NASA hepsini tek bir haritada birleştirdi

Son zamanlarda ülkemizde dahil olmak üzere Dünya'nın farklı noktalarından yangın haberleri ile karşılaşıyoruz. NASA bütün bu yangınları tek bir haritada birleştirerek yangınlara dikkat çekti.

NASA hepsini tek bir haritada birleştirdi
NASA hepsini tek bir haritada birleştirdi
GİRİŞ 27.08.2018 16:35 GÜNCELLEME 27.08.2018 16:35

Yüksek sıcaklıklar, düşük nem oranı, kontrolsüz arazi ıslahı... Orman yangınları Dünya'nın farklı noktalarından çok farklı sebeplerden ötürü meydana gelebiliyor ancak hepsinin ortak özelliği kilometrelerce doğal yaşam alanını tahrip ediyor oluşu. Halihazırda çeşitli uydularla Dünya'daki iklim değişikliğini takip eden NASA'nın hazırladığı yangın haritası ise Dünya'nın nasıl yandığını gözler önüne sermiş durumda. 

Uydu görüntüleri tek bir haritada birleştirildi

Farklı uydulardan elde ettiği görüntüleri kullandığı yazılımla tek bir haritaya yansıtan NASA, gezegenimizin dört bir yanındaki yangınları günlük olarak takip etme imkanı sunuyor. 700 farklı uydu görüntüsü kullanılarak hazırlanan haritada orman yangınlarının en yoğun olduğu kıtanın Afrika olduğu görülüyor. Yetkililere göre Afrika'daki yangınların çoğu tarım yangınları. Yani tarım arazileri bir sonraki ekim dönemine hazırlamak için zararlı otlar yakılırken meydana gelen yangınlar. 

Kuzey Amerika ve Güney Amerika'daki yangınların ise iklim koşullarından kaynaklandığı belirtiliyor. Yüksek sıcaklık, düşük nem oranı ve şiddetli rüzgarların neden olduğu bu yangınların bir kısmı henüz halen kontrol altına alınamamış durumda. Güney Amerika'nın geneline karşılık Brezilya'daki orman yangınlarının da tarım alanı kazanmak ve hayvancılık faaliyetleri yürütmek için bölge halkı tarafından çıkarıldığı tahmin ediliyor.

Avustralya'da kurak mevsimlerde yangınlara sıkça rastlandığını belirten uzmanlar buna karşılık şu anda kış mevsiminin yaşandığı kıtada yangınların bu denli yoğun olmasını tehlike alarmı olarak yorumluyor. Yetkililere göre yaz döneminde kuraklığın daha da artması nedeniyle kıtadaki yangınlar çok daha şiddetli hale gelebilir.

NASA'nın yangın haritasını detaylı bir şekilde incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz

KAYNAK: DONANIMHABER
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı