Trafik Sigortası ile ilgili önemli açıklama!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, trafik sigortasında "tavan fiyat" uygulamasının 2018'de de devam edeceğini açıkladı.

Trafik Sigortası ile ilgili önemli açıklama!
Trafik Sigortası ile ilgili önemli açıklama!
GİRİŞ 25.12.2017 10:14 GÜNCELLEME 28.05.2018 11:30
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortasında azami prim (tavan fiyat) uygulamasının 2018 yılında da devam edeceğini belirterek, "Sigorta şirketlerinin 9 ayda yaklaşık 240 milyon liralık zarar ettiğini tespit ettik. Şirketlerimizin sermayesinin erimemesi için azami prim tutarlarında bir defaya mahsus olmak üzere yıl başında yüzde 5 artış olacak." dedi. 
 
Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın nisan ayında zorunlu trafik sigortalarında azami prim uygulamasının başlatıldığını hatırlattı.
 
Yüksek riskli araç grubunun prim ve hasarlarını tüm sigorta şirketlerine dengeli bir şekilde dağıtılmasını öngören Riskli Sigortalılar Havuzu'nun da temmuz ayında oluşturulduğunu anlatan Şimşek, 2017'de devreye giren bu iki uygulama ile sigortalıların, kanunen yaptırmakla zorunlu oldukları trafik sigortalarına makul primlerle rahatça erişebilir hale geldiğini söyledi.
 
Şimşek, "2017 yılı kasım ayı itibarıyla trafik sigortalarındaki ortalama prim, uygulama öncesi 2017 mart ayına göre nominal olarak yaklaşık yüzde 19, reel olarak yüzde 28 düştü." ifadelerini kullandı.
 
Sigorta şirketlerinin zorunlu trafik sigortası branşındaki mali durumlarının Hazine Müsteşarlığı tarafından izlendiğini dile getiren Şimşek, zorunlu trafik sigortası sisteminin sürdürülebilirliğinin büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.

"SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ZARAR ETTİĞİNİ TESPİT ETTİK"
 
Sigorta primlerinin şirketler tarafından sunulan teminatları karşılayacak, sigortalılar içinse ödenebilecek seviyede olmasının önemini vurgulayan Şimşek, bu dengenin tutturulmasının, sistemin sürdürülebilirliği için çok önem arz ettiğini ifade etti.
 
Şimşek, bu çerçevede zorunlu trafik sigortasında azami prim uygulamasına 2018 yılında da devam edeceklerini bildirdi.
 
Hazine Müsteşarlığınca sigorta şirketlerinin 9 aylık teknik sonuçlarının analiz edildiğini anlatan Şimşek, bu sürede sektörün yaklaşık 240 milyon liralık zarar ettiğini tespit ettiklerini, bu zararın da 9 aylık prim üretiminin yüzde 3'üne denk geldiğini söyledi.
 
Zararın geçmiş yargı kararları çerçevesinde ayrılan karşılıklar nedeniyle ortaya çıktığına işaret eden Şimşek, "Geçen yıl yaptığımız yasal düzenlemelerle yargı kararları ile ilgili sorun çözümlendi ancak geçmişten gelen davalık dosyalar nedeniyle karşılıklar ayrılmaya ve gider yazılmaya devam ediyor." dedi.
 
VATANDAŞ DA ŞİRKETLER DE ZARAR ETMEMİŞ OLACAK
 
Şimşek, yılın son 3 ayında da şirketlerin teknik zarar trendinin devam edeceği değerlendirildiğini belirterek, "Şirketlerimizin sermayesinin erimemesi için azami prim tutarlarında bir defaya mahsus olmak üzere 2018 yılı başında yüzde 5 artış olacak. Bu suretle Hazine, ilgili yönetmeliğin kendisine verdiği prim tavanını yüzde 10 artırma yetkisini, yüzde 5 olarak kullanmış olacak." şeklinde konuştu
 
Mevcut uygulamada azami prim tutarlarına uygulanan yüzde 1,5 oranındaki aylık artışlarda ise herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğinin altını çizen Şimşek, bu şekilde vatandaşların yanı sıra sigorta sektörünün de zarar etmeyeceği orta yolun bulunmuş olacağını kaydetti.
 
Şimşek, piyasa şartları ve rekabet kapsamında, sigorta şirketlerince daha düşük primler ile trafik sigortası yapılmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • mersin öğretmen 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah cezanızı verecek.
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Pekı guzel sıgortalar kar ederlerse bunu arabası olanlara dagıtacaklarmı.
    Cevapla
  • Wanli 6 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim kaza yapan adamın ya da zarara giren şirketin zararını karşılamak zorundamıyız.3 yılda 2500 tl para verdim ve hiç de kaza yapmadım.benim zararımı günahım ne??
    Cevapla
  • orhan 6 yıl önce Şikayet Et
    şirketler bildiğini okuyo tavan fiyat hikâye.
    Cevapla
  • salim 6 yıl önce Şikayet Et
    Yahu siz milletten yanamisiniz zenginlerden. anlaşiliyorki zenginden.zarar ediyosa kapatsinlar dükkanı.zarar etmiyolar aslında çok kar ediyolar da yetmiyo onlar a doymuyolar. vatandaşı düşünen yok tabi.yani milletin dediği oluyor tabi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle