ABD Temsilciler Meclisi'ne sunuldu: Skandal Türkiye tasarısı

ABD Temsilciler Meclisine sunulan yeni karar tasarısında, Türkiye'nin S-400'leri alması durumunda F-35 programından çıkarılması, F-35 satışının durdurulması ve Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulanması isteniyor.

ABD Temsilciler Meclisi'ne sunuldu: Skandal Türkiye tasarısı
ABD Temsilciler Meclisi'ne sunuldu: Skandal Türkiye tasarısı
GİRİŞ 16.05.2019 03:52 GÜNCELLEME 16.05.2019 03:52
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

New York vekili Demokrat Eliot Engel ile Teksas vekili Cumhuriyetçi Michael McCaul, Türkiye'nin S-400 alımına ilişkin Dışilişkiler Komitesi‘ne bir karar tasarısı sundu.

Türkiye'nin Rusya ve İran ile iş birliği yaptığı belirtilen tasarıda, "Türkiye'nin almayı planladığı S-400'ler, ABD ve NATO ortaklarının güvenliğinin altını oyuyor, Türk-Amerikan ilişkilerini zayıflatıyor ve Türkiye'nin F-35 Müşterek Taarruz Uçağını kullanımı ve F-35 üretimine katılımı ile uyuşmuyor." ifadeleri yer aldı.

Tasarıda, Türkiye'nin F-35 programının yanı sıra ABD'den birçok silah ve araç aldığı belirtilerek, Temsilciler Meclisinin Türkiye'ye Patriot satışına tam destek verdiği ifade edildi.

"SATIŞI DURDURUN" ÇAĞRISI

Temsilciler Meclisinin S-400 alımı dolayısıyla Türkiye'yi kınadığı belirtilen tasarıda, Türkiye'nin S-400'leri alması durumunda F-35 programından çıkarılması ve Türkiye'ye F-35 satışının durdurulması çağrısında bulunuluyor.

Tasarıda Türkiye'nin S-400 sistemlerini almasının, ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında "önemli bir işlem" olarak kabul edildiği belirtilirken, S-400'leri teslim alması durumunda CAATSA yasası kapsamında Türkiye'ye yönelik yaptırımların tam uygulanması istenildi.

Tasarıda, ayrıca Türkiye'ye S-400 alımının iptal etmesi çağrısı yapıldı.

YASA TASARISI DA SUNULMUŞTU

Benzer içeriğe sahip ancak Kanun Tasarısı olan iki tasarı da geçen aylarda Senato ve Temsilciler Meclisine sunulmuştu. "NATO'nun Hava Sahasını Koruma Tasarısı" başlığı ile sunulan tasarılarda, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının transferlerinin durdurulmasını öngörüyordu.

ABD KONGRESİ‘NDE YASA VE KARAR TASARILARI

ABD Kongresinde yasa tasarısı ve karar tasarısı olmak üzere iki şekilde tasarı sunulabiliyor. Yasa tasarıları kongrenin iki kanadından da onay aldıktan sonra ABD Başkanı‘nın imzasıyla kanunlaşıyor. Karar tasarılarının kanuni bir bağlayıcılıkları bulunmuyor ancak kongrenin bir konudaki görüşünü yansıtıyor.

YORUMLAR 66
  • Gurbetci AK-BOZ KURT 4 yıl önce Şikayet Et
    Bugune dek abd nin kuklasi olan teroristlerle mucadele ettik 20 yil icinde bizzat kendileriyle mucadele edecegiz. Tabi once avrupa ingiltere ve abd nin olusumunu saglayan birligin dagitilmasi lazim. Sadece amerika ve israil kalmali ki hamlelerimizle tekrardan huzuru saglayalim.
    Cevapla
  • emekli memur 4 yıl önce Şikayet Et
    ani bir hareketle biz öne geçelim ve f35 projesinden,alımından tek taraflı vaz geçtik diyelim,zaten s400 f 35 i avlıyorken neden f 35 alalım.
    Cevapla
  • sinan 4 yıl önce Şikayet Et
    bu saatten sonra alması durumunda diye birşey yok. aldık bitti. S-500 de alacağız f-35 de su-37 de hatta sizi üzeyim yakın zamanda kendimiz yapacağız ...
    Cevapla
  • Göktürk 4 yıl önce Şikayet Et
    aşağılık terörist katil barbar kuduz it sürüsü Amerika sonun yakın
    Cevapla
  • Yusuf Amca 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu s400 savunma fuzeleri amerikayi niye bu kadar korkuttu? Bu gercekten basit bir fuze alim satim olayindan cok amerikanin prestij olayina cevrildi. Bu da amerikanin dunya devletleri onunde Turkiye'yi karsi yenik dusmesi, yani sozunu gecirememe davasina Turkiye'nin dunyaya haykirdigi Dunya 5ten buyuk sozunun tasdigi oluyor. Zafer Aziz milletimin Turkiyemin olacak Allahin izniyle.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!