyon ve rölöve çalışmaları geçen yıl sonu tamamlanarak tarihi dokusu ön plana çıkarılan manastırın mülkiyeti ise Trabzon Büyükşehir Belediyesine ait.

Tarihi dokusuyla bugün de yerli ve yabancı turistlerden ilgi gören manastırın, turizmde daha da ön plana çıkarılması amacıyla Büyükşehir Belediyesince proje hazırlanarak, çeşitli çalışmalar yapıldı.

Konumu, şehir ve deniz manzarasıyla öne çıkan manastırın, yaşayan müze, performans etkinlikleri ve sanat galerileriyle kentin kültür ve sanat hayatına canlılık katması hedefleniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL