Casper'ın yeni akıllı telefonu Mart'ta piyasada!

Yerli teknoloji firması Casper, yeni akıllı telefonu Via F1'i Mart ayında piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

GİRİŞ 20.02.2017 14:25 GÜNCELLEME 20.02.2017 15:42
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Bilişim sektörüne 1991 yılında masaüstü bilgisayarlarla giriş yapan yerli teknoloji firması Casper, farklı kategorilerdeki ürünleriyle fark yaratmaya devam ediyor. Özellikle akıllı telefon piyasasına hızlı bir giriş yapan firma, yakın zamanda yeni akıllı telefonu Via F1’i piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 800 bin adet bilişim cihazını tüketicileriyle buluşturduklarını belirten Casper Pazarlama Direktörü Feray Karaman, bu yıl VİA A1 Plus ve Via F1 akıllı telefon modelleriyle bu rakamı daha da yukarı çekmek istediklerini söyledi. Yakın zamanda oyun bilgisayarları Excalibur’u tüketiciyle buluşturduklarını da aktaran Karaman, Excalibur’un diğer bilgisayarlara göre 3 kat daha fazla performans sunduğunu sözlerine ekledi.

Yerli üretimin yanı sıra binlerce çalışanıyla istihdama da büyük katkıda bulunduklarını ifade eden Karaman, yeni ürünleri, yatırım planlarını ve hedeflerini Haber7.com’a anlattı.

A’DAN Z’YE TÜRKİYE’DE YAPIYORUZ

Türkiye’de bilgisayar sektöründe yerli üretim ve yerli tasarımın yeri nedir?

Ülkelerin gelişmişliğini ve kalkınmışlığını gösteren en önemli göstergelerinden biri bilgisayarlaşma oranıdır. Gelişmiş ülkelerde bilgisayarlaşma oranının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Katma değerli işlerin yapılacağı en önemli ürünlerden birisi bilgisayardır. Biz tasarımdan, planlamasından, satış sonrası servisine kadar bütün ürünlerin geliştirmesini A’dan Z’ye Türkiye’de yapıyoruz. Ürün geliştirme süreçlerimizi tüketicilerin ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz. Genel merkezimizdeki 450 kişinin dışında satış ve servis ağımızdaki binlerce çalışanımızla ürünlerimizin yerli olarak kalmasını ve milli sermayenin ülkemizde kalmasını sağlıyoruz.

Bir bilgisayarın tasarımı kaç gününüzü alıyor? Bu süreç nasıl işliyoruz biraz bahseder misiniz?

Yaptığımız işin en keyifli yanı tasarım kısmı. Bir tasarıma başlamadan önce tüketicinin beklentilerini belirlemek için tüketici araştırması yapıyoruz. Satış ve servis ağımızın genişliği sayesinde çok sağlıklı geri bildirimler alıyoruz. Bunun yanı sıra teknolojik gelişmeleri de yakından takip ediyoruz tabi ki. Sıfırdan bir hayalle işe başlıyoruz aslında. Daha sonra bu hayalimizi kâğıda döküyoruz. Modellemesi, estetiği, malzeme ve renk seçimi gibi farklı tüketici kitlelerine hitap edecek prototipler ortaya çıkarıyoruz. Bunları daha sonra global iş ortaklarımızla paylaşıyoruz. İlk prototip ürünler bize gelmeye başlıyor, testlerini yapıyoruz. Yaklaşık 9-10 ay gibi bir süreçte yeni ürünümüzü tüketici ile buluşturuyoruz.

Casper’ın hangi kitlelere hitap eder?

Masaüstünden notebooka, tabletten akıllı telefona çok geniş bir ürün gamına sahibiz. Bu nedenle çok geniş bir kitleye hitap ediyoruz. Burada dikkat ettiğimiz şey performans odaklı olanlar ve ortalama bir performans bekleyen tüketicilere göre ürünlerimizi özelleştirmemiz. Yerel üretimimizle birlikte yıllık 3 binden fazla konfigürasyon yapabiliyoruz. Her tüketicinin kendine has istediği konfigürasyonları üretebiliyoruz. Buda bizim en büyük gücümüz.

3 KAT DAHA FAZLA PERFORMANS SAĞLIYOR

Teknoloji çağındayız ve özellikle tablet kullanma yaşı 3’lere kadar düştü. Bu bağlamda çocuklara yönelik ürünler geliştiriyor musunuz?

Firma olarak 4 yıl önce tablet üretimine başladık. Bu kategorideki 7 inç ve 10 inç ürünlerimizin daha çok öğrenciler ve daha genç kullanıcılar tarafından tercih edildiğini gördük. Bizde onlara özel daha basic diyebileceğimiz, performansı tatmin edici, ısınma sorunu olmayan, koruma kılıflı ürünler geliştirdik. Son bir yıldır da oyun alanı için Excalibur ailesini oluşturduk ve tüketicilerin beğenisine sunduk. Oyun alanında hedef kitle çok farklı bir dünya istiyor. Bu alanda bilgisayarlar 2 hatta 3 kat daha performanslı ve daha uzun ömürlü olması gerekiyor. Bizde bu alanda hem masaüstü hem de dizüstü Excalibur ailesiyle oyuncu kitlemize ürünlerimizi sunuyoruz. Diğer ürünlere göre pahalı bir teknoloji tabi ki. 5 bin ila 15 bin TL arasında ürünlerimiz mevcut.

TASARIMLARIMIZ İHRAÇ OLUYOR

Tasarım alanında dünyada neredeyiz? Casper’ın tasarımları takip ediliyor mu veya örnek alınıyor mu?

Ürünlerin şekillendirilmesi, planlaması, teknolojisinin seçimi dahil yaklaşık 15 senedir kendi tasarımlarımızı yapıyoruz. Yurtdışındaki global üreticilerle yaptığımız tasarım projelerinin farklı ülkelerde yerli başka markalar adıyla üreticilerle buluştuğunu söyleyebilirim. Aslında bir bakıma tasarımlarımız ihraç oluyor. Buda bizim hem firma olarak hem de ülke olarak gurur duyabileceğimiz bir durum. Türk tüketicisi hem estetik anlamında hem de performans anlamında beklentisi yüksek bir kitle. Bu bizi kamçılıyor ve her defasında iyi tasarımlar geliştirmemize sebep oluyor. Bu ülke olarak iyi tasarımlar yaptığımızı gösteriyor.

BAŞARILI OLMANIN TEK ŞARTI VAR

İyi tasarımlar yapıyoruz dedik. Peki, iyi tasarımcılar yetiştiriyor muyuz? Bilişim sektörü özellikle de Türkiye’nin 2023 hedefleri içinde stratejik bir alan…

Bilişim hem dünya genelinde hem de Türkiye’nin 2023 hedefleri için çok önemli bir sektör. Bu bakımdan gelecek nesillerin daha üretken ve daha inovatif olması çok kritik. Çok dinamik ve hızlı gelişen bir sektör olduğu için teknolojinin hem yakından takip edilmesi hem de bilfiil uygulanması gerekiyor. Önü çok açık bir sektör olduğu için gençlerimiz bilişim alanında bir kariyer hedefleyebilirler. Başarılı olmalarının tek şartı var: Yeniliklere açık olmak. Biraz istek, biraz ilham ve biraz iradeyle başarısız olmaları için hiçbir sebep yok. Sadece yeni ve farklı bir şeyler üretmeleri gerekiyor. Ürünleri sevdirebilirsek global olma yolunda önemli bir adım atmış oluruz. Çevremizi ve kültür kodlarımızı, tercihlerimizi çok iyi algılamamız lazım. Kısacası tüketiciyi iyi anlamamız lazım. Sonuç olarak ticari bir ürün oluşturup beğenilmesini istiyoruz.

26 YILLIK BİR DENEYİME SAHİBİZ

Bilişim alanında üretici olabilmek için neler yapılmalı? Bu anlamda devlet yeterli desteği veriyor mu?

Global rekabetin çok fazla olduğu bir sektördeyiz. Hiçbir şey imkansız değil. Sürekli olarak bir sonraki teknoloji adımını yakından takip ederek, planımızı yaparak, altyapımızı güçlendirerek gerekeni yaptığımızı düşünüyoruz. Bizler yerel sermaye ile yerel bir know-how üretiyoruz. Bu alanda 26 yıllık bir deneyime sahibiz. Hem devlet hem de toplum olarak bizim gibi firmaların desteklenmesi çok kritik. Buna sahip çıkmak daha sonra gelecek olan firmaların veya girişimcilerin önünü açacaktır. Hem devlet destekleri hem de tüketicinin ürünleri sahiplenmesi ülkemiz adına büyük öneme sahip.

TÜKETİCİNİN ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞMEYE BAŞLADI

Çok güçlü global rakiplerimiz var. Hatta birçoğunun ürünleri özelliklerine bakılmadan alınıyor. Firma olarak farklılığınızı ortaya koymak için neler yapıyorsunuz?

Burada tüketiciler ürünleri farklı faktörlere göre değerlendirmeleri gerekiyor. Ürün dizaynı, performansı, satış sonrası servis bunların başında geliyor. Birçoğumuz ciddi rakamlar ödeyerek birçok bilişim ürünü alıyoruz. Alacağımız ürünü tercih ederken bu faktörleri göz önünde bulundurmalıyız. Tüketicide bu bilinç yavaş yavaş oluşmaya başlamış durumda. Global oyuncuların sunduğu ürünlere yakın hatta daha iyi ürünleri müşterilerimize daha uygun fiyatlarla sunmamız tüketicinin bilincinde yer ediyor. Firma olarak tüketicinin tercihleri arasında yer aldığımızı çok rahatlıkla söyleyebilirim.

Yakın zamanda yeni bir ürünüz piyasaya çıkacak. Buradan tüketicilerinize müjdeyi verelim mi?

Yeni akıllı telefonumuz Via F1’i mart ayında tüketiciyle buluşturmayı planlıyoruz. Siyah tamamen metal kasası ve dual kamerasıyla çok dikkat çekici bir ürün olacak. Müdahilleriyle kıyasladığımızda hem performans hem de fiyat olarak çok başarılı bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Tavsiye edilen tüketici fiyatı 1899 TL olacak.

İhracat yapıyor musunuz?

Sınırlı olmakla birlikte Türki Cumhuriyetlerine ihracatımız var. Özellikle bizleri tanıyan ülkelerde ürünlerimize ilgi olduğunu söyleyebilirim.

Üretimlerinize masaüstü bilgisayarlarla başladınız. Daha sonra sırasıyla dizüstü, tablet ve akıllı telefonlarla devam ettiniz. Son dönemde oldukça rağbet olan giyilebilir teknojilere yönelik bir üretiminiz olacak mı?

1991 yılında masaüstü bilgisayarlarla başladık ve bugün akıllı telefonlara kadar geldik. Bunları yaparken hem biz hem de global oyuncular bu teknolojilerin tüketici tarafından kabul edilirliğini dikkate alıyor. Giyilebilir teknolojide bu dalganın çok başında olduğumuzu düşünüyorum. Şuanda kapsamımızda, değerlendiriyoruz. Ürün numunelerimiz geliyor yeterli potansiyelin henüz bu alanda oluşmadığını düşünüyoruz.

DÜNYANIN EN İYİSİ OLACAĞIZ

Yakın zamanda yeni bir yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?

İçinde bulunduğumuz 40 bin metrekarelik üretim ve servis binamızı 2007 yılında faaliyete geçirdik. Tüketicilerin ürün tercihinde en önemli sebeplerinin başında gelen satış sonrası servisimize çok büyük yatırımlar yaptık. Son iki yıl içinde iş süreçlerimizi, ürün geliştirme ve üretim süreçlerimizi baştan tasarladık. Servis ekibimiz üç katına çıktı. Personellerimizi eğittik, çok daha donanımlı hale getirdik. Servis ekipmanlarımıza önemli yatırımlar yaptık. Dünyanın en iyi servisi olmak gibi bir hedefimiz var. Sektörün hiç alışkın olmadığı sürelerde servis desteği vermek için yatırımlar yapıyoruz.

Geçtiğimiz yıl satış anlamında hedeflerinize ulaştınız mı? 2017 hedeflerinizden kısaca bahseder misiniz?

2016 bizim için iyi bir yıl oldu. Dolar bazında ciromuzu artırdık. Ürün tarafında yatırımlarımızı durdurmadık. Ülkemizin potansiyeline güveniyoruz. Döviz kurunda dalgalanmalar yaşanıyor, buda bilişim sektörünü doğrudan etkiliyor. 26 yıllık tecrübemize dayanarak nasıl bir yol izleyeceğimizin planlarını yaptık. Tüketici kampanyaları ve yeni ürün yatırımları sayesinde başarılı bir yıl geçirdik. Geçtiğimiz sene yaklaşık 800 bin adet bilişim cihazı satışı gerçekleştirdik. Bu yıl ise akıllı telefon başta olmak üzere satış oranlarımızı artırmak istiyoruz. Özellikle VİA A1 Plus ve Via F1 modellerimizle ciddi bir ivme kazanacağımızı düşünüyorum. Notebook ve bilgisayar tarafında ise Excalibur oyun kategorisini sıfırdan oluşturmanın getirdiği güçle sektör küçülmesine rağmen aynı başarıyı yakalayacağımızı düşünüyorum.

Telefonda taksit sınırlandırması sizi nasıl etkiledi?

Total pazar bu durumdan çok fazla etkilenmedi. Sadece operatörler tarafındaki işlerde biraz artış oldu. İnsanlar bu sınırlamayla birlikte taahhütlü telefon almaya yöneldi. Aylık bir milyon akıllı telefon satışı devam etmekle birlikte mağazalar arasında bir değişiklik oldu diyebilirim.

BİR YILDA 12 MİLYON AKILLI TELEFON ALDIK

Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 1,7 milyon bilgisayar satışı gerçekleşti. Bunun 400 bin civarı masaüstü. Geri kalan 1,3 milyon kadarını da notebook satışları oluşturuyor. Oyun bilgisayarları da bu notebook satışlarının yüzde 5-10 kadarını kapsıyor. Akıllı telefonun ise aylık bir milyon gibi bir satış adeti var. Geçtiğimiz yılı yaklaşık 12 milyon adet satışla kapattı. Bu rakamın bu yıl da yüzde 10 artması bekleniyor.

KAYNAK: HABER7