Sultan'ın cenazesinde dikkat çeken detay

Sultan Reşad’ın şehzadeliği, tahta çıkışı ve Mevlevilerin en önde olduğu cenaze törenine ait fotoğraflar öne çıkıyor.

Sultan'ın cenazesinde dikkat çeken detay
Sultan'ın cenazesinde dikkat çeken detay
GİRİŞ 05.11.2017 09:10 GÜNCELLEME 05.11.2017 09:20
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

‘Sultan 5. Mehmet Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu’ kapsamında Sultan Mehmet Reşad dönemini anlatan kartpostal ve objeler, Dolmabahçe Sarayı’nda görücüye çıktı. Döneme ışık tutan belge niteliğindeki eserler, Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi’nde 3 Aralık’a kadar gezilebilecek.  

Mevleviler en önde

Ömer Koç’e ait koleksiyonun ağırlıkta olduğu sergide 2. Meşrutiyet yıllarına rastlayan Sultan Reşad’ın dönemini belgeleyen fotoğraflar yer alırken, bu eserler arasında en dikkat çekenleri ise Sultan Mehmed Reşad’ın cenaze töreni albümü oluşturuyor. İstanbul’daki padişahlar için yapılan son cenaze töreninin belgesi olma niteliği taşıyan fotoğraflarda Mevlevilerin kendilerine özgü giysileriyle geçidin en ön saflarında yer alması dikkat çeken ayrıntılar arasında bulunuyor. 

Şehzadeler bir arada

Sergide, Sultan Mehmed Reşad döneminin siyasetini, sosyal yansımalarını, savaşlarını, gezilerini anlatan belgelere yer veriliyor. Serginin önemli eserleri arasında 1870 tarihli Ömer Koç koleksiyonundan gün yüzüne çıkartılan Abdullah Biraderler imzalı fotoğraf da bulunuyor. Sultan 5. Reşad’ın şehzadeliği sırasında çekilen karede, erkek kardeşleri Murad ve Ahmet Kemalettin yer alıyor. Padişah Reşad’ın tahta çıktığı gün Hükümet Konağı önünde okunan dua anında çekilen fotoğraf ile Sultan Reşad’ın Üsküp, Priştine ve Manastır’ı kapsayan Rumeli seyahati, serginin önemli eserlerini oluşturuyor. ‘Sultan Mehmed Reşad ve Dönemi Objeleri Sergisi’nde, Milli Saraylar Koleksiyonu’nda kayıtlı nadide eserlerden Sultan 5. Mehmed Reşad dönemine ait tılsımlı sancak da bulunuyor. Sergide günümüze az sayıda kalan gümüş üzerine altın kaplamalı, monogramlı sofra takımları, silah, hokka takımı, tütün tabakası gibi tuğralı eserler yer alıyor.

Milliyet

YORUMLAR 9
  • "Özer AÇIK 6 yıl önce Şikayet Et
    bu foto ne biliyor musunuz Sultan Resatin masonuuum diye bas bas bagirdigi fotodur. Masonlarin bir Osmanli padisahini usagi yaptiklarinin aci bir vesikasidir. Simdi daha iyi anliyor insan Abdulhamidden sonra Osmanlinin catir catir coktugunu
    Cevapla
  • Murad 6 yıl önce Şikayet Et
    O işareti yapan Sultan reşad değil, Murad. Sultan reşad halim selim dindar vatanperver biriydi, abisi Sultan Hamidi de çok seven biriydi.
    Cevapla
  • hasan basri 6 yıl önce Şikayet Et
    el duruşu masonların icade değil simgesel olarak kullandığı birşey. masonik sembol de olabılır tesaduf de olabılır. boylesı ithilaflı bir konuya harcadıgınız enerjiyi guncel konularımıza harcasanız kim ne yaptı yapıyor çalıyor kaçıyor ...!
    Cevapla
  • Murad 6 yıl önce Şikayet Et
    Ortadaki Mason 5. Murad. Soldaki Sultan Reşad. Muradın mason olduğu bilinen birşey. Fotoğraf daki pozdanda belli.
    Cevapla
  • fikret 6 yıl önce Şikayet Et
    o el ne öyle ?
    Cevapla
  • TR2023 6 yıl önce Şikayet Et
    sionizmin el durusu öyle olur
    Cevapla
  • mistik 6 yıl önce Şikayet Et
    neden ömer koçta bu foto
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!