Seçim mevzuatında radikal değişiklik

AK Parti, 31 Mart mahallî seçimlerinde ortaya çıkan aksaklıklar ışığında, yeni bir seçim mevzuatı hazırlığına başladı. Değişiklikle seçimlere altı ay kala seçmen kütüklerinin yer değiştirilmesi mümkün olmayacak.

Seçim mevzuatında radikal değişiklik
Seçim mevzuatında radikal değişiklik
GİRİŞ 23.04.2019 07:34 GÜNCELLEME 23.04.2019 07:52
Bu Habere 119 Yorum Yapılmış

AK Parti, İstanbul seçimlerinde ortaya çıkan aksaklıklardan yola çıkarak, özellikle sandık kurullarının oluşumunda yaşanan usulsüzlükler ve kanuna aykırılıkların diğer seçimlerde de tekrar etmemesi için, seçim mevzuatında değişiklik yapmaya hazırlanıyor.
AK Parti, geçen yıl gündeme gelen ‘seçim mevzuatı ile ilgili çatı yasa’ hazırlığını raftan indirme kararı aldı. 31 Mart’ta yapılan mahallî seçimlerde ortaya çıkan yasal boşluklar ve aksaklıklar ışığında, bir dahaki seçime kadar yeni bir seçim mevzuatı hazırlanacak. Edinilen bilgilere göre, AK Parti’nin seçim hukuku konusundaki uzman milletvekillerinin üzerinde çalıştığı düzenlemeler kapsamında seçim mevzuatında radikal adımlar atılacak.

 

 

NAKİLLER SINIRLANDIRILACAK

AK Parti’nin yaptığı hazırlığa göre, özellikle seçmen göçünün engellenmesi için yeni kurallar getirilmesi hedefleniyor. 31 Mart seçimleri öncesinde, İstanbul’daki 200 binden fazla kişi, akrabasına veya tanıdığına oy vermek amacıyla, seçmen kütüğünü Türkiye’nin değişik illerine taşımıştı. AK Parti kurmayları, yer değiştiren seçmenlerin büyük bölümünün kendi seçmeni olduğunu tespit etmişti. Seçim yasasında yapılacak değişiklikle seçmen nakillerini sınırlandırılacağını belirten AK Parti kaynakları, “Örneğin, seçimlere 6 ay veya belli bir süre kala seçmen kütüklerinin yer değiştirilmesi önlenebilir. Seçmen, sürekli yaşadığı şehrin imkânlarından faydalanıp, seçim zamanı gidip başka yerde oy veriyor. Böyle bir şey olmamalı” değerlendirmesini yaptı.

SANDIK KURULU LİSTELERİ

AK Parti’nin yaptığı hazırlık kapsamındaki en önemli değişiklik ise sandık kurullarıyla ilgili olacak. İstanbul seçimlerinde, sandık kurullarında 20 bine yakın memur olmayan üye tespit edilmişti. AK Parti kurmayları, “Sandık kurullarının kimlerden oluştuğuna yönelik liste siyasi partilere verilmiyor. Ama YSK’nın seçim takviminde sandık kurullarına itiraz süreci bulunuyor. Bilmediğimiz bir listeye nasıl itiraz edeceğiz? Yapılacak düzenleme ile sandık kurullarının listesinin siyasi partilere verilmesinin önü açılması gerekiyor” dedi.
AK Parti, 31 Mart seçimleri öncesinde ve İstanbul seçimleri ile ilgili yaşanan tartışmalardan sonra il-ilçe seçim kurullarının yanı sıra, YSK’dan sandık kurullarının listesini talep etmiş, ancak bu talebine olumlu cevap alamamıştı. AK Parti kurmayları, “Sandık kurulu listeleri bize verilmediği için İstanbul’daki 31 bin 280 sandığa ait tutanakların altındaki imzaları tek tek tespit edip, kurulların kimlerden oluştuğuna ancak böyle ulaşabildik. 20 bine yakın sandık kurulu üyesinin kanuna aykırı olarak görevlendirildiğini de bu yolla tespit ettik” hatırlatması yaptı.

 

 

DÖRT SANDIĞA DÖRT ZARF 

İlk defa bu seçimlerde uygulanan tek zarf ilkesinin de seçmenin kafasını karıştırdığını belirten AK Parti kurmayları, yapılacak değişiklikle tüm pusulaların aynı zarf ve aynı sandıkta kullanılması uygulamasından vazgeçileceğini dile getirdi. Bu kapsamda, yerel seçimlerde dört ayrı pusulanın (belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık) dört ayrı zarfta ve dört ayrı sandıkta kullanılması için düzenleme yapılacak. AK Parti kurmayları, İstanbul’da geçersiz oyların büyük bölümünün ‘Tek zarf’ ilkesinden kaynaklandığını tespit ettiklerini söyledi.

ÜÇ SEÇİM BİRLİKTE YAPILSIN

AK Parti kaynakları, 30 Mart 2014 tarihinden yerel seçimlerden bu yana son 5 yılda Türkiye’de 7 defa sandık kurulduğuna dikkat çekerek, bunun hem seçmen açısından hem de siyasi partiler açısından ‘yorucu bir süreç’ olduğuna dikkat çekiyor. Bu kapsamda AK Parti’nin Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği ve yerel seçimlerin bir arada yapılıp yapılmaması gerektiğini de tartışmaya açması bekleniyor.

Türkiye

YORUMLAR 119
  • Nefer 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu seçimlerde muhtar ve aza seçimi kafa karışıklığına neden olmuştur. Mahalle muhtarlığı sistemi kaldırılmalıdır. Muhtarlığa müracaatlar daha once yapılmalıdır. Mümkünse muhtar adayları seçmen pusulasında yer almalı azalar seçilen muhtar tarafından belirlenmelidir. Sandık tutanakları büyük puntolarla anlaşılır ve belirli bir algoritmaya göre işlem sırası gözetilerek yapılmalıdır. Sandık çuvalları okulda bırakılmalı veriler bina sorumlusu ve parti temsilcilerinin gözü önünde ysk sistemine işlenmelidir.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Belediye başkanlarının valiler gibi merkezden atanması lazım. Daha iyi hizmetler yapılır. Kayyumlar 20 yılda yapılmayan hizmetleri bir kaç yılda yaptılar.
    Cevapla
  • Mine 4 yıl önce Şikayet Et
    Elektrik - su- kira kontrati veya ev sahibi ise tapu île secim sandigina kayit yaptirilmali. Elinde hicbir fatura yoksa kayit disi dir ve o adreste oturmuyor dur. Biz Avrupa da mutlaka kendi uzerimize kayitli. Bir makbuz ( 3 ayi gecmiyecek Sekilde olursa kabul ediliyor, makbuz tarihi 3 aydan fazla ise Kaboul edilmiyor. Bu da o kisinin gercekten o adreste oturdugunu ispatliyor.
    Cevapla
  • Yörükoğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Be kardeşim öyle yapacağınıza elektironik ortamda olsada butona bassak olmaz mı, hem sayım işleriyle uğraşmazsın hem de veri girişi sağlam olmaz mı
    Cevapla
  • Gönüllü 4 yıl önce Şikayet Et
    Seçimde görev almak isteyen gönüllü kamu personellerine görevi verilmiyor bu konuda belki Kurumun kendisi Belki de il seçim sıkıntılı. Fakat hükümet başta idareciler olmak üzere kamu personellerinin zorunlu tutmalı özellikle idareciler diyorum Çünkü her türlü güvenlik soruşturmasından geçen onlar. Biraz zahmet devletin geleceğini milletin kaderini ilgilendiren bir konuda da ellerini yaşın altına koysunlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...