Kritik toplantı öncesinde büyük oyun bozuldu

Yarınki PPK toplantısı öncesinde piyasalar sakin. Daha önce yaşanan tartışmalardan eser dahi yok. Bakanlar ise tek bir yeri adres gösteriyor

Kritik toplantı öncesinde büyük oyun bozuldu
Kritik toplantı öncesinde büyük oyun bozuldu
GİRİŞ 21.04.2015 10:00 GÜNCELLEME 21.04.2015 18:06
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Merkez Bankası'nın merakla beklenen Para Politikası Kuru toplantısı yarın yapılıyor. Toplantı öncesinde ise piyasalar dört gözle PPK toplantısından çıkacak kararlara odaklanmış durumda...

Yılbaşından bu yana aldığı faiz kararları sonrasında özellikle bir dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert eleştirilerine maruz kalan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yaşanan faiz tartışmalarının piyasaları ciddi anlamda etkilemesi ve dolara rekor üstüne rekor kırdırması üzerine geçtiğimiz ayın ilk haftası ilk önce Başbakanlık'ta Başbakan Ahmet Davutoğlu'na birifing vermiş, bu görüşmeden bir kaç gün sonra ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giderek yaşanan gelişmelerle ve alınan kararların perde arkası ile ilgili yaklaşık 2.5 saatlik bir sunum yapmıştı. Başçı bu toplantıda Erdoğan'a 130 sayfalık bir rapor da sunmuştu.

''TATLIYA BAĞLADIK'' ÇIKIŞI İLE GÜVEN TAZELENDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümet ile Merkez Bankası arasında yaşanan tartışmalar yapılan bu görüşmeler sonrasında Başbakanlık'tan ''Merkez'in araç bağımsızlığı var'' çıkışı, Erdoğan'ın ise ''Tatlıya bağladık'' sözleri ile sona ermiş, bu görüşmelerden sonra Merkez yeniden güven tazelemişti.

DOLAR'DA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Merkez'in tazelenen güveni ile piyasalar ise söz konusu tarihten itibaren FED belirsizliğinin gölgesi altında bir nebzede olsa rahatlamıştı. Ancak özellikle de FED olmak üzere bir çok dış faktörün aksiyonlarını sürdürmesinden kaynaklı kurlardaki yükseliş sürüyor. En son geçtiğimiz hafta içeride yaklaşan seçimlerle birlikte dolar kuru 2,73 seviyelerini aşarak yeni bir rekora daha imza attı.

FED GÖLGESİNDE KRİTİK TOPLANTI

İşte içeride yaklaşan seçimler, dışarıda ise özellikle tüm dünyanın yakından takip ettiği FED'in faiz kararı ile ilgili spekülasyonlar altında Merkez bir kez daha kritik bir toplantı için bir araya geliyor.

OYUN BOZULDU, PİYASALAR SAKİN!

Ancak bu kez hükümet ve Merkez Bankası bir takım odakların arzu ettiğinin aksine oyuna gelmeyerek bir bütün olarak yoluna devam ediyor. Yarın yapılacak toplantı öncesinde geçtiğimiz PPK toplantıları öncesinde yaşanan tartışmalardan eser dahi yok. Piyasalar ise Merkez'in yarın ne yönde adım atacağını da net bir şekilde kestirmiş görünüyor. Bu da zaten dış etkenlerden ötürü sürekli hareket halinde olan doların içeride ateşini belli bir seviyede tutuyor ve olası rekor silsilesinin önünü kesiyor.

TEK ADRES MERKEZ BANKASI


Öyle ki, kritik toplantı öncesinde dolarla ilgili ekonomi yönetiminde kime soru yöneltilirse herkes tek bir yeri adres olarak gösteriyor; O da Merkez Bankası...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan dolar ile ilgili Amerika'da yaptığı konuşmada Merkez'in takip edilmesi gerektiğini söylerken, Kuveyt'te temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de dolarla ilgili en yetkili kurumun Merkez Bankası olduğunu söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise katıldığı bir televizyon programında doların dünyada genel olarak değer kazandığını belirterek kritik toplantı öncesinde topu Merkez'in üzerinden attı.

SÜRPRİZ BEKLENMİYOR

Haber7'ye konuşan konunun uzmanları ise yarın yapılacak toplantıdan herhangi bir sürpriz karar çıkmasını beklemiyor.

THK Eski Rektörü Ekonomist Prof. Dr. Ünsal Ban: Merkez PPK'da daha çok mevcut durumu muhafaza etmeye çalışacak. Daha doğrusu son günlerde dolardaki hızlı çıkışın önünü kesebilecek bir takım faiz arttırımı hariç ne gibi önlemler alacağını ortaya koyacak diye düşünüyorum. Faiz arttırımı ile bir sonuca gidilemeyeceği de ortaya çıkmış durumda. Yüksek oranda faizlere dokunmayacak. Daha çok izleyici tarafta olacak ve elindeki diğer enstrümanları da kullanarak doların ateşini söndürmeye çalışacak diye düşünüyorum.

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan: Döviz repolarında ve TL zorunlu karşılıklarına uygulanan faizlerde bir miktar değişiklik olacaktır ama genel olarak faizler üzerinde her hangi bir düşüş beklemiyoruz. Bunun nedeni ise; yüksek dolar kuru... Dolar bu seviyede iken Merkez'in faiz düşürmesi doları daha da yükseltir.

Uluslararası Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan: Merkez Bankası'nın yarın yapacağı PPK toplantısında tüm göstergeler göz önünde bulundurulduğunda her hangi bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Seçim sonrası yakalanacak yeniden bir çıkış ile faiz oranlarında düşüşler konuşulabilir.

Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay: PPK'da bir şey olmaz. Merkez Bankası şu an IMF ve Dünya Bankası'na enflasyonla ilgili bir mesaj verdi. Bu çok önemli idi. Biz ilk defa yılın ikinci yarısında gıda fiyatları nedeniyle Merkez Bankası'nın enflasyon rakamlarında bir düşüş olabileceğinin mesajını gördük. Biz bunu daha önce bilmiyorduk. Halbu ki ikinci yarıda baz etkisi ve petrol fiyatlarının etkisi ortadan kalkmadığı sürece yükseliş bekliyorduk. Merkez bu şekilde beklentisini piyasa beklentilerinin aşağısına çekti. Piyasaların beklentisi 7,3 iken Merkez'in beklentisi 5,5. Piyasalar Merkez'in iki puan üzerinde enflasyon bekliyor. Bu beklenti içerisinde Merkez'in her hangi bir indirim yapması çok ters etkiye sebep verecektir.

Merkez büyük ihtimalle daha önce bankaların daha ucuz fonlama sağlamasını yapmak adına döviz piyasasını daha etkin kullanacak. Bu şekilde bankaların spot piyasaya gitmesini engelliyor. Her hangi bir şekilde kura müdahale değil bankaların daha ucuza borçlanıp büyümeyi desteklemek istiyor. Tahvillere bakıldığında zaten piyasa 200 baz puanlık bir faiz arttırımı yaptı zaten.

Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Türk: Faiz arttırımını seçim öncesinde olası görmüyoruz. Zaten Merkez Bankası geçtiğimiz hafta bunun sinyallerini verdi. Bu yönde bir karar dolar açısından zaten piyasada bir beklenti olmadığı için her hangi bir etki de oluşturmayacak. Seçim öncesi bir ortamda faiz arttırımı da söz konusu olmaz. Merkez'in döviz ve TL likitedisi açısından piyasalara müdahale edeceğini düşünüyoruz.

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan: Kurdaki hareketlerden dolayı ve eflasyonun geldiği seviyelerden ötürü PPK toplantısından her hangi bir faiz arttırımı ve indirimi kararı beklemiyoruz. Sadece zorunlu karşılıklarda bir indirime gidilecek. Zaten Merkez gündeme alacağını söylemişti. Döviz repo faiz oranları düşürülecek.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 20
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan’ı eleştiren gafiller! TL’nin istikrar kazanmasının, faizlerin 12 yıl boyunca gerilemesinde ve normal seviyelerde kalmasının en önemli sebeplerinden biri de Erdoğan’ın bu doğrultudaki iradesi ve bu doğrultudaki kararlılığıdır. Birisi adama geri adım attırırlar diye güya haddini aşarak Erdoğan’ı eleştirmiş. Ben de tersini söylüyorum. O kadar FED’in açıklamalarını bahane ettiler, o kadar Türkiye’yi dize getirmek istediler, ama yapabildikleri ancak tüm dünyada arttığı kadar doları arttırabilmekten ibaret. Halbuki Türkiye’m bu ortamda bile faiz baronlarının burnunu sürttü ve faizleri düşürdü.
    Cevapla
  • vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    olumsuz yorumlara bakıyorum da sanki hepsi aynı mecradan yazılıyor gibi. hani dersiniz ki bir evde toplanmışlar gece gündüz twit atar gibi haberlere olumsuz yorumlar yazalım gayretindeler...
    Cevapla
  • halil 8 yıl önce Şikayet Et
    Evet tatlıya bağladılar,hırsızlar şirket sahibi,iş adamı,bürokrat,milletvekiller yapıldı,dürüst insanların MEVDUATLARINA ve ÖZGÜRLÜKLERİNE el koydular,ALLAH ıslah eylesin ACEM uşakları ve YEZİDİ
    Cevapla
  • Ms Emmisi 8 yıl önce Şikayet Et
    De get.. Ekonomi oku
    Cevapla
  • H.B.V 8 yıl önce Şikayet Et
    Ak partinin ,Hükümetin yaptıklarını görmeyenler Dış güçlerle birlik olup engellemek isteyenler En büyük YEZİD,dir.
    Cevapla
  • levent 8 yıl önce Şikayet Et
    Nezaman dolarlar elden cikarsa ozaman paramiz güclenir...
    Cevapla
  • veli 8 yıl önce Şikayet Et
    tatlıya bağladık çıkışı Türkiye ye pahalıya patladı Dolar tavan yaptı tüm zamanların rekorunu kırdı Allahtan tatlıya bağlanmış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle