Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında soruları yanıtladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 TV'de Helin Aslan ve Murat Çiçek'in sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında soruları yanıtladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında soruları yanıtladı
GİRİŞ 06.03.2019 21:23 GÜNCELLEME 07.03.2019 01:02
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

KILIÇDAROĞLU'NUN "YPG/PKK BİZE SALDIRMAZ" AÇIKLAMASI

Bir partinin genel başkanı bunu söylediği günün hemen ertesi taciz ateşlerinin olduğu bir gün. Bunu bir amaç için mi söyledi yoksa belirli bir oyu konsolide etmek için mi söyledi yoksa bir yerlere sinyal mi veriyor?

"TÜRKİYE'NİN BEKA SORUNUYLA BİRLİKTE MUHALEFET SORUNU VAR"

Türkiye'nin aslında en önemli sorunu beka sorunu ile birlikte bir muhalefet sorunudur. Türkiye bir muhalefet sorunu yaşamaktadır. Şu anda kendi kendisi ile çelişen bir ana muhalefet lideri var. 31 Mart seçimleri normal bir seçim olmaktan çıkartıyor bu durum.

100'ün üzerinde benim vatandaşım askerim şehit olacak sen bunu beka sorunu olmaktan çıkartacaksın. Daha da öte bu bölgeye 23 bin TIR silah, mühimmat, araç gereç geldi. Peki Irak'tan bunlar kime geldi YPG'ye PYD'ye geldi. Bunlar PKK'nın yan kolu. Bunlar bu mühimmatı nerede kullanıyor Kuzey Suriye'de kime karşı bize karşı kullanıyor.

Bizim bir Cerablus, bir Afrin operasyonumuz olduysa bunun sebebi açılan terör koridaronu beka sorununu ortadan kaldırmak için yarma harekatı yapıp Zeytin Dalı Harekatı ile o işi yok etme yoluna gittik.

Biz Kobani'de bile oradaki Kürt kardeşlerimizi Türkiye'de kabullendik ve hala onlara ev sahipliği yapıyoruz. Hala YPG'yi bir terör örgütü olmaktan dışlıyor. Yani Bay Kemal YPG bir terör örgütü değil diyor. YPG demek PKK demektir. Halkımız bunu artık biliyor. ABD'li senatörler bile anlattık anlattık sonunda anladılar.

"ALDIKLARI MALİ DESTEĞİ KANDİL'E GÖNDERİRLERSE YİNE KAYYUM ATARIZ"

Geçmişte yaşananlar bizim için önemli bir ders. 31 Mart'tan sonraki süreçte benzer şeyler yaşanırsa bu işi anında yargıya götürür anında kayyumlar için yolu açarız. Kayyumun ne denli faydalı olduğunu yaşayarak gördük. Biz belediyelere destek veriyor muyuz veriyoruz. Bu Kandil'e gönderiliyorsa veya teröristlere destek olarak verenlere iyi yapıyorsunuz aynen yolunuza devam edin mi diyeceğiz hayır.Hemen işlem başlatıp kayyumlarımızı atayacağız.

"EN GÜZEL ÖRNEK DİYARBAKIR"

Bunun en güzel örneği Diyarbakır'dır. Yakın zamanda gidip gördüyseniz bütün caddeler ışıl ışıldır, dört gidiş dört geliş yollar vardır. Gençliğin rahatlıkla oturduğu oralarda birbirleriyle sohbet ettiği kafeteryalar oluşmuştur. Öbür yanda Dicle piknik alanları oluşmuştur. Kurşunlu Camii inşa edilmiştir. Sur içi denilen bölgeler elden geçirilmiştir. Buralar kentsel dönüşümle yeniden sahiplerine yapılarak teslim edilmiştir.

Şırnak aynı şekilde Van aynı şekilde Hakkari aynı şekilde bütün bölgede değişim dönüşümler kayyumların gayretleri ile bugünkü hale gelmiştir.

"SİPARİŞ ÜZERİNE ANKETLER YAPILIYOR, MANİPÜLASYON YAPILIYOR"

Bazı anketlerin manipülasyon için kullandıklarına şahit olduk. Anketleri yapıyoruz ama bunları biz kendimiz yapıyoruz ve bu anketlerde de yolumuzu ve yolculuğumuzu belirliyoruz. Nereye kadar bunlara güveniyorsunuz derseniz bundan 4-5-6 seçim öncesi ciddiyet kalmadı. Manipülasyon çok ileri. Sipariş üzerine anketler yapılıyor. Aynı kişilerle konuşuyorlar ve buradan belli sipariş üzere aldıkları havuzdan çıkan bilgilerle kalkıp şu anketi yaptım diyor. Dolayısıyla bu güven vermiyor.

"KENDİ ANKETİMİZİ YAPIYORUZ"

Biz bunu kendi partimiz çatısı altında yaptırmak suretiyle daha sağlıklı olduğuna inanıyorum. Bunu kimseyle de paylaşmıyoruz. Bu sadece bize aittir. Hangi ilde nasıl bir çalışma yürütelim buradaki adaylarımızı nasıl yönlendirelim buna yönelik yapıyoruz.

Diğer partiler de batıda anketler yapıyorlar diğer bölgelere gitmiyorlar. Biz uyuma çok dikkat ediyoruz siparişle belli bir ücret vererek denek siparişi gibi bir yol izlemiyoruz.

Sosyal medya üzerinden anketler var telefonla anketler var yüz yüze anketler var. Bunların hangisi sağlıklıdır diye baktığımızda yüz yüze diyor ki en sağlıklısı bu telefonla yapan diyor ki en sağlıklısı bu inanmak mümkün değil. O yüzden bence en sağlıklısı meydanların dili.

"MİLLETİME, 'SANDIĞA GELMEYENLERİ SANDIĞA TAŞIYIN' DİYORUM"

17 yıldır bu ülkeyi yöneten bir parti olarak meydanlarda hem yaptıklarımızı anlatıyoruz hem de yapacağımız yeni projeleri anlatıyoruz. Yaptıklarımızı hangi heyecanla anlatıyorsak yapacaklarımızı da onun iki katı heyecanla dile getiriyoruz. İnsanlar meydanlara geliyor ve bizi dinliyorsa burada bir şey var. Bu seçim çok çok önemli sandığa gelemeyecek varsa bunları da sandığa taşıyın. O meydandaki halkımla bunda da mutabık kalıyoruz.

Büyük şehirlerimizi ilçelerimizi beldelerimizi mahallelerimizi tevazu samimiyet ve gayretle yeniden donatıyoruz. Bir siyasetçi gurur kibir böyle bir şeyle milletinin karşısında durmayacak. Tevazu olacak mütevazi olacak ki halk onu sevsin. Samimiyet olacak. Yaptığı işte samimi davranacak gayret olacak. Bunu da zaten vatandaş görüyor.

Bir Kayserili kalkıp da Mehmet Özhaseki'yi tanımam der mi? Kayseri'yi Kayseri yapan kişidir. Sayın Özhaseki bu işi iyi bilen arkadaşlarımdan bir tanesi.

"NİHAT BEY İZMİR'E YENİ BİR ÇEHRE KAZANDIRACAK"

Gelelim İzmir'e. Adayları kantara çıkartacaksınız. Nihat Zeybekci nere, diğer aday nere. Nihat Bey İzmir'e dev projelerle bugüne kadar kazandırılamayanları kazandıracak. İzmir perişan İzmir susuz. İzmir'e suyu biz getirdik. Büyükşehir getirmesi lazımdı ama getiremediler. İZBAN vardı o dönem Binali Bey ile birlikte yaptık devlet olarak ve şu anda İzmir körfezi pislikten geçilmiyor. Koku aynen Haliç gibi rezillik. Ama bunlar halledemez. Ama biz orada iktidar olursak Nihat Bey'e aynen Haliç projesi gibi uygulattırır körfezi temizleriz. İzmir halkı da güzel körfezine kavuşur.

"BUNLARLA OLACAK İŞ DEĞİL! GÜVENLİ BÖLGENİN KONTROLÜ BİZDE OLMALI"

Suriye'de güvenli bölge veyahut bizim sınırdan 30 kilometre derinlikte güvenli bölge gibi atacağımız bir adımın kesinlikle Türkiye'nin kontrolünde olması lazım. Türkiye'nin dışında birine verilmesine biz evet diyemeyiz. Buradan çünkü her an bize saldırı olabilir. Bunlar YPG/PYD'ye verecekler buna evet dememiz mümkün değil.

ABD 400 Fransa 200 asker bırakacağız diyor. Bunlarla olacak iş değil. Biz sizin bir stratejik ortağınız olarak burayı biz kontrol edeceğiz ki biz de rahat edelim. YPG'nin kontrol ettiği alan Suriye'nin yüzde 27'sine tekabul ediyor. Burayı biz kontrol edersek biz huzurlu oluruz.

"SURİYE'DEKİ TARIM ARAZİLERİNİN YÜZDE 60'I YPG/PKK'NIN KONTROLÜNDE"

Suriye'nin şu anda tüm tarım alanlarının yüzde 60'ı terör örgütlerinin elinde. Petrol yatakları da kısmen DEAŞ'ın kısmen PKK'nın elinde. Kaynakları da buralardan özellikle elde ediyorlar. Bütün bunlara karşı Türkiye olarak bu gelişmeleri çok daha güvenli kılmamız lazım ki adımlarımızı da ona göre atmamız lazım.

"TRUMP KARARLI BİR DURUŞ SERGİLEDİ AMA DERİN ABD ENGELLİYOR"

Trump aslında süreçte kararlı bir duruş sergilemedi dersem yanlış olur, sergiledi. Fakat her liderin etrafında da birileri var. Sürekli bir şeyler söylüyorlar. Bu noktada Amerikan bir müesses nizamı var. Bir derin devlet de diyebiliriz. Bunların engellemeleri söz konusu. Bu özellikle bizim için de en temel sıkıntılardan bir tanesi. Nitekim ABD'nin PYD ile YPG terör örgütüyle ilişkisine son vermesi şart. Eğer ilişkisine son vermezse sıkıntımız devam eder. Trump etrafındakilerin bazılarını görevden aldı ama kayıplar malum bu duruma geldi.

"BÖLGEYE GETİRDİĞİNİZ SİLAHLARI BİZE TESLİM EDİN DEDİK"

Bu bütün silahların seri numaralı bizdedir falan pek sağlıklı bulmuyorum. Bu silahlar kime tesilm edilecek Türkiye'ye mi veya kendileri mi alıp götürecek? Biz bunları Irak'ta yaşadık böyle bir şey olmadı. Tam aksine PKK'ya terör örgütlerine bunları verdiler. Biz burada bu yaşanmamasını istiyoruz. Biz ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini sıcağı sıcağına takip ediyoruz. Şu an henüz adımlar atılmış değil.

ABD bu silahları kendisi alıp gidecekse malıdır alıp götürsün. Yok götürmeyecekse versin bize gerekirse otururuz masaya işimize yarayanların parasını verir alırız ama kalkıp da bunu teröristere vermesin. Teröristlere bunu parasız veriyor biz parasını vermemize rağmen vermediler bize.

"ABD'NİN TÜRKİYE'Yİ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE LİSTESİNDEN ÇIKARMASINI SAĞLIKLI VE SAMİMİ BULMUYORUM"

Ben bunu duyunca arkadaşlarım gerekli cevabı verdiler. Ben bunu sağlıklı ve samimi bulmuyorum. Biz bir 75 milyar dolarlık hedef koyacağız sonra damadını göndereceksin ki ben kabul ettim bunu şimdi arkasından hemen bunun olması düşündürücü. Büyük bir ihtimalle bu hafta içerisinde Berat Bey kendisiyle konuşacaktır belki de mesajlaşmıştır. Bu konuda köprü iyi çalışıyor. Ama bunlar tabi yakışık şeyler değil. Sene 74 sene 2019 böyle bir şeyin adımı atılmış şimdi de bunun kaldırılma noktasına gelmesi doğru bir şey değil. Türkiye her türlü tedbirini kendine göre alıyor. Kimse bizi terbiye etmeye kalkmasın bizim buna karşığı bağışıklığımız var. Bunu da herkesin bilmesi lazım.

"THY FİLOSUNUN YARISI BOEİNG VE FİLOMUZ GENİŞLEYECEK... GÜVEN SÜRMELİ"

Bizim şu anda THY olarak filomuzun neredeyse yarısı Boeing'tir. Filomuz genişliyor. 100'e aşkın 4 yıl içerisinde bir alım yapıyoruz. Türkiye şimdi bu noktada ABD'nin kalkıp da S-400 tutturması yanlış bir şey. Bak Boeing alıyoruz senden bunu nereye koyacaksın? Şu soruyu kendi kendime soruyorum. S-400'ü neden almayalım niçin benim önüm bu noktada kesilsin? Bütün maliyet hesaplarını yaptık hareket yeteneği nedir ne değildir bunlar üzerinde durduk menziline bakıyoruz 400 kilometre menzilli. Şimdi bütün bunlar bizim modern savunma sistemlerine ihtiyacımız olduğu dönemde attığımız adımlardır. Biz bu adımları atacağız ki terörle mücadelemizi sürdürelim aksi taktirde biz yaya kalırız.

"ZİNCİR MARKETLER FAHİŞ FİYATLARI SÜRDÜRÜRSE HER ALANA GİRERİZ AMA ÖNCELİĞİMİZ GIDA"

Biz bu konuyla ilgili olarak 31 Mart'a kadar bu iş yoluna girdi girdi girmediği takdirde Türkiye'de iki önemli kuruluş var. Bunlarla da masaya otururuz ve bunlarla oturduktan sonra masaya bunu 81 vilayetimize yayarız. Ürün çeşitliliğine varıncaya kadar yayarız. Bugün marketlerde 250'den tut 650'ye yakın ürün var. Eğer siz bir çocuk bezinde dahi rakamları 1'e 5, 1'e 10 dövize karşı artıracak olursanız o alana da gireriz. Ne yapacaız o kuruluşlarla görüşeceğiz mahalle aralarındaki küçük marketler var ya icabında onlarla da anlaşıp şu anki fiyatların çok çok altına düşerek bu adımları atarız. Benim vatandaşıma ucuza sağlıklı ürün getirme sağlama devletin görevidir. Bu konuda 31 Mart belirleyici olacaktır.

"UCUZ ET KONUSUNDA İSTİKRARI SAĞLAMAMIZ LAZIM"

Belli bir noktaya getirdik biz bunu. Ama biz istiyoruz ki bu istikrarlı olsun. Bonfile olamayabilir pirzola olamayabilir ama kuşbaşı et alsın kıymasını alsın. Canlı hayvan konusunda da istikrara doğru gidiyoruz. Sütte mesela şu anda çok iyi konumdayız. Yıllık tüketime baktığımızda neredeyse 1'e 2 artmış vaziyetteyiz. Ucuz et noktasında da piyasaları ciddi anlamda tutuyoruz. 35 liraya kıymaya çıkar kuşbaşını 38 liraya çıkar bunlara müsade etmeyeceğiz. 28-30 noktasında istikrarı sağlamamız lazım.

"CHP'NİN 'UZAY AJANSI' DURDURULSUN BAŞVURUSU: CHP ZİHNİYETİ BU, İLK DEFA OLMUYOR"

CHP zihniyeti bu. Biz burs veriyoruz öğrencilerimize CHP AYM'ye götürdü bunu ve AYM onları haklı gördü. Başbakanlıktan her müracaat edene kredi ve burs verdik. Kimseyi boş çevirmedik. Daha sonra bu işi kredi yurtlar kurumuna bağladık ve şimdi bu kurum üzerinden veriyoruz. Fakat gençler bursu istiyor da krediyi istemiyor. Fakat geri öderken faiz yok, sigortalı iş bulmadan da ödeme yok. Ey CHP istesen de istemesen de biz uzaya çıkacağız bu adımı atacağız

"CHP PETROL ARAMA ÇALIŞMALARINDAN DA RAHATSIZ OLDU"

Benim milletimin CHP'ye gönül verenler de dahil olmak üzere bir şeyi bilmesi lazım. Bunların dış politikada bir ihaneti var ve devam ediyor. Petrol arama işi öyle kolay işler değil. Gemimiz yoktu eskiden ne arama ne sondaj bunlar olmadığı için biz acaba uluslararası bazı şirketlerle bunu yapabilir miyiz diye onları getirip Karadeniz'de onlarla adım atıyorduk. Çok korkunç paralar harcadılar. 200 milyon dolarlar harcadılar ve birşey bulmadan da gittiler. Şimdi bizim hamdolsun arama var sondaj gemimiz var. aramalarını yapıyorlar Tabi ki bu tür harcamalar olacak. Burada 1-2-3 kuyudan bulamazsın ama 4'üncüde bulursun ve hepsine değer. Onun için bunlar bu çalışmalardan rahatsız oluyorlar. Yakaladığımız anda güçleneceğiz çünkü. Fatih Yavuz bunlar bu bölgede sondaj gemilerimiz olarak devreye girecekler. arama noktasındaki gemilerimiz de aramalarını sürdürecekler. Biz şu anda dünyanın 16 ultra deniz sondaj gemisini almış vaziyetteyiz çok da uygun fiyata aldık. CHP bu çalışmalardan bile rahatsız oldu bu gemilerimizin zamanla başka ülkelere de kiralanması da söz konusu olacak ve bu gemiler de kısa sürede kedisini finanse etmiş olacak.

(YENİ HAL YASASI) "BELEDİYELERİN KONTROLÜYLE FİYAT DENGESİ SAĞLANABİLİR"

Yeni Hal yasası... Belediyeler kontrolü ile yaparsak adil bir kar payı ile bunu tüketicilere iki yolu var ulaştırmak için 1 pazarcılar yıllarca bu işi nerelerden aldık o zaman bakkalda meyve sebze olmazdı ama dev marketler açılınca zincir marketlerde sebze meyve de satılmaya başlandı ama pazarlar yine devam ediyor. Pazarlarda bu işin kontrolünü kimler yaptı zabıtalar yaptı. Bunda da fiyat kontrolü yapılmıştır. Zabıtalarla biz ürüne etiket koyma prosedürünü getirdik. Burada pazarcı da çok daha dikkatli ve hassas olmaya başladı. Buna şu anda üretici tüketici arada ise bu haller yasası diyoruz ya bununla beraber inşallah bunu yasal bir zemine de oturtacağız. Kooperatifler dediniz bu noktada bir sıkıntı yok. Ama zaman zaman kooperatifleşmede de sıkıntı yaşamadık değil.

"50 BİN KONUT DÜŞÜK ÜCRETLE, YATAY MİMARİ ESASINA GÖRE İNŞA EDİLECEK"

Bunlar düşük ücretle ve yatay mimari şeklinde olacak ve ucuz olacak. Mimari özelliği de yerel olacak. Bunların en büyük özelliği zemin etüdlerinin çoki iyi yapılmak suretiyle depreme dayankılılık ön kaydı ile bu yatırımlarımızı yapacağız. Türkiye'de riskli yapılar gerçeği var. Bu işi sadece devletten beklemeyin. Kimsenin kentsel dönüşümü karşısına almaması lazım. Biz bunu muhakkak uygulayacağız. Çevre Şehircilik Bakanlığımızın TOKİ ile hazırladığı projeler gerçekten muhteşem. Bu 50 binlik konut çok çok güzel ve değişik yerlerde. Bir bölümüne 20 yıl vade bir bölümüne 15 yıl vade koyduk. Adeta kira öder gibi taksit ödeyeceksin ama süreye bak 15 - 20 yıl. Huzur içerisinde bir korku telaş içerisinde burada kalmayacaksın bir de mahalle esaslı olacak. Dikey mimaride kimse birbirini tanımıyor ölüp gitsen kimsenin haberi yok. Yatay mimaride toprağa daha yakınsın. Komşuluk hukuku burada çok daha gerçekten güçlü bir şekilde geliştirecekler ve böylece de bizim TOKİ'nin yeni projesi hayata geçtiğinde çok daha ses getirecektir.

"ŞENOL GÜNEŞ KARARINA SEVİNDİM"

Şenol Bey'in Milli Takımın başına gelmesine sevindim. Biz Şenol Bey ile dünya üçüncülüğünü kazandık. Böyle bir başarısı da var. İşin kökünden geliyor. Ondan sonraki teknik direktörlük hayatı yine başarılarla dolu bir teknik adamımız. Bu alanda da yerliye milliye inanıyorum. Şu anda Şenol Bey bizim ligimizdeki tepeden tırnağa bütün futbolcuların puanını en iyi verenlerden bilenlerden.

"HANIM SAĞOLSUN SİYASETİ BİZDEN KAPTI"

Öyle bir soru sordun ki bu bizi ters köşe etti. Hanım sağolsun siyaseti bizden kaptı. Yoğun bir şekilde o da bir kampanya yürütüyor. Özellikle bu sıfır atık projesiyle Türkiye'de ele alınması geciken bir konuyu ele aldı ve o işi de yakından takip ediyor. Özellikle de Türkiye'de kadınımızın yeri noktasında da hassasiyeti ileri derecede. Anne kızlar beraber bu çalışmalarda bayağı etkili durumdalar. Gerek büyük gerek küçük kızım onlar da çok aktif. Bu çalışmalarını o da boş bırakmadan sürdürüyor. Tabi bu konudaki hassasiyeti onun dışardan da bazı taleplere karşılaşmasını doğruyor. Kadınlar gününde yanılmıyorsam kendisinin de bu hafta bir programı var ben de Kadınlar Günü 8 Mart'ı Şanlıurfa'da kutlayacağız. Çok geniş bir katılımın olacağına inanıyorum. Hem mitingimizi yapacağız hem bu yıl Göbeklitepe yılı ilan ettik. Orada ufak bir açılış yapacağız onunla beraber dünya kadınlar gününü Türkiye'de Şanlıurfa'da kutlayacağız ve böylece oradan da mesajlarımızı vereceğiz.

YORUMLAR 8
  • Damar 5 yıl önce Şikayet Et
    Ornegin ben bir soru sorayim ,hangi hakkaniyetle ssk linin emekli maasi (abo)aylik baglama orani dusuruldu ,2000 tl den 1300 tl seviyesine geriledi
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Taşerondan kadroya geçen işçiler olarak enflasyon farkı istiyoruz reis ezdirme bizi
    Cevapla
  • Damar 5 yıl önce Şikayet Et
    Kimin sorularini yanitliyor
    Cevapla
  • Yaşar 5 yıl önce Şikayet Et
    Chp ye oy vermek bana yakışmaz. FakaT bu secimde vicdanim size oy vermek istemiyor.
    Cevapla
  • hami 5 yıl önce Şikayet Et
    ahmet adlı yorumcu sen git hdp ye oy ver verirken iyi vermezken kötü
    Cevapla
  • Yıldırım 5 yıl önce Şikayet Et
    Kolay değil tek başına en uzun süren hükümet .ilk geldiğinde karşısında istemeyen çok büyük gruplar vardı . onlar yetmedi kendi içinden sıkıntı verenler ayrı . muhalefet birleşmiş gitsinde ne olursa olsun derdinde .kazara CHP kazanırsa en büyük zararı ip ile sadetciler görecek .şu seçimi atlatan, ondan sonra inşallah vatandaşın sorunları uygulanabilecek olanlar mutlaka yapılacaktır aksi halde biterler.yari yolda birakmayalim derim.
    Cevapla
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Sana hdp ye oy vermek yakışır ak partiye oy vermek herkese nasip olmaz bu davayı anlayacak akıl iman da kimseye nasip olmaz
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Ama iyilik yaramaz onlara baksanızla burası kürt bölgesi diyorlar diyarbakırdan için yani en iyi hizmetide verseniz onların kafasında ayrı devlet hayali var sayın başkan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Para kuleleri skandalında komik savunma!
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi