Bakterileri öldüren yüzey geliştirildi

Çinli bilim adamları tarafından üzerinde bulunan bakterileri öldüren, tuzlu suyla yıkandığında üzerinden uzaklaştıran ve tekrar kullanılabilen anti bakteriyel yüzey geliştirildi.

Bakterileri öldüren yüzey geliştirildi
Bakterileri öldüren yüzey geliştirildi
GİRİŞ 16.07.2018 13:55 GÜNCELLEME 16.07.2018 13:55

Sağlığımızı korumanın başlıca yollarından biri dokunduğumuz yüzeylerin temiz olmasından geçiyor. Bu fikirle hareket eden üreticiler, bakterilere karşı koruma sağlayan ve günümüzde hala kullanılan gümüş iyonlarıyla kaplı buzdolaplarını kullanımımıza sunmuşlardı. Gümüş iyonlarının bakterileri öldürdüğü bir gerçek olsa da ölen bakterileri uzaklaştıramaması ve üzerinde biriktirmesi en büyük eksi yönlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
 
Bu sorunu ortadan kaldırmak üzere çalışmalar yapan Çinli araştırmacılar, üzerindeki bakterileri öldürdükten sonra tuzlu suyla yıkandığında bu bakterileri uzaklaştıran bir yüzey geliştirdiler.

Çinli bilim insanları tarafından geliştirilen anti bakteriyel yüzey, biri silikon ve diğeri polimerden oluşan iki katmana sahip. Anti bakteriyel yüzey üzerindeki silikon katman mikropları öldürürken, polimer katman ise tuzlu suyla yıkandığında şekil değiştirerek üzerindeki bakterileri uzaklaştırıyor. Yüzey, suyla tekrar yıkandığında ise eski halini alıyor ve anti bakteriyel özelliğini sürdürüyor.

Mikropların %95'ini öldürüyor 

Gündelik hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız bakteriler olan E.Coli ve Staf (Staphylococcus) ile yapılan deneyler neticesinde yüzeyin %95 oranında her iki bakteriyi de öldürdüğü ve yıkandıktan sonra yine her iki bakterinin %95’ini yüzeyden attığı tespit edilmiş. Mikroskop altında yapılan incelemelerde bu durum açıkça görülüyor

Yüzeyin bir diğer önemli özelliği ise dört kere tuzlu suyla yıkandıktan sonra bile %90 oranında korumayı sürdürmesi olarak gösteriliyor. Konuyla ilgili incelemelerde bulunan bilim insanları, yüzeyin gerçekten koruma sağladığını, tekrar tekrar kullanılabildiğini ve bunun insan sağlığı için önemli bir gelişme olduğunu belirtiyorlar.
 
Yüzeyin önümüzdeki yıllarda Buzdolabı gibi sağlığımızı yakından ilgilendiren ve biz teknoloji severlerin elinden düşürmediği cihazlarda kullanıldığını hep birlikte görebiliriz.

KAYNAK: DONANIM HABER
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas ve İslami Cihad'dan Filistinlilere tüyleri diken diken eden İsrail çağrısı!
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki