Davutoğlu: Hat karşısında tevekkül edersin

Başbakan Davutoğlu, Ankara'da Hasan Çelebi'nin sergisinin açılış töreninde konuştu.

GİRİŞ 16.01.2015 11:00 GÜNCELLEME 16.01.2015 13:42
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas’ta 23 Erzurumlu hattat tarafından hazırlanan ve 47 eserin yer aldığı Esmaü’l Hüsna Hat Koleksiyon Sergisi’nin açılışını yaptı.

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Hat eseri gönlünüzü dinlendirir. Gönül dünyasının fiziki şekilde yansımasıdır. Hat sanatı var oluşumuza anlam katıyor. Hat sanatı bir çok sanatın bir araya geldiği ve insanı büyüleyen temaşa sanatının bir araya geldiği, gönlü ve ruhu doyuran bir sanattır.

Kalem üzerine yemin edilir. Kalem ve kağıt bizde çok önemlidir. 

Hat sanatı her zaman beni büyülemiştir. Hat sanatı vahyin ışığını bünyesinde taşır. Ben de bu sanatı bize bırakanlara ve üstadımız olan Hasan Çelebiye teşekkür ediyorum.

Hat sanatının olduğu bir odaya girdiğinizde oranın atmosferi değişir. Sizi tesir altına alır. Mekana selam ederiz. Hat sanatı ile bezenmiş bir odaya giren kişi bir şey hissetmemişse gönülden nasipsizdir.

DAVUTOĞLU'NUN İLHAM ALDIĞI HAT

Akademik çalışmalarımı yaptığım odamda mutlaka hat sanatı eserleri bulundurur, ondan ilham alarak çalışmalarımı devam ettirirdim.Benim odam da var. 'Ah Teslimiyet' diye yazan bir hatın karşında insan kendini zorda hissedebilir mi? teslim olur tevekkül eder ve yoluna devam eder. Hat sanatı sadece bir güzel estetik oluşturmak için yapılan bir sanat değildir. Hat sanatı her kendine bakan özneyle konuşan, hitap eden, kağıdı ve kalemi hatırlatan ona var oluşunu anlamını hatırlatan bir sanattır. Onun için Picasso benim resim sanatında ulaşacağım zirveyi müslümanlar hat sanatın da ulaştılar derken bir sembolizim olarak bir ifade ediş şekli olarak kağıdın kalemle buluşmasının zirvesini gösterir hat sanatı. Bizim dünyamız da neden hat sanatı gelişmiştir? Hat sizi şartlandırmaz alır sizi kendisine götürür. Gönlünüze hitap eder. Gönlünüzün rehberliğinde alır sizi götürür. 

Bizleri bu sanata yatkın olan Esma-ül Hüsna'ya hayranlığımı ifade etmek istiyorum. Ben de tezimi hazırlarken Esmaül Hüsna üzerinde uzunca durmuştum. Serginin Esma-ül Hüsna teması üzerinde olması dikkat çeken bir değer ve manevi bir duygunluk verir, insanı tekebbüre ve rabbinin mavfiyetini dile getirir.

Rabbin ve Allah'ın isimleri karşısında ki acizliğimizi görür ve nasipleniriz. İnsan Esma-ül Hüsna ve Rabbin isimleri ile kendisini konumlandırırsa insan hiçliğini ve mahfiyetin en deruni halini yaşamayan biri kendisini gerçekleştiremez. Hat ve tezhip sanatı ve diğer birçok sanat dünyeviliğe karşı ulbiliği ve tekebbüre karşı mahfiyeti öğretir.

KIZIM HASAN ÇELEBİ'NİN TALEBESİ

Hasan Çelebi Endonezya'da evimize gelmesiyle birlikte, evimizin havası değişmişti.

Tahmini 23 yıl önce tanışmıştık, kızım 6 yaşlarındayken eline kalem almıştı ve küçük kızımla ilgilendi ve "sende kaabiliyet var kızım" diyerek biranda bizi unuttu ve sanatın inceliğini ve ulviliğini ona aşıladı ve sonra kızımda kendisinin öğrencisi oldu.

O zamandan beri yakın dostluğumuz devam etti. Her zaman kendisinin ulvi kişiliğinden istifade ettik. Kendisine sevgi ve muhabbetimizi bu şekilde ifade etme fırsatı bulduk.

Kendisine teşekkür ediyorum.

HAT SANATI DÜNYAYA YAYILIYOR

Dünyanın her yerinde Türk Hat sanatı büyük bir ivme kazanmıştır.

Elhamdülillah, kağıt ve kalem artık sahipsiz değil ve Elhamdülillah ki kağıt ve kalemi gelecek nesillere aktaracak değerli üstadlarımız var.

Çocuklarımız artık bilgisayara bağımlı olarak değil sanat ışığında geleceğe adım atma lüksünü taşıyor. Kalelerin en büyüğü sanat kalesidir.

Erzurum bize şehir dili ile konuşarak demektedir ki, "Kalem artık sağlam ellerdedir!" Allah hepimizin bu sanattan nasiplenmemizi nasip etsin.

Büyük üstatlara teşekkür ediyorum.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • osmanlı 9 yıl önce Şikayet Et
    kumarhanede burnuna yumruk yiyen başbakanlardan ESMAÜL HÜSNA sergisi açan başbakana çok şükür ALLAH a
    Cevapla
  • Dadas 9 yıl önce Şikayet Et
    Gurban oldugum Dadaslar ellerine saglik
    Cevapla
  • Selahattin çetin 9 yıl önce Şikayet Et
    Hat sanatı sanatların en güzellerindendir.Hat,estetiktir.İlham aldığı yer güzel.
    Cevapla
  • Asım 9 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel izahlar.
    Cevapla
  • ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    konuşmalarının içeriği çok dolu ve düşündürücü.prof olmak böyle bir şey sanırım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!
Dilan Polat davasında yeni gelişme: Vergi suçundan tahliye edildiler