İsmail Erdem açıkladı: Resmi süreç başladı!

Haber7 Gündem Masası'nın bu haftaki konuğu, Sancaktepe Belediye Başkanlığı görevini yürüten aynı zamanda da AK Parti tarafından Ataşehir Belediye Başkan Adayı gösterilen İsmail Erdem oldu. Erdem, yoğun tempoda devam eden seçim çalışmalarını ve dikkat çeken projelerini Haber7.com'a anlattı.

İsmail Erdem açıkladı: Resmi süreç başladı!
İsmail Erdem açıkladı: Resmi süreç başladı!
GİRİŞ 21.02.2019 09:21 GÜNCELLEME 21.02.2019 16:13
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Haber7 Gündem Masası'nın bu haftaki konuğu, Sancaktepe Belediye Başkanlığı görevini yürüten aynı zamanda da AK Parti tarafından Ataşehir Belediye Başkan Adayı gösterilen İsmail Erdem, Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, Yayın Koordinatörü Tarık Dağlı ve Haber Şefi İbrahim Günay'ın gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

İşte Erdem'in Haber 7'ye özel açıklamaları

ATAŞEHİR'DE 14 MAHALLE SEFİLLERİ OYNUYOR

Seçime gidiyoruz. 31 Mart'ta yeniden sandık milletin önüne gelecek. Siz seçimlere alışkınsınız. Daha önce Sancaktepe Belediye Başkanlığı yaptınız, şimdiyse Ataşehir adayısınız. Sahaya çıktığınızda Ataşehir'de ne gibi sorunlar tespit ettiniz ve bu sorunlara yönelik uygulayacağınız çözümler neler olacak?

 

 

Ataşehir 10 yıl önce, 2008'de birleştirme kanunuyla belediye oldu. Son iki dönemdir CHP'li Battal İlgezdi tarafından yönetiliyor. İstanbul'un çok gerisinde kalan bir ilçe. Toplamda 17 mahalleye sahip bir ilçede ayakta duran, imar planını bulunan, yerleşim düzeni olan 2,5 mahalle var. Geriye kalan 14 mahalle sefilleri oynuyor. Mülkiyet ve imar problemleri 2,5 mahalle dışında hepsinde var. Avrupa'daki büyük şehirlerdeki duruma da benzetilebilir. Çarşı ve turistleri ağırladıkları ana arterler 3-5 tane. Arka taraflar ise ikinci sınıf insan olarak sınıflandırılmış ve merkeze adapte edilmeyen gettolar. Bu bahsettiğimiz 14 mahalle de böyle dışlanmış durumda. Çevre çok bozuk, yeşil alan yok denilecek kadar az, sosyal kültürel mekanlar yok, sportif mekanlar yok. İstanbul ortalamasının her yönüyle yarısının altında kalmış.

"BAKANLIKLA GÖRÜŞTÜK, RESMİ SÜREÇ BAŞLADI"

1 Nisan'dan önce de ufak dokunuşlarımız oldu. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Yeni Sahra ve Barbaros mahallelerinin imar planını çıkardık. İmar ve iskan Bakanlığının 60 yıl önce yaptığı 1072 konut vardı. Onları TOKİ ve Çevre Şehir Bakanlığı ile görüşerek bir sonuca bağladık. Şu anda resmi işlemler başlatıldı, muvafakatnameler alınıyor. Yakında boşaltılıp yıkılacak, yerine 1072 yeni konut yapılacak. Sözleşme de Şubat sonuna kadar gerçekleşecek.Diğer bir sorun Yeni Çamlıca, Mimar Sinan ve Mevlana mahalleleri. Bu üç mahallede 57 bin kişi yaşıyor ve 45 yıldır çözülemeyen imar ve mülkiyet problemi mevcut. Göreve gelirken boş tapu senetlerini getirmiş, bir hafta sonra sizin tapularınızı veriyorum demiş. 10 yıl geçiyor hiçbir mesafe alınmamış. Bu yüzden öncelikli olarak üç mahallemizde imarı çözmek durumundayız. Mahalleli yıllardır mahkemelerle uğraşıyor. Bu konuyu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla görüştük.Çözüm yolunu sunduk. Resmi süreç başladı, bu sorun da hazine destekli bir biçimde çözülecek. 1 Nisan sonrasında imarıyla beraber yeni uygulama başlayacak.



"İMAR OLMAZSA ŞEHİR OLMAZ"

Burada şehircilik anlamında mülkiyet ve imar birinci basamak. İmar olmazsa, şehir olmaz. İmar planları tamamlandıktan sonra da yapılması gereken çalışmaların başında ilçeye bir meydan kazandırmak geliyor. Sosyo-kültürel ve coğrafi anlamda bütünlüğün olmadığı bir ilçe için en önemli ihtiyaç, şehir meydanının oluşmasıdır. Biz bu planları hazırlamıştık. Cumartesi günü de Cumhurbaşkanımız halka haberini verdi. Ataşehir'e meydan oluşturma konusunda birinci merkez olarak bölgenin trafiğini de oldukça sıkıntıya sokan Kadıköy Hali var. Burası kapatılarak Tuzla'ya taşınacak, şu an orada inşaat başladı. Buradaki araziye ise bir cami, okul, hükümet konağı ve kongre merkezi yapılması planlanıyor. Bunların dışında kalan 85 bin dönümün 55 bin metrekaresine zemin altı otopark yapılacak ve üzeri tamamen açık alan olacak. Yine bu meydanda 30 bin metre kare yeşil alan planlıyoruz.

ATAŞEHİR'E 300 BİN METREKARE YEŞİL ALAN

İkinci merkez olarak Kayışdağı-Büyük Bakkalköy arasında Erenköy gümrüğünün arazisi üzerinde planlamalar yapmıştı. Arazi yaklaşık 300 bin metre kare. Şehircilik bakanımızla görüştük, resmi süreç başlatıldı. Cumartesi günü de Cumhurbaşkanımız halka müjdeyi verdi. Orayı millet bahçesi yapacağız. İçerisinde kıraathaneler, kütüphaneler, halı saha, basket sahası, kamelyalar ve yürüyüş parkurları gibi tamamen halka açık ve faydalanabilecekleri bir alan olacak. Bu proje ile birlikte İstanbul ortalamasının yarısının altında yeşil alana sahip olan Ataşehir için 300 bin metrekare yeşil alan oluşturmuş olacağız.

KAYIŞDAĞI TEPESİ İÇİN TELEFERİK TALEBİ

İlçenin diğer bir sorunu sağlık ile ilgili. Bölgedeki PTT hastanesi 20 bin metrekare alana kurulu. Hastane arazisinin yanında yine PTT'ye ait olup emekli sandığına geçmiş olan 180 dönüm arsa vardı. Bu arsa bir hafta önce hazineye devredildi. Şimdi oraya 1200 yataklı bir hastane yapılacak. Hastanenin yanı sıra vatandaş tarafından aktarılan çok sayıda okul talebi var. Fakat imarlar bitirilmediği için şu an okul için alanımız yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Barbaros mahallesinde okul yapımı için iki arsa ayrıldı, projesi hazır. Yakında yapılmasını bekliyoruz. Yine Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmış iki büyük spor kompleksi projesi var. İçerenköy ve Esatpaşa mahallelerinde yapılması planlanan bu projeler son bütçe onayına kadar gitti, ihale sonuçlandıktan sonra bunların da yapımına başlanacak. Tüm bunları Ataşehir Belediye Başkanı olmadan ilçemize kazandırdık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne Kayışdağı tepesi ile ilgili bir proje sunduk. Mükemmel bir manzarası olan Kayışdağı tepesine ahşap bir seyir terası ve sosyal tesis yapılarak buranın halka kazandırılmasının yanında bir teleferik talebinde bulunduk. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Ataşehir'e bitişik Kayışdağı'nın eteklerinde Orman Bakanlığı'na ait belirli bir bölgenin kiralanarak halkın faydalanması için bir mesire alanı oluşturmayı planlıyoruz.

GENÇLERE ÖZEL PROJELER

Çoğu mahallemizde gençlere hizmet verecek mekan yok. Yeni planlamalar ile kültür salonları yapacak, Sancaktepe'de gerçekleştirdiğimiz bilgi evleri, gençlik merkezleri gibi projeleri de Ataşehir'e taşıyacağız. Eksikliklerden bir diğeri ise sporun altyapısına yönelik kamuya ait hiçbir tesisleşmenin olmaması. İlçede çok sayıda spor salonuna, yüzme havuzuna, açık spor alanlarına ihtiyacımız var. Bizim görevimiz gençleri her türlü kötü alışkanlıktan muhafaza edebilmek için meşru zemini oluşturmak. Sancaktepe'de 70 bin kitap kapasiteli bir kütüphane yaptık, aynı şekilde Ataşehir'de de gençleri okumaya teşvik etmek amacıyla devasa bir kütüphane yapılabilir. Sancaktepe'de gençlik merkezlerinin çatısı altında üniversite hazırlık programları var. Gençlerin istikamet bulması, sağlıklı büyümesi, memlekete faydalı olması bağlamında bunlara ulaşımlarının kolaylaştırılması ve teşvik edilmesi gerekmekte. Bu konularda Sancaktepe Belediyesi öncü konumunda. Biz Ataşehir'deki gençlerimizin de bunlarla buluşmasını istiyoruz. Onlar bizim gerçekten teminatımız, bunu sloganda bırakmadık.

"BUNUN MEYVESİNİ 10-15 YIL SONRA ALACAĞIZ"

Sancaktepe'de 22 lisanslı sporcumuz var. Her yaş grubuna uygun 24 branşımız mevcut. Bunların hepsi 10 yılda oldu. Tüm bunların yanında farklı olarak geçen sene sporcu performans laboratuvarı açtık. 7-11 yaş arası çocukları 16 farklı test ünitesinden geçirerek onların fiziksel ölçümlerini yapıyoruz. Tüm bu testler sonucunda elde edilen karnede çocukların hangi spor branşlarına yatkın oldukları ortaya çıkıyor. Böylelikle velilerin çocuklarının spor hayatlarının gelişiminde önceden fikir sahibi olmalarını sağlıyoruz. Testlere katılan çocukların sayısı 10 bini geçti. Ülke olarak dünya olimpiyatlarından 6-7 madalyayı geçemiyoruz. Bunun önüne geçmek amacıyla bilimsel bir teste yöneldik. Bunun meyvesini de 10-15 yıl sonra alacağız.  

ATAŞEHİR'E CUMHURİYET MÜZESİ

Sancaktepe'de bütün yaptıklarımız başlangıç, tüm bunları Ataşehir'e taşıyacağız. Ataşehir bir finans merkezi. Bu sebeple burada bir finans müzesi kuracağız. Para yönetimi, tasarruf, parayı kullanma gibi konular bağlamında halkın ufkunu açacak ve mesaj üretecek bir çalışma olacak. Sancaktepe'de 1453 Panaroma'nın bir benzeri olarak 1915 Çanakkale Panaroması'nı yaptık. Çanakkale şehitliğinin küçültülmüş halini düzenleyerek 'Muhsin Yazıcıoğlu Şehitler Bahçesi' adını verdik. Bu icraatların amacı tarihi değerlerimizi ve geçmişimizi çocuklarımıza aşılamak. Yine bu amaçla Ataşehir'e bir Cumhuriyet müzesi açmayı planlıyoruz. Biz tarihimizden uzak yaşadık. Belki fazlalık gördük belki de fırsat verilmedi devlet politikaları açısından ama yapılan çok yanlıştı. Çünkü bir millet geçmişiyle var. Gençlere alternatif projelerle tarihimizi sevdirmek zorundayız.

VATANDAŞ MUTSUZ: KÖYDE YAŞIYORUZ

Vatandaş sizi sokakta gördüğünde ne gibi şikayetlerde bulunuyor?

Genel olarak halk yönetim konusunda mutsuz. "Ataşehir Belediyesi sadece yüzümüze güldü ama hiçbir derdimizle problemimizle ilgilenmedi ama halimizi görüyorsunuz, köyde yaşıyoruz" diyorlar. Bir türkü var, ‘köyden indim şehre’ diye. Bende Sancaktepe'den geldim Ataşehir'e. Biz 10 yılda tertemiz bir ilçe oluşturduk, buraya geldik ve burada gerçekten perişan bir durum var. Geçenlerde CHP Küçükbakkalköy'de belediye başkan adayını açıklıyor. Vatandaşa "Ey Ferhatpaşalılar, çöpünüzü alıyoruz, yetmedi mi? Daha ne istiyorsunuz?" diyorlar. Bu derece hizmetten habersiz bir belediye yönetimi var. Çok görmüyoruz, 1994 öncesi çöpü de almıyorlardı şimdi bir adım yürümüşler, çöpü alıyorlarmış. ‘Yetmez mi’ diyorlar, anlayış bu.



"EN AZ 10 YIL DAHA UĞRAŞMAMIZ GEREKİYOR"

Yol konusunda da oldukça kötü durum var anlaşıldığı kadarıyla. Arabasız hiçbir yere gidilmiyor ve yaya kaldırımı yok, kendi içinde bir ulaşım alternatifi yok...

Evet, ayrıca bağlantı yok. Çok basit bir şekilde 8-10 ring aracı konulsa mahalleler merkeze bağlanır. Sancaktepe'de yaptık bunun aynısını, Ataşehir'de de yapılması lazım. Toplu olmayan ilçelerde kopukluk her zaman vardır. Ataşehir 4 ilçeden kopma olduğu için yamalı bohça gibi, entegre edilememiş, şehircilik bilinci yok. Üsküdar- Sankcatepe, Kadıköy-Kartal metrosuna iki bağlantı yapılacak. Ümraniye Göztepe bağlantısı ve Dudullu, Küçükbakkalköy, İçerenköy, Bostancı metrosu ile ilgili çalışmalar devam ediyor, bitecekler. Sancaktepe'nin seviyesine çekmek için bir 10 yıl daha uğraşmamız gerek en azından.

"BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMAK ZORUNDA"

Ataşehir sosyokültürel olarak bambaşka. Bir tarafta Esatpaşa mahallesi, diğer tarafta Mustafa kemal mahallesi, onu yanında bir anda plazalar, gökdelenler yükseliyor. Kent kimliği oluşmamış. Siz belediye başkanı seçildiğiniz takdirde bir Ataşehirlinin kimliği nasıl olacak?

Öncelikle Fatih Sultan Mehmet'in emanetine, onun bıraktığı kültürel ve tarihi mirasa şehircilik açısından sahip çıkmamız gerek. Şehrin dokusunda, binaların yapısında ruh olması lazım. Oysa hoyratça bir betonlaşma var. Çoğu aydın geçinen kişi betonlaşmayı AK Parti dönemine mal eder. Oysa İstanbul'a baktığımızda Şişli, Kadıköy, Maltepe, Kartal ve Ataşehir en çok betonlaşan bölgeler. Biz Sancaktepe'de mahalle kültürünü yaşatıyoruz, 10 kattan fazla bina yaptırmıyoruz. Ataşehir'e bakınca bir tarafta sorumsuzca yapılmış acımasız yükseklikteki gökdelenler, bir tarafta da 50 yıl önce yapılan çürük binalar. Bir an önce önlem alınmak zorunda. 

"YÜZDE 52-54 ARASI BİZ GEÇERİZ"

Yapmış olduğunuz kamuoyu araştırmaları ve sokaktan aldığınız enerji nasıl? Oy tahmininde bulunabiliyor musunuz?

Ben kanaatimi söyleyeyim yüzde 52-54 arası biz geçeriz, karşı tarafta %46-47 civarında kalır. Şuan ki tahminim bu yönde ama 40 gün var, çok şey değişir. Oy farkı çok yok, biz farkı kapatmakla kalmayıp üzerine fark atmamız lazım. Bunu da yapabilecek durumdayız. Çünkü karşımızdakiler 2 dönem boyunca hiçbir icraat yapmamışlar. İnsanlar gezip görüyor, kendi ilçelerini karşılaştırıyorlar. Çekmeköy, Ataşehir ve Sancaktepe aynı dönem belediye oldular ama burada bizim yaptığımız yatırımın onda biri yok. Gençler başıboş geziyor, madde satıcıları sokaklarda aktif halde. Çok sayıda faaliyet yürüten kilise dernekleri mevcut. Sosyolojik açıdan büyük bir tahribat var. Halk, Ataşehir'i kurtarmak için gerekeni yapacak.



10 YILDIR YAPTIKLARIMIZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATIDIR

Zaman zaman bazı ilçelerde seçim süreciyle ilgili ideolojik yaklaşım ön plana çıkıyor. Bu noktada olan seçmenlere ne gibi bir mesajınız var?

Bu seçim bir genel seçim değil, yerel seçim. 5 yılda bir sandık önünüze gelir ve siz de şehrinizin, ilçenizin hizmet görmesi için icraat yapacak yönetime oy verirsiniz. İnsanlar genelde yerel seçimlerde parti çerçevesinde düşünmüyor ama yine de fanatik karaktere sahip seçmenler de var. Ama artık "Hizmet gelse de gelmese de partimden vazgeçmem" diyen seçmen yok. İstanbullu artık hizmet edecek, liyakatli, ehliyetli, güven duyacağı bir yönetim istiyor. Kimsenin gözü kapalı değil. Diğer belediyelerin faaliyetlerini görüyorlar. Ataşehir'in sahipsiz kalmış, ihmal edilmiş, kaybolan bir 10 yılı var. AK Parti belediyelerinin bugüne kadarki güzel uygulamaları ve bizim Sancaktepe'de edindiğimiz tecrübeler ile Ataşehir standardını yükselterek dokusu olan, yeni bir şehir inşa edeceğiz. Medeniyet değerlerimizle buluşabilecek bir karakter yapısı olacak. Referansımız Sancaktepe. 10 yıldır yaptıklarımız da bizim geleceğimizin teminatıdır.

YORUMLAR 12
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    İsmail bey, ferhatpaşanın sorunlarına değindiğiniz için teşekkürler. Biz sancaktepede hizmeti gördük. Ataşehire bağlandıktan sonra mahallemiz 20 yıl geriye döndü. Eskiden maltepeye bağlıykende durum aynıydı, ileri değil geriye gidiyoruz! Klasik chp kafası!!!
    Cevapla
  • Yunus KALKAN 5 yıl önce Şikayet Et
    2016 'da Kendilerine iş yaptım . 2.5 milyon gibi bir paramı 14 ay sonra tamamını kapattılar. Sözleşmem 2016 ödenekli yazmasına rağmen faiz yüküne girerek 350 bin tl gibi bir faize mahkum oldum. Devlet vergi sgk personel borcu sorarken müteahhitine düzgün ödeme yaptın mı diye ne zaman soracak ?
    Cevapla
  • Eyt mağduru 5 yıl önce Şikayet Et
    inşallah EYT lilere de müjdeli haber gelir
    Cevapla
  • Bozkurt 5 yıl önce Şikayet Et
    Bi batı ataşehir hariç diğer mahalleler işler acısı geçen seçimlerde imar planınız hazır diye milleti kandırdı battal ilgezdi bakalım bu sefer ne yapacaksın
    Cevapla
  • MİSAFİR 5 yıl önce Şikayet Et
    kayışdağlı sakinleri 40/45 senelik inönü çamaşırcı deresi imarı bir türlü çıkmıyor en son büyük şehir 1/5000 pilanı cıkardı duyduğumuz kadarıyla buda iptal olmuş bu tar yerler kankiren olmasın bizler varlık için de darlık çekiyoruz buralar içinde bi düzenleme yaparsanız bizler minatar kalırız sayğılar başkan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yunanistan'da arka arkaya iki deprem
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...