Beyin yakan buluş: Yağmurdan güneş enerjisi!

Çinli bilim insanları, yağmur suyunu enerjiye çevirebilen güneş enerjisi paneli üretti.

Beyin yakan buluş: Yağmurdan güneş enerjisi!
Beyin yakan buluş: Yağmurdan güneş enerjisi!
GİRİŞ 11.04.2016 15:49 GÜNCELLEME 11.04.2016 15:49

Yağmur yağışının, güneş enerjisi panelleri için tam bir kabus olduğunu birçok kişi bilir. Zira bazı istisnalar hariç yağmur yağdığında genellikle güneşi göremeyiz. Haliyle güneş ışığı panele vurmadığı için de enerji üretimi gerçekleşmez. Bir de işin fiziksel boyutu var. Kalite düzeyi vasat ve altında olan paneller, aşırı yağışlarda deformasyona uğrayabiliyor.

Görünen o ki Çinli bilim insanları bu sıkıntının üstesinden gelmeyibaşarmış… Güneş enerjisi panellerini atomik kalınlıkta grafen ile kaplayan bilim insanları, bu sayede yağmur damlalarından enerji elde etmeyi planlıyor. Hatta bu buluşa göre hava ne kadar kasvetli olursa o kadar iyi. Yeni sisteme göre yağmur damlaları grafen yüzeye yapışıyor ve bir tür doğal kondansatör işlevi görüyor. Grafen elektronları ile su iyonlarının arasındaki keskin fark sayesinde enerji üretimi gerçekleşiyor.

GrafenTeknolojide devrim niteliğinde gelişmelere yol açan, karbon atomlarının iki boyutlu bal peteği düzeni. Grafenin keşfi, Rus bilim insanları Andre Geim ve Konstantin Novoselov'a 2010 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandırmıştı. Süper güçlü, süper ince ve süper esnek grafen, elektriği bakırdan daha iyi iletirken, ısıyı termal iletkenliği bilinmekte olan tüm maddelerden daha iyi iletiyor. Saydamlığa yakın karbon grafit molekülleri, sadece bir atom inceliğindeler.

Günümüzdeki kullanılan teknoloji ise bu kadar etkili değil. Güneş enerjisi panellerinin kalitesine göre, enerjiye çevirme oranı %6,5 ila %22 arasında değişiyor. 22'lik enerjiye çevirme oranı ise dünyanın en iyi güneş panellerinin ancak yakalayabildiği bir rakam. Grafen kaplı panellerin üretimine başlandığında ise bu oranların hiçbir önemi kalmayacak. Fakat bu materyalin oldukça pahalı olması nedeniyle, grafen kaplı panellerin ne kadar yaygınlaşabileceği de merak konusu.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Algıları ellerinde patladı! Karadağlı'nın işaret ettiği o çürük bina belediyenin çıktı
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!