Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu piyasaların dört gözle merakla beklediği faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
GİRİŞ 17.03.2015 14:11 GÜNCELLEME 17.03.2015 14:25
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) yeni faiz oranlarını belirlemek üzere bugün toplandı. Erdem Başçı başkanlığında toplanan kurul saat 14:00'te piyasaların çok yakından takip ettiği faiz kararını açıkladı.

FAİZLER DEĞİŞMEDİ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu değişiklik yapmayarak faiz oranlarını yüzde 7,50'de sabit bıraktı. Merkez Bankası son yaptığı PPK toplantısında 0.25 puan indirim kararı alarak faizleri yüzde 7.75’ten, yüzde 7.50 düzeyine düşürmüştü.

NEDEN FAİZLER SABİT BIRAKILDI?


Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada; ''Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemektedir. Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir.'' denildi.

TEMKİNLİ DURUŞ SÜRECEK

Yaptığı açıklamada; önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağına da vurgu yapan Merkez Bankası,  ''Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.'' dedi.

ERDOĞAN ''TATLIYA BAĞLADIK'' DEMİŞTİ

Uzun bir süredir aldığı kararlar yüzünden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eleştirilerine maruz kalan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yaşanan tartışmanın piyasalara yansımasından ötürü geçtiğimiz günlerde Erdoğan ile Köşk'te 2 saatlik bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşmede Erdoğan'ın faiz ve üretim noktasında hassasiyetini dile getirdiği ifade edilirken Merkez Bankası Başkanı Başçı ise faizi nasıl düşüreceklerine yönelik yol haritasını açıkladığı aktarılmıştı. Bu görüşmeden bir kaç gün sonra ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmeyle ilgili olarak ''Sonunu tatlıya bağladık'' mesajını vererek bir nevi tartışmalara son noktayı koymuş ve piyasaları rahatlatmıştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 18
  • Millet-i İbrahim 9 yıl önce Şikayet Et
    CB diyor ama su, elektrik, doğalgaz faturasını 2 gün geciktirsek faiz uygulanıyor. İnsaf... Faiz haramdır. Hatırlatalım dedim.
    Cevapla
  • seda 9 yıl önce Şikayet Et
    borcunu zamanında ödersen harama girmemiş olursun.
    Cevapla
  • salim 9 yıl önce Şikayet Et
    Saray'da ayarı vermişler aga
    Cevapla
  • ugur karakol 9 yıl önce Şikayet Et
    o kadar yaygara oldu ilk basbakan sonra cumhurbaskanı konustu merkez bankası baskanıyla ikiside olumlu gectiğini söyledi ee sonuc faizler inmedi o zaman neden cumhurbaskanı ekranlara cıkıp konusrak doları arttırdı. resmen milleti sömürge haline getirdiler
    Cevapla
  • vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    bu arada birileri malı götürdü olan garibana oluyor
    Cevapla
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    Neden zam geliyor demiş arkadaşlar.Ben ekonomi uzmanı değilim ancak anladığım şu:Faiz oranları düşünce ülkeye dışarıdan yatırım azalıyor.Dışarıdan yatırım azalınca dışarıdan gelecek paranın değeri bizim için daha yüksek oluyor ve bizim paramız değer kaybediyor. Ülke olarak enerji ve teknolojimizin %80ini dışarıdan alıyoruz.Doğal olarak dışarıdan aldığımız için ve TL nin değeri düşük olduğu için alırken daha çok TL harcamış oluyoruz içeriye(vatandaşa)satarken zarar etmemek için zam yapmak durumunda kalınılıyor.Tabiki enflasyon var ancak enflasyon yüzdeleri çarşıya uymuyor bunun sebebi doların artması.Ama faiz düşsün arkadaşlar faiz haramdır dolar ne olursa olsun biz faiz kabul etmeyiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle