Turkcell ve Koç Holding'e brüt takas yasağı

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Koç Holding A.Ş. pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesi sonucunda brüt takas uygulaması yasağı geldi.

Turkcell ve Koç Holding'e  brüt takas yasağı
Turkcell ve Koç Holding'e brüt takas yasağı
GİRİŞ 25.02.2017 09:32 GÜNCELLEME 25.02.2017 10:34

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) haftalık bültenine göre, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (TCELL) ve Koç Holding A.Ş. (KCHOL) pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesi sonucunda yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen, yapay piyasa oluşturmaya yönelik işlemlerin engellenmesi amacıyla Erdem Yağan, Mehmet Tosunoğlu ve Ahmet Kayhan adlı şahıslara brüt takas uygulaması, açığa satış ve kredili menkul kıymet işlemleri yasağı ve internet üzerinden emir yasağı uygulanmasına karar verdi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) haftalık bültenine göre, "Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (TCELL) ve Koç Holding A.Ş. (KCHOL) pay piyasasında 22.02.2017 tarihinde gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesi sonucunda, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn)'nun 107/1 maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle, SPKn'nun 1 inci maddesi çerçevesinde yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen, yapay piyasa oluşturmaya yönelik işlemlerin engellenmesi amacıyla, SPKn'nun 101 inci maddesi ve 128 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile V-101.1 sayılı Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin 18/1 maddesi kapsamında Erdem YAĞAN (MKK Sicil No: 12391516), Mehmet TOSUNOĞLU (MKK Sicil No: 12620509) ve Ahmet KAYHAN (MKK Sicil No: 13224300) adlı şahısların Borsa İstanbul A.Ş. pay piyasasındaki işlemlerine ilişkin olarak 27.02.2017 tarihinden itibaren 3 ay süre ile,

i) Algoritmik emir üretim/iletim sistemleri üzerinden işlem gerçekleştirmelerinin engellenmesini teminen gerekli tedbirlerin alınması hususunda yatırım kuruluşlarının bilgilendirilmesine,

ii) Brüt takas uygulanmasına,

iii) Açığa satış ve kredili menkul kıymet işlemleri gerçekleştirmelerinin yasaklanmasına,

iv) Yatırım kuruluşlarının internet üzerinden emir kabul etmelerinin yasaklanmasına karar verilmiştir" denildi.

BIST 100 ENDEKSİ 87.467 PUANA KADAR GERİLEMİŞTİ 

22 Şubat tarihnde güne düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, Turkcell ve Koç Holding pay piyasalarında 1 dakikalık bir süre içinde görülen ve "hatalı emir" olduğu tahmin edilen sert satışın yarattığı panik ile 87.467,14 puana kadar gerilemiş ve pay piyasalarının kısa sürede toparlanması ile 88.500 puanın üzerinde dengelenmişti.

Çarşamba günü kapanışa yakın gerçekleşen satış emirleriyle Koç Holding pay piyasasında anlık olarak 13,85 liranın görülmesinin ardından dünkü kapanışa göre yüzde 0,97'lik kayıpla 15,30 liradan kapanış yapılırken, Turkcell hisseleri ise aynı anda 10,66 lirayı gördü ve günü önceki kapanışa göre yüzde 2,69 artışla 11,84 liradan tamamlamıştı.

İKİ HİSSEYİ SARSAN FAİLLER YAKALANDI

Turkcell ile Koç Holding hisselerinde, 22 Şubat'ta gerçekleşen ve her iki hissenin de 6 saniye içinde yüzde 10 düşmesine neden olan algoritmik işlemleri yapanlar tespit edildi. Sermaye Piyasası Kurulu, Sermaye Piyasası Kanunu'nun piyasa dolandırıcılığını düzenleyen ilgili maddesindeki suçun işlendiğine dair makul şüphe bulunduğu gerekçesiyle, Erdem Yağan, Mehmet Tosunoğlu ve Ahmet Kayhan adlı şahısların üç ay süre ile algoritmik emir üreten sistemler üzerinden işlem gerçekleştirmelerinin engellenmesine ve açığa satış yapamamalarına karar verdi.