Fenerbahçe erkek takımında oynayan kadın!

Türkiye'nin ilk kadın mühendisi Sabiha Rıfat, 1929'da İstanbul Şampiyonu olan Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımı'nda oynadı.

Fenerbahçe erkek takımında oynayan kadın!
Fenerbahçe erkek takımında oynayan kadın!
GİRİŞ 11.10.2018 09:38 GÜNCELLEME 11.10.2018 09:41

Fenerbahçe kulübünün, Sabiha Rıfat Hanım'ıa yazdığı kutlama mektubu...Sabiha Rıfat Hanım, Fenerbahçe'nin 1927 ve 1928 yıllarında yenilmeyen voleybol takımında, 1929 yılında 5 erkek oyuncuyla birlikte forma giydi.

O tarihlerde Türkiye'de henüz bir bayan voleybol takımı bulunmadığından, Mühendis Mektebi'nde (bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi) öğrenim görmekte olan ve büyük bir voleybol yeteneğine sahip bulunan Sabiha Rıfat Hanım'a okul arkadaşları kendi aralarında yer vermekte tereddüt göstermemişlerdi.

Yönetmeliklerde bir bayan sporcununerkek takımında yer alamayacağına dair bir maddenin bulunmaması nedeniyle, Sabiha Rıfat Hanım'ın Fenerbahçe kulübü adına  tescili yapılmıştı.

Hepsi Mühendis Mektebi'nde okuyan Aziz (Torun), Bedii Süheyl {Enüstün), Fikret  (Germen), İsmail Hakkı (Ahbap), Yusuf ve Fahri Beylerden oluşan takım, 1927 ve  1928 yıllarından sonra 1929 yılında da bu kez Sabiha Rıfat (Gürayman) Hanım'lı  kadrosuyla yenilmeden İstanbul Şampiyonluğu'nu kazandı.

Fenerbahçe Kulübü, Umumi Kaptanı ve Genel Sekreter Vekili Hayri Celaleddin  (Atamer), voleybol takımı kaptanı Bedii Süheyl (Enüstün) aracılığı ile Sabiha  Rıfat Hanım'a şu mektubu göndermişti:

Aynı zamanda Türkiye'nin ilk kadın mühendisi olan Sabiha Rıfat Güreyman,  Anıtkabir inşaatında kontrol mühendisi olarak görev yaptı."Bu memlekette ilk  defa cem'i bir sporda erkek arkadaşlarla beraber olarak oynamak suretiyle  gösterdiğiniz teceddüt ve muvaffakiyetten dolayı sizi Fenerbahçe gençliği ve  Hey'et-i İdaresi namına hararetle tebrik ederim efendim"

Bir Türk kızının şampiyon bir erkek takımında resmi olarak yer alması Türk sporu  adına büyük bir olaydı. Ve belki de dünyada ilk ve tekti. Atatürk devrimlerinin  Türk kadınına kazandırdığı haklardan ilk yararlanan Türk kızlarından biri olan  Sabiha Rıfat Gürayman, Türkiye'nin aynı zamanda ilk kadın mühendisi olacak ve  yıllar sonra Anıtkabir inşaatında kontrol mühendisi olarak görev yapacaktı.

(Turknostalji)