Prim gününe göre emeklilik zammı

İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı intibak zammında, derece ve kademe kadar prim gün sayısı da etkili oluyor. Emekliler gün sayılarına göre de intibak alacak.

Prim gününe göre emeklilik zammı
Prim gününe göre emeklilik zammı
GİRİŞ 01.11.2012 09:19 GÜNCELLEME 01.11.2012 09:19

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri için hazırlanan intibak çalışmasında geri sayım sürüyor. Yaklaşık 1.9 milyon emeklinin yararlanacağı intibak artışı için hesaplamalar tamamlanmak üzere. 2000 yılından önce emekli olan vatandaşlar, ödedikleri prim gün sayısı, derece ve kademe durumlarına göre 10 lira ile 322 lira arasında bir zam alacaklar. Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılacak bu artışlar, kalıcı olarak emeklilerin maaşına yansıtılacak ve yeni maaşlar ödenmeye başlayacak. 

TÜFE ETKİLİ OLACAK 
Sisteme göre, emeklilerden gün sayısı ile kazançları orta ve üzerinde olanlar intibak düzenlemesinden daha fazla yararlanacak. Özellikle üst göstergeden aylık alanlar için artış miktarları kademeli olarak artacak. Artışlar emekli maaşlarına ortalama 30-80 lira, en yüksek ise 322 lira civarında yansıyacak. İntibak yöntemi, 2000 yılı öncesi emekli olanların aylıklarına Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve gelişme hızı uygulanmasını öngörüyor. Amaç 2000 öncesi ile 2000 sonrası emekli olanlar arasındaki maaş farklılıklarını gidermek. Aylıklar yeniden hesaplanacak ve kişilerin gün sayıları dikkate alınacak. Yaşlılık, malullük ve ölüm aylıkları için de geçerli olacak intibak ile, emeklilerin refahtan pay alması sağlanacak. 

MEMUR EMEKLİSİ DÜZENLİ ALIYOR
Memur emeklileri de kendilerine intibak yapılması konusunda taleplerini gazetemize iletiyorlar. Yetkililer, memur emeklilerinin maaş sistemlerinde bir intibakın söz konusu olmayacağını belirtti. Memur emeklisinde, en alt maaşın altında kalan ücretler, otomatik yukarıya tamamlanıyor. 

PROMOSYON MÜJDESİ GELDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 'emeklilere banka promosyonu' konusunda müjde verdi. 9 milyon emekliye ekstra ödeme anlamına gelen promosyon ile ilgili olarak, "Bankalarla mücadelemiz sürüyor. Sorunu çözme noktasındayız" diyen Bakan Çelik, şöyle konuştu: "1 kuruş bile emeklinin hakkıdır. Bankadan alınan para başka yere gitmeyecek. Görüşmeler sürüyor."

KAYNAK: AJANSLAR