TBMM 'Arabuluculuk Yasası'nı tartışıyor

TBMM Genel Kurulu'nda, hukuk uyuşmazlıklarının ''arabuluculuk'' yoluyla çözümünü düzenleyen yasa tasarısının görüşülmesine başlandı. Muhalefet tasarıya karşı çıktı.

TBMM 'Arabuluculuk Yasası'nı tartışıyor
TBMM 'Arabuluculuk Yasası'nı tartışıyor
GİRİŞ 24.05.2012 18:50 GÜNCELLEME 24.05.2012 18:50

Hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Yasa Tasarısı üzerinde AK Parti Grubu adına konuşan Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, birçok ülkede uygulanan arabuluculuk müessesinin Türkiye'de kabul görmesi ve benimsenmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, tarafların yargısal yollara başvurmadan, karşılıklı menfaatleri gözönünde bulundurularak tatmin edici çözüm bulunması olduğunu söyledi. 

Arabuluculuğun, toplumsal barışa katkıyı amaçladığı gibi uyuşmazlıkların davaya konu olmadan çözülmesini de öngördüğünü kaydeden Çavuşoğlu, ''AB üyesi ülkelerde ve ABD'de uygulandığı halde bizde muhalefetin buna karşı çıkması, hukuki gerekçelerden uzaktır. Muhalefet her zaman olduğu gibi gizli ajanda ve arka plan hastalığını bu tasarıda da göstermiş, asılsız iddialarla müesseseyi itibarsızlaştırmak istemiştir''' dedi. 

Düzenlemenin Anayasal gereklilikten kaynaklandığını, yargılamanın aksine kazan-kazan duygusu yaratacağını ifade eden Çavuşoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin de tüketici hakem heyetleriyle ilgili kararında alternatif çözüm arayışlarının gereğine işaret ettiğini, arabuluculuk müessesinin hak arama hürriyetini kısıtlamayacağını savundu. 

 -''Arabozuculuğa dönüşmesin''-

MHP Grubu adına konuşan Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, düzenlemeyi yargının iş yükünün azaltılması ve vatandaşın sorunlarını kısa sürede çözümü açısından önemli ve yararlı gördüklerini, hukukta son yıllarda bu yönde eğilim gözlendiğini söyledi.

Sistemin Avrupa ülkelerinde de yaygınlaştığını ifade eden Öztürk, ülkeler arasında ikili anlaşmalar yapıldığını, ''Arabuluculuk Direktifi'' ile birlikte AB içinde bir düzenlemeye de konu olduğunu anlattı.

Tasarının eksiklikleri bulunduğunu savunan Öztürk, sistemin Bakanlığa siyasi olarak bağımlı hale getirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Öztürk, ''Arabuluculuk adı altında çok hukukluluğa yol açılmamalı. Gönül ister ki sistem gelişsin ama arabozuculuğa dönüşmesin. Bağımsız bir yapıya dönüştürülerek meslek örgütü bünyesinde örgütlenmesinin yolu açılmalı. Bunun için siyasi iktidar doğum halindeki kurumun üstünden elini çekmeli'' diye konuştu. 

BDP Grubu adına konuşan Mardin Milletvekili Erol Dora, arabuluculuk için hukuk disiplininin 100 saatlik eğitimle verilemeyeceğini belirterek, hukuk eğitimi alan avukatlara özgülenmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi.  

Dora, ''Hukuki himaye sigortası sistemi kurulmadan arabuluculuğun hukuk sistemine katkısı olmayacaktır. Sistem, avukatlar, barolor ve Barolor Birliği aracılığıyla yerine getirilmeli. Öyle görünüyor ki arabuluculuk mesleği yaratılmaya çalışılıyor. Ama hukuk bir ülkenin en kıymetli hazinesidir. Hak ve adalet dağıtan kurum olması gözetilmeli'' dedi. 

-''Çok hukukluluğu başlatan sistem...''-

CHP Grubu adına konuşan Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, arabuluculuğun alternatif hukuk yöntemi ve çok hukukluluğu başlatan yöntemlerden de biri olduğunu belirterek, ''Küresel sermaye dünyada kendine özgü hukuk yaratıyor. Bu düzenleme küresel sermayenin dayatmalarından biridir. Dünya hızla şirketlerin yönettiği yer haline geliyor. Tekelci sermaye kendi şirketleri ile ulusların hukukuna da egemen olma çabasında. Terörizmin finansmanı, devlete sırrı, arabuluculukta aynı anlayış vardır. Dışarıdan istenen  düzenlemelerdir. Öğretim üyeleri aracılığıyla iç hukuktaki aktörlere empoze ediliyor'' diye konuştu. 

Türk ulusunun kendi geleneğinde arabuluculuk anlayışı olduğunu, mahallenin ileri gelenlerinin zaman zaman yöresel ölçekteki sorunlar için devreye gidiğini anlatan Aldan, arabuluculuk gibi bir düzenlemeye  ihtiyaç olmadığını savundu. 

Aldan, ''Yargının yükünü azaltmak gibi kulağa hoş gelen nedenlerle gündeme geliyor ama hukuka alternatif olabilir endişesi taşıyoruz. Adalet Bakanlığı, arabulucu seçiminde de yandaş seçecek. Mahkemeler ve hukukçuların dışlanması sonucun getirebilir. Kadınların,  çocukların, işçilerin arabulucuya yönlendirilerek hak kaybına uğramaları mümkün olabilecek'' dedi. 

Görevini kötüye kullanan bir arabulucuya karşı ne yapılacağının tasarıda yer almadığını belirten aldan, ayrıca TCK'da da konuyla ilgili hiçbir düzenlemenin yer almadığını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı