Türkiye 7-8 milyar doları kaçırdı

Giresun Sanayi Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, piyasalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Mayıs ortasında başlayan tedirginlikle 7-8 milyar dolarlık çıkış oldu" dedi

Türkiye 7-8 milyar doları kaçırdı
Türkiye 7-8 milyar doları kaçırdı
GİRİŞ 12.06.2013 13:36 GÜNCELLEME 12.06.2013 13:36
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

"Kur konusunda rahatız, ancak oynaklık seviyesinde piyasaya bir sinyal vermemiz gerekiyordu" diyen Başçı, "Dün, iç ve dış gelişmeler paniğe yol açmasın, yatırımcı daha fazla pozisyon kapatmasın diye bir günlüğüne ek parasal sıkılaştırma yaptık" şeklinde konuştu.

"TL'yi dün istikrara kavuşturduk" diyen Başçı, "Dün ROM etkili çalıştı ve bankalar 2 milyar dolarkullandı, mekanizma çalıştı" ifadesini kullandı.

Döviz kurlarında bir oynaklık olduğunu söyleyen Başçı, bu oynaklığın Türkiye'ye özgü olmadığnını söyledi.

Başçı, "Liradaki oynaklık cari açık veren gelişen ülkeler arasında en az seviyede" dedi.

Başçı, Türkiye'den ne kadar para çıktı sorusuyla ilgili olarak, "Mayıs ayının ortalarında az önce bahsettiğim tedirginlik başladı. Kısa vadeli pozisyonlarda kapanışlar oldu ama yerleşik pozisyonlar bunları karşıladı. 7-8 milyar dolar çıkış oldu.

En büyük etkisi Borsa İstanbul'a oldu. Rezerv opsiyon mekanizmasından da 2 milyar liralık azalma oldu. Bankalarımız borçlanmaya devam ediyor" dedi.

Başçı gelecek hafta Fed toplantısı sonrasında TL üzerindeki oynaklığın da düşeceğini söyledi ve "Bu satış dalgası geçtiğinde ve panik yatıştığında Türk tahvillerinin cazibesi artacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yılın ilk çeyreğinde ekonomik büyümede toparlanmanın hız kazanacağını kaydeden Başçı, Enflasyonun Ağustos ayından itibaren düşüş sürecine gireceğini söyledi. Başçı bunun yanında cari açığında OVP öngörüleri ile uyumlu seyrettiğini kaydetti.

Yurtiçi talebin ilk çeyrekte toparlandığını kaydeden Başçı, bu durumun cari açığı bir miktar yükselteceğini belirtti. Başçı, cari açığın kademeli olarak artarak 60 milyar dolara ulşacağını öngördüklerini aktardı.

"Türk bankalarının şu an dış finansmanla ilgili hiçbir sorunu yok" şeklinde konuşan Başçı, "Kredi açısından iyi bir dönemdeyiz, Mayıs sonunda kredilerde hızlı artış oldu" dedi.

YORUMLAR 1
  • NİYAZİ KARACA 10 yıl önce Şikayet Et
    dünyadaki tüm düşmanlar ve CHP zihniyeti kolkola. israilde sayın başbakanın düşmesi için duaya çıkmışlar, AB, ABD, BM ard arda açıklamalar yapıp ifade özgürlüğünden bahsediyorlar. Filistin'in, Afganistan'ın, Irak'ın, Bosna'nın velhasıl islam ülkelerinin ifade, yaşama, eylem özgürlükleri varmı. Bizdeki iç düşmanlar ve anamuhalefet, dünya kolkola vermiş Türkiye'yi batırmaya çalışıyor. Özellikle eylemci siyasilerin kaçan paralarla kına yakmalarını tavsiye ediyorum.
    Cevapla