Kuzey Kutbu'nda nefes kesen uçuş

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın 'IceBridge' operasyonu için havadan yapılan çekimler ile Kuzey Kutup dairesinin buzul örtüsünden büyüleyici görüntüler elde edildi.

GİRİŞ 21.08.2013 12:02 GÜNCELLEME 21.08.2013 14:49

Şimdiye kadar havadan gerçekleştirilen en geniş çaplı kutup araştırma projesi olan 'IceBridge' operasyonu kapsamında, hem güney hem de kuzey kutbunda 2009'dan bu yana uçuşlar gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir NASA videosu ile kuzey kutup bölgesindeki buz örtüsü üzerinde bu yıl çekilen eşsiz görüntüler bir araya getirildi.

Grönland'daki Thule Hava Üssü'nden kalkan NASA uçağı, donmuş denizlerin, sarp dağların ve buzulların yaklaşık 450 metre üzerinden geçerek, izleyenleri ıssız kutuplarda eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor. 46 gün boyunca 26 farklı göreve çıkıldığı ve kutuplar üzerinde dünyanın çevresini 2,5 kat aşan mesafe boyunca uçuş yapıldığı belirtiliyor. Sadece bu yıl 39 bin gigabyte veri toplandığı kaydediliyor.

2016'ya kadar sürecek olan IceBridge operasyonu ile kutupların ilk kez 3 boyutlu ayrıntılı haritaları hazırlanacak. NASA'ya ait keşif uçakları, kutuplar üzerinde sayısız uçuş yaparak buz kıtaların fotoğraflarını çekiyor. Yüzeydeki yükseltiler ve buz tabakasının kalınlıkları ölçülüyor. Elde edilen veriler, küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin kutuplara olan etkilerini anlamada bilim insanlarına yardımcı olacak.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nüfus oranları açıklandı! Çocuk sayısı ile ilgili korkutan rakam
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı