Airbus uçaklarında Türkiye imzası

Manisa'da havacılık sektörü için parça üreten şirket, Airbus'ın tedarikçileri arasına girerken, diğer iki büyük şirkete de parça veriyor.

GİRİŞ 23.08.2016 12:42 GÜNCELLEME 23.08.2016 12:52
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Manisa'da bulunan bir tesis, sektörde dünyanın önde gelen üreticilerine parça satarken, Airbus projelerindeki kritik parçaların üretiminde de rol almaya hazırlanıyor.

İzmir'de yüksek teknolojiye dayalı nikel ve alüminyum alaşım parça üretimi için iki ortağın kurduğu HMS Makina, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin Casa uçakları için yürüttüğü programa dahil olarak havacılık sektörüne girdi.

ÜÇ BÜYÜK KURULUŞA PARÇA VERİYOR

Boeing'in off-set taahhütleri kapsamında yeni parçaların üretimine başlayan şirket, milimetrenin binde biri ölçekle yürütülen üretim faaliyetlerinde sağladığı başarıyla sektörün üç büyük kuruluşu olan Airbus, Boeing ve Bombardier için parça üretmeye başladı.

Firma ayrıca, halen herhangi bir vakıf iştiraki bulunmaması ve tamamen yerli sermayeye sahip olmasıyla dikkati çekiyor.

KRİTİK PARÇALARA ADIM ATTI

Uçakların kapı üzerinde bulunan küçük parçaların torna işlerini yaparak sektöre giren, tuvalet kilidinden uçuş kontrol bilgisayarına kadar çok sayıda yapısal parçayla işi büyüten firma, son olarak kurduğu kimyasal proses tesisiyle doğrudan uçağa takılabilecek kritik parçaların üretimine de adım attı.

Tesisin faaliyete geçmesiyle Airbus'a başvuran şirket, Almanya'dan gelen heyetin denetimleri sonrası elde ettiği başarıyla, havacılık devinin Türkiye'de TAI'nın ardından ikinci onaylı tedarikçisi oldu.

'ASIL KATMA DEĞER KAÇIYOR'

Şirketin genel müdürü Aziz Meydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ekonomi Bakanlığının Stratejik Yatırım Destek Programı kapsamında desteklediği şirketlerinin Türk havacılık sektörü için önemli bir eşiği geçtiğini dile getirdi.

Bugüne kadar ürettikleri parçaların uçaklara doğrudan takılamadığını, boya, korozyon direncinin artırılması ve montaj işlemlerinin yurt dışındaki firmalar tarafından yapıldığını, asıl katma değerli kısmı kaçırdıklarını anlatan Meydan, 4 milyon dolarlık projeyle TAI'nin ardından ülkenin ikinci kimyasal prosesi tesisini kurduklarını ifade etti.

Meydan ayrıca, tesisin kapasite açısından Avrupa'nın 5'incisi olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • serdar 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye imzası taşıyorlar değil Türk imzası taşıyorlar olacak. Başlık yanlış.
    Cevapla
  • ülkem 7 yıl önce Şikayet Et
    yetmez ama genede güzel, bu işler çıraklıkla başlar birde bakarsın Allahın izni ile 5 ila 10 sene içinde önemli bir konuma gelmişsin demektir,
    Cevapla
  • Aslolan.. 7 yıl önce Şikayet Et
    Asıl sorulması gereken şu: tedarik parçalar üretmek yerine biz ne zaman bir airbus, boeing şirketi çıkaracağız?
    Cevapla
  • hazeyn 44 7 yıl önce Şikayet Et
    vecihi hurkus rahmetli yi az rahat biraksalardi havada bizden habersiz kus ucmazdi birader
    Cevapla
  • Hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    Almanlar işin angarya kısmını bizimkilere havale etmişler, eh hiç yoktan iyidir. Zamanla diğer yüksek teknoloji isteyen işlere de girerler.
    Cevapla
  • Erdem 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu firma yerli firma değilki Alman Şirketi sadece manisa osb de fabrikası var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle