Koç: 3 milyar liralık havuz yapabiliriz

"Özel sektör ve devlet 10 yıl içinde 3 milyar liralık bir havuz yapabilir" diyen Ali Koç ekliyor: Spor Bakanlığı'na gittik. Onların da güzel projeleri var. Destek vermeye devam edeceğiz.

Koç: 3 milyar liralık havuz yapabiliriz
Koç: 3 milyar liralık havuz yapabiliriz
GİRİŞ 09.05.2014 09:14 GÜNCELLEME 09.05.2014 09:14

Türkiye'de spora en fazla önem verenlerin başında Koç Grubu geliyor. Toplulukta bugünlerde heyecan dorukta. 2006 yılından bu yanan düzenlenen Koç Fest'te şampiyonlar belli olmaya başladı. Bu heyecanı paylaşanların başında Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç geliyor. Finallerin Tekirdağ ayağını yerinden izleyen Koç'la dönüş yolunda sohbet etme fırsatı yakaladık. Koç'un oyunları ne kadar önemsediği belli. Koç Fest'le ilgili hayalleri var. Her yıl buna bir adım daha yaklaşıyorlar.

SANDIĞA MEĞER UZAKMIŞIZ

Ali Koç, Türkiye'nin sporda çağ atlaması için bireysel olarak elini taşın altına sokan ender isimlerden. Bunların hiçbirini sohbetimizde konuşmadık fakat özellikle 2020 Olimpiyatları'na aday olduğumuz dönemde işi gücü bırakıp tüm mesaisini bu işe ayırmış, Türkiye'ye gelen IOC heyetine bizzat sunum yapmış, Buenos Aires'te son dakikaya kadar Türkiye lehine etkin biçimde lobi faaliyeti yürütmüş bir spor tutkunu. Tekirdağ'da bu konuya da değindi. 'Kazandığımızı sandık meğer çok uzakmışız' sözü anlamlıydı. "Biz yapacaklarımızı anlattık. Onlar yaptıklarını. 2016 Olimpiyatları Brezilya'da. Ve belki de ilk kez bir ülke olimpiyatları zamanında yetiştiremeyecek. IOC de bunun farkında. O yüzden de riske girmek istemediler" diye ekledi.

KAHVEDE ÇOKOPRENS-ÇAY MOLASI

Ali Koç'u tüm Türkiye tanır diye düşünmeyin. Köydeki bu amcalar için Ali Koç sokaktaki vatandaştan farksız. Dönüş yolunda durduğumuz köy kahvesinde Çokoprens yiyen amcaları gören Koç yanlarına gitti. Tabii Anadolu misafirperverliği bambaşka. Bizi hemen oturtup çay söylediler. Yanına da birer Çokoprens. Koç da tam bir Çokoprens tutkunuymuş. "Eskiden okuldan her çıkışımda bir tane yerdim" dedi. Amcaların ısrarını kıramadı. İki çay bir Çokoprens'le kahve faslını kapattı. Amcalarla yaptığı bol kahkahalı sohbet de cabası...

TAKIM TUTAN FEDAKAR OLUR!

Ali Koç'un ismi bu sıralar Fenerbahçe başkanlığıyla çok sık anılıyor. İki hafta önce Adana'ydı, iki gün önce de Tekirdağ'da. Ali Koç'a ilginin her geçen gün arttığını söylemek mümkün. Üstelik sadece Fenerbahçeliler değil, diğer takım taraftarları da Koç'la resim çektirmek için adeta birbirini eziyor. Fakat sohbetimizde başkanlık konusuna hiç girmedi. Sohbet ederken hepimize tuttuğumuz takımları sordu. Sonra da anlamlı bir ifade kullandı: "Takım tutan insanları çok severim. Fedakar olurlar."

ÜÇ AYAKLI İŞBİRLİĞİ ŞART

Oyunları kaybetmemize üzülmüş fakat bunun da fırsata çevrilmesi gerektiğinin farkında. "O motivasyonu yakalamışken bu süreci daha sistematik bir hale sokmamız gerekiyordu" dedi ve ekledi: "Burada üçlü bir işbirliği şart. Devlet, federasyonlar ve özel sektör. Bunun için Spor Bakanlığı'na da gittik. Örnek devlet ve özel sektör her yıl 10-15 milyon lira versin. Yılda 300 milyon, 10 yılda 3 milyar lira yapar. Bunun taksimini yapıp, düzgün bir denetleme sistemi kuralım dedik. Spor Bakanlığı'nın da olağanüstü projeleri var. Onlar da çok istekli. Fakat sonunu getiremedik. Türkiye'de maalesef öncelikler çok çabuk değişiyor."

KÜREKTE VE DÖVÜŞTE İDDİALIYIZ

Dünyada ülkelerin belli dallara ağırlık verdiğini kaydeden Koç, Türkiye'nin de bu yolda ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Hollanda'nın buz patenindeki başarılarını, İngiltere'nin yakaladığı havayı örnek gösterdi, Türkiye'de iki dalın altını çizdi: "Kürekte Türkiye madalya alabilir. Bugün Galatasaray ve Fenerbahçe başa güreşiyor. Dövüş sporları da iddialı olduğumuz diğer bir alan."

'ALTYAPI VERGİSİ' ÖNERİSİ

Türkiye'nin birinci önceliğinin 'havuzu genişletmek' olduğunu vurgulayan Koç'a göre, sporcuları çocuk yaştan alıp yetiştirmek çok önemli. Burada da devlete çok önemli rol düşüyor. Bugün spor kulüplerinin hem maddi imkanları sınırlı hem de 'Financial Fairplay' gereği futboldan kazandıkları parayı amatör branşlara aktaramıyorlar.

Devletin bu konuda spor kulüplerine teşvik verebileceğinin altını çizen Koç devam etti: "Bu finansal teşvik, tesis teşviği ya da vergi teşviki olabilir. Devlet bizi şunu diyebilir. Vergi konusu zaten çok tartışmalı. Siz bu vergiyi bize vermeyin. Onun yerine bu parayla altyapıya yatırım yapın. Buradaki asıl amaç genç sporcu yetiştirebilmek."

SPOR AYRIŞTIRICI OLMAMALI

Geçtiğimiz günlerde Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan kadın basketbol final serisinin son maçında çıkan çirkin olayları tüm Türkiye izledi. Ali Koç da o olayların çok yakınındaydı. Belli ki olaya gerçekten çok canı sıkılmış, "Hiç konuşmayalım isterseniz" dedi, tek cümlesi düşüncelerini anlatmaya yetti: "Sporun ayrıştırıcı bir unsur olmaması gerek."

KAYNAK: AKŞAM