Zeybekci: 1 ayda 2,5 milyar dolar kaybettik!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son bir ayda yaşanan sıkıntılardan dolayı Türkiye'nin kaybının 2,5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Zeybekci: 1 ayda 2,5 milyar dolar kaybettik!
Zeybekci: 1 ayda 2,5 milyar dolar kaybettik!
GİRİŞ 15.07.2014 14:27 GÜNCELLEME 15.07.2014 22:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TRT Haber'de İlker Taşkın'ın konuğu oldu.

Türkiye'nin edilgen bir ekonomiden etken bir ekonomiye gittiğini belirten Zeybekçi, "Ekonomimiz gelmiş olduğu 820 milyar dolardan daha yukarılara çıkacak. Ekonomi önümüzdeki 10 yılda birinci öncelik olacak" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması durumunda bundan AK Parti'nin nasıl etkileneceği şeklindeki soruya Zeybekci, AK Parti'nin bundan olumsuz etkilenmeyeceği şeklinde cevap verdi.

"Millete ait olan bu parti isimlere bağlı değildir" diyen Zeybekci, "Hiç kimse endişe etmesin" dedi.

Irak'ta son dönemde yaşananların sorulması üzerine Zeybekci, bu ülke ile ticarete değindi. Irak'a yapılan ihracatın Almanya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını ancak son dönemde yaşanan olayların ardından üçüncü sıraya gerilediğini belirten Zeybekci, Irak'a ihracatta 24 ilin 1. sırada yer aldığını vurguladı.

SON 1 AYLIK KAYBIMIZ 2,5 MİLYAR DOLAR

Sınırların cetvelle çizildiğini ve bunun sıkıntılarının yaşandığını belirten Zeybekci, yaşanan olayların da bundan kaynaklandığının altını çizdi. Zeybekci, son bir ayda yaşanan sıkıntılardan dolayı Türkiye'nin kaybının 2,5 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Irak'ta yaşanan durumu yakından takip ettiklerini belirten Zeybekci, Irak ve Türkiye'nin birbirine muhtaç iki ülke olduğunu vurguladı.

IRAK'A İHRACAT YAPAN 3 BİN İHRACATÇIMIZ VAR

Irak'a ihracat yapan 3 bin ihracatçının bulunduğunu belirten Zeybekci, nakliyede bazı sıkıntılar yaşandığını söyledi. Zeybekci, Kuzey Irak'taki ihracatla ilgili ise herhangi bir problem yaşanmadığını belirtti.

İhracatın Türkiye için önemine dikkat çeken Zeybekci, geçtiğimiz yıl 152 milyar dolar olarak gerçekleşen rakamın bu yıl 166 milyar doların üzerine çıkmasını beklediklerini ifade etti. Gezi Parkı olayları ve 17 Aralık süreci ile Türkiye'nin kötü pazarlandığını, sosyal medya üzerinden olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Zeybekçi, bir bedel ödendiğini ve bu bedelin de yüksek olduğunu vurguladı.

MART'TAN SONRA POZİTİF BEKLENTİLER ARTMAYA BAŞLADI

30 Mart seçimleri öncesinde AK Parti'nin yüzde 30'ların altında bir oy alacağı yönünde propaganda yapıldığını söyleyen Zeybekci, Mart ayından sonra ise Türkiye'ye yönelik pozitif beklentilerin artmaya başladığını cumhurbaşkanı seçiminin ise işaret fişeği olacağını belirtti.

TEŞVİK YASASI ÇOK AKTİF

Teşvik sisteminin değişip değişmeyeceğine yönelik bir soruya da cevap veren Zeybekci, 2012'de çıkarılan yasanın çok aktif bir sistem olduğunu belirtti. Zeybekci, 6 bölgede yatırımları teşvik edici düzenlemeler de yapacaklarını ifade etti. İhracat taahhütlerine yönelik de teşvik vereceklerini belirten Zeybekci, "Her kim Türkiye'de yatırım yapmak istiyorsa bize gelsin, biz bir yol bulamıyorsak, yol açmayı taahhüt ediyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 1
  • Recep GÜLER 9 yıl önce Şikayet Et
    20 Yaş Üzeri Otomobiller İçin Hurda Yasası???. Otomobil sektörünü şahlandıracak,çevre ve ekonomiye müthiş katkı sağlayacak''2014 20 yaş üzeri otomobiller için HURDA TEŞVİK YASASI,,neden hala çıkmadı?Dışa bağımlı sektörün baskısımı var?Hükümetimiz böylesi bir kaynağı nasıl yok sayabiliyor???
    Cevapla