Telefonlara panik tuşu! Polise anında bildirecek

Örneğin güç tuşuna üst üste üç kere basınca polise konum bilgisiyle birlikte 'imdat' çağrısı gidecek.

Telefonlara panik tuşu! Polise anında bildirecek
Telefonlara panik tuşu! Polise anında bildirecek
GİRİŞ 29.04.2016 17:53 GÜNCELLEME 29.04.2016 17:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hindistan'dan gelen enteresan bir gelişme var sırada. Hükümet tarafından alınan karara göre, önümüzdeki yıl başı itibarı ile geçerli olmak suretiyle ülke dahilinde satılacak tüm cep telefonlarında panik tuşu zorunlu olacak.

Kararın gerisinde yatan ana sebep kadın istismarının önüne geçebilmek olsa da genel itibarı ile değerlendirdiğimizde cinsiyetten bağımsız herkese yönelik bir karar olduğu ortada.

Gerçi zaten halihazırda da ülkede satılan akıllı olmayan telefonlarda, kullanıcıların klavye/tuş takımı üzerinden eriştikleri bir panik tuşu var. Herhangi bir olay anında kullanıcı tuşa bastığı gibi konum bilgisiyle birlikte polise bir uyarı gidiyor ve devamı da belli zaten...

Buna karşın akıllı telefonlar fiziksel bir klavye barındırmadıklarından böyle bir özelliğe de sahip değiller. Gerçi onlarda da bizdeki gibi bir acil arama var tabii ama netice itibarı ile panik tuşunun amacı zaten tehlike anında süreyi alabildiğine kısaltmak olduğundan ivedi durumlarda bu iş görmeyebiliyor.

Haliyle hükümetin istediği kullanıcıların dokunmatiğe bağımlı olmadan fiziksel bir dokunuşla doğrudan aktif edebilecekleri bir tasarım ki bu sayede yetklililer anında olaydan haberdar olabilecekler. Yeni bir fiziksel tuş eklemek özellikle mevcut telefonların tasarımını değiştirecek olması açısından pek verimli bir seçenek olmadığı için hükümetin önerisi güç yahut ses tuşları gibi mevcut fiziksel tuşlara ikmal edilecek bir panik kısayolu. Örneğin kullanıcı güç tuşuna üst üste üç kez basınca aktif olacak vb. bir sistemden bahsediyoruz.

Keza buna da ek olarak hükümetin bir diğer talebi de, yine ülke dahilinde satılacak akıllı/standart tüm telefonlara dahili GPS modülü konulması ki bu sayede doğrudan konum bilgisi alınacağından müdahale de hızlanacak. Bu yasa da 1 Ocak 2018 itibarı ile yürürlüğe girecek.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 1
  • bir dost 7 yıl önce Şikayet Et
    bize de lazım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak