İstanbul

Almanya'yı fetheden Türk bombacı!

11:15 07 Kasım 2018
Almanya'yı fetheden Türk bombacı!

Bir şutuyla öküzün kaburgalarını kırdığı anlatılan "Bombacı" Bekir Refet, yıllarca formasını giydiği Alman takımı Karlsruhe Phoenix'te de fırtına gibi esmişti.

Hakkında, aralarında bir şutuyla öküzlerin kaburgalarını kırdığı yakıştırmaları  da yapılan unutulmaz futbolcu Bekir Refet... Renklendirme Turknostalji.com  tarafından yapılmıştır.Türk futbolunun bir mitolojisi yazılsa, en büyük efsane  kahramanı hiç kuşkusuz Bombacı Bekir olur... Türkiye'den ayrılalı çok uzun  yıllar geçmesine rağmen adı hala dillerde dolaşıp hakkında efsane kahramanlarına  yakışan masallar anlatılıyorsa, bu sebepsiz değildir elbette.

Attığı şutlarla tahtaperdeleri devirip öküzlerin kaburgalannı kırması, hatta sol  ayağının mühürlenmesinin söz konusu olması hiç kuşkusuz yakıştırmalardır. Ancak  özellikle sol ayağı ile attığı şutlar ona "Bombacı Bekir" adının takılmasında da  en büyük etkendir.

 Bekir Refet, 1899 yılında Kadıköy'de doğmuş; futbola orada başlamış ve  Fenerbahçe Kulübü'nde Mustafa Elkatip Bey'in hazırladığı o meşhur genç takımdan  yetişmiştir.

Henüz 15 yaşındayken birinci takım kadrosuna alınması da onun büyük futbol  değerinin bir başka ifadesidir. 1916 yılında en yakın arkadaşı Otomobil Nuri'nin  Fenerbahçe'den ayrılıp Altınordu'ya giderken beraberinde götürdüğü 6 arkadaşının  yanında Bekir de bulunuyordu.

Bekir Refet, Slavia maçında attığı gol sonrası, sevincini saha kenarındaki bir  subay ve Fenerbahçeli yönetici Ali Naci Karacan ile paylaşıyor...Ancak Bekir  Refet, 1921 yılında tekrar Fenerbahçe'ye dönmüş ve Galatasaray'ın Avrupa  turnesine takviye eleman olarak dahil olmuştu.

Bu seyahat sırasında Almanya'da çıkardığı güzel maçlarla dikkatleri çeken Bekir,  Karlsruhe Phoenix takımına transfer olmuştu. Güzel futbolunu bu takımda  sürdürürken, Türk Milli Takımı'nın 1924 Paris ve 1928 Amsterdam Olimpiyatları'na  katılan kadrosunda yeralmıştı. Bu arada Milli Takımımız'ın kaptanlığını da  yapmıştı.

Almanya'da evlenen ve bir oğlu olan Bekir daha sonra eşinden ayrılmış ancak en  sevdiği arkadaşı Nuri'nin adını verdiği oğlu mahkeme kararı ile annesine  verildiğinden, 1927 yılına kadar yurda dönememişti.

Bekir Refet, Almanya'da futbol oynadığı yıllarda, üç kez bu ülkenin ünlü futbol  dergisi Der Kicker'in kapağında yer almıştı...Nihayet 1927 yılında Türkiye'ye  kesin dönüş yapmaya karar vermiş ve Fenerbahçe'de oynamaya başlamıştı. Bu arada  Futbol Federasyonu Başkanı Yusuf Ziya Öniş'in Bekir'in profesyonel olduğundan  bahisle kendisine bir yıl ceza vermeye kalkışması, Fenerbahçe Kulübü'yle Futbol  Federasyonu'nun arasının açılmasına neden olmuştu.

 Fenerbahçe yöneticisi Galip Kulaksızoğlu'nun, "1924 ve 1928 Olimpiyat  0yunları'nda amatörlüğünü tasdik eden sen, bugün ona nasıl profesyonel dersin?  Sen Bekir'i değil Fenerbahçe'yi cezalandırmak istiyorsun..." demesi üzerine  sorununun büyeyeceğini farkeden Bekir Refet, "Benim yüzümden Fenerbahçe ceza  görmemeli" diyerek tekrar Almanya'ya dönmüştü.

 Almanya'daki futbol yıllarında üç kez ünlü futbol dergisi "Der Kicker"in  kapağında yeralan Bekir Refet, bu arada Fenerbahçe'nin önemli yabancı maçlanna  gelerek Sarı-Lacivertli forma altında oynamış; Fenerbahçe'nin ünlü Çek takımı  Slavia'yı 1-0 yendiği maçta attığı şahane kafa golüyle gönüllerde bir kez daha  yer edinmişti.

Bekir Refet, 1951 yılında geldiği İstanbul'da Fenerbahçeli yöneticiler  tarafından karşılanmıştı.1951 yılında Alman Milli Takımı'yla birlikte İstanbul'a  gelerek eski takım arkadaşlanyla hasret gideren Bekir, Fenerbahçe Kulübü'nün  konuğu olarak da burada ayrıca bir hafta daha kalmıştı.

Bekir Refet, Almanya'ya döndükten sonra Karlsruhe kentinde 26 yıl daha  yaşamıştı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından asla ayrılmamış ve uzunca süren  bir hastalıktan sonra 1977 yılında hayata gözlerini yummuştu.

Karlsruhe'de yaşayan Türkler tarafından çok sevilip sayılan bir kişi olan Bekir  Refet, orada gözyaşları arasında toprağa verilmişti.

(Türknostalji)
 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.