TBMM Başkanı Şentop: ABD’nin tarihi çok kanlı ve kirli bir tarihtir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Bakü'de basına yaptığı açıklamada, "ABD’nin tarihi çok kanlı ve kirli bir tarihtir" dedi.

GİRİŞ 18.12.2019 14:06 GÜNCELLEME 18.12.2019 15:09
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

TÜRKPA 9’uncu Genel Kurulu’na katılmak üzere başkent Bakü’de bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Bakü’de Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in kabri ile Türk ve Azerbaycan şehitliklerini ziyaret etti. Meclis Başkanı Şentop ve TÜRKPA’ya üye ülkelerin meclis başkanları, Haydar Aliyev'in anıt mezarına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. 20 Ocak Şehitleri’nin yer aldığı Bakü Şehitler Hıyabanına giden heyet, burada şehit mezarlarına çiçek bıraktıktan sonra Ebedi Ateş Anıtı’na da çelenk bıraktı.

 

 

"ALİYEV'İN YAPTIĞI İŞLERİ TAKDİRLE KARŞILIYORUZ"

TBMM Başkanı Şentop, daha sonra Bakü Türk Şehitliğine geçerek anıta çelenk bıraktı. Ardından basına açıklamalarda bulunan Şentop, seçimlerden sonra Özbekistan’ın da TÜRKPA’ya katılacağını vurgulayarak, "Çok mesafe alındığını hedeflere büyük ölçüde ulaşıldığını görüyoruz. Ama bu yeterli değil. Çok hızla değişen bir dünyada yaşıyoruz. Geçmişte kaybetmiş olduğumuz zamanı telafi edecek bir süratle çalışmalarımızı devam ettirmemiz lazım. Sayın Aliyev’le görüştük. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını kendilerine ilettim. Türkiye olarak biz Azerbaycan’daki ekonomi, hukuk, yargı, geniş anlamda bürokrasi alanlarında sayın Aliyev’in liderliğinde yürütülen reform çalışmalarını çok büyük taktirle izliyoruz. Kardeş Azerbaycan’ın geleceği bakımından çok önemli neticeler vereceğini ümit ediyoruz” dedi.

“ABD’NİN TARİHİ KANLI VE KARANLIKTIR"

 

 

Parlamentoların tarihi karalar vermesini doğru bulmadıklarını belirten Şentop, “Amerikan Senatosu’nda 100 tane Senato var. Bunlardan her hangi birini çevirip, nedir aldığınız tarihi karar diye sorsak bununla ilgili 2-3 cümle söyleyemeyeceklerini biliyoruz. Parlamentoların aldığı kararlar siyasi kararlardır. Eğer biz tarihi olayları siyasetin bir aracı haline getirirsek uluslararası ilişkiler, devletler arası ilişkiler içinden çıkılmaz hale gelir. ABD’nin tarihi çok kanlı ve kirli bir tarihtir. Afrika kökenli insanların köle ticareti, Kızılderililere yapılan zulümler. Bunlar hala bitmiş de değil dünyanın birçok yerinde. ABD’nin uluslararası hukuka aykırı siyasi operasyonlar, askeri birtakım operasyonlar yaparak zaman zaman sivilleri katlettiğini görüyoruz. Eğer parlamentolar bu konuda karar verecek olursa sadece Amerikan tarihiyle ilgili TBMM karar almaya başlasa bizim bir seneyi Amerikan tarihine ayırmamız lazım. Bizim tarihimizle ilgili hiçbir endişemiz yok. Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan iken 2005’de gelin arşivlerimizi açalım demişti. Bu konuyu tarihçiler çalışsın. Üzerinden 15 yıl geçmiş hala Ermenistan kendi arşivlerini açamıyor. Çünkü dünyada Türkiye karşı attığı iftiranın arşivlerin açıldığı taktirde ortaya çıkacağını biliyor” ifadelerini kullandı. Şentop, Azerbaycan ziyareti kapsamındaTÜRKPA 9’uncu Genel Kurulu’na katılacak ve ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

YORUMLAR 3
  • insan ol 4 yıl önce Şikayet Et
    herkes rahat olsun bütün dünya bu tasarıyı kabul etse ne yazar çalışarak Allah'a güvenin ötesi boş. biz burdayız
    Cevapla
  • Halil 4 yıl önce Şikayet Et
    Helal başkanım
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    tarihi çok kanlı ve kirli olan abd ile bizim müttefik olmamız tarihi en temiz olan bir millete leke getirir . bundan sonra müttefik nato ortağı ortağımız demiyelim zaten bunlardan ortakta müttefikte dostta olmaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi
Şimşek: Yabancı ilgisi somut kaynak girişine dönmüş durumda