Türkiye'yi AB ülkesi yapacak güncelleme

11 Mayıs'ta imzalanacak mutabakat zaptı ile Türkiye'nin bazı alanlarda AB ülkesi muamelesi görmesi yönünde ilk adım atılmış olacak.

Türkiye'yi AB ülkesi yapacak güncelleme
Türkiye'yi AB ülkesi yapacak güncelleme
GİRİŞ 07.05.2015 11:00 GÜNCELLEME 07.05.2015 13:49
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun TOBB Genel Kurulu’nda müjdesini verdiği Gümrük Birliği güncelleme zaptının imzalanmasına sayılı günler kaldı. 11 Mayıs’ta imzalanacak güncelleme zaptı şimdiden heyecan havası estirdi. Türk ihracatçılar güncelleme zaptı ile zıplama yapacaklarını söylerken, 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin önündeki en büyük engelinde ortadan kalkabileceğini söylüyor.

20 YILDIR SIKINTI YAŞANIYOR

Türk iş adamları 1995 yılında Avrupa Birliği ile tam olarak çıkarlar gözetilmeden hatalı bir şekilde imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması’nın uzun yıllardır sıkıntısını yaşıyor. Çünkü söz konusu anlaşma gereği AB’nin 3. ülkeler ile yaptığı anlaşmalarda Türkiye dışarıda bırakılıyor. Bu da Türk iş adamları için ciddi tehlikeler doğuruyor. En son ABD ile AB arasında gündeme gelene serbest ticaret anlaşmasına yönelik Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’ın ‘’Gerekirse Gümrük Birliği anlaşmasını askıya alabiliriz’’ sözleri ile rest çekmesinin arka planında da bu tehlike yatıyor. Çünkü söz konusu anlaşmada Türkiye’nin saf dışı bırakılmasının maliyeti Türkiye’ye milyarlarca dolara mal oluyor.

MÜJDEYİ BAŞBAKAN VERDİ

İşte en son Bozkır’ın resti ile gündeme gelen Gümrük Birliği ile ilgili yapılan görüşmeler sonuç verdi. Müjdeyi Başbakan Davutoğlu geçtiğimiz günlerde katıldığı TOBB Genel Kurulu’nda paylaştı. Başbakan’ın açıkladığı müjdeye göre 11 Mayıs'ta Brüksel'de Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliğini Güncelleme Mutabakat Zaptı imzalanacak.

TÜRKİYE AB ÜLKESİ GİBİ KABUL EDİLECEK

11 Mayıs’ta imzaların atılacağı ön anlaşmada Gümrük Birliği’ndeki 4 maddeyle ilgili mutabakata varıldı.

Türkiye taşımacılık sektöründe artık Avrupa Birliği ülkesi gibi kabul edilecek ve kota gibi uygulamalara muhatap bırakılmayacak. 1995 yılında imzalanan anlaşmanın dışında tutulan kamu alımları ve hizmetler sektöründe de Türkiye, AB üyesi bir ülke gibi muamele görecek. Türk müteahhitleri ve şirketleri, AB ülkelerindeki şirketler gibi devlet ihalelerine girer hale gelebilecek. Türkiye, Avrupa Birliği'nin Serbest Ticaret Anlaşması karar mekanizmalarına artık doğrudan müdahil olabilecek.

İŞ DÜNYASINI HEYECANLANDIRDI

Özellikle de iş dünyasını heyecanlandıran gelişme ile ilgili, Avrupa Birliği’nin bu zamana kadar Türkiye’nin lehine yönelik hiçbir şekilde işlem yapmadığını bunun sebebinin ise yıllar önce Tansu Çiller tarafından imzası atılan Gümrük Birliği Anlaşması’nda Türkiye’nin 3. Ülkeler taraf olmasının önünün kesilmiş olmasından kaynaklandığını söyleyen İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete, ‘’Çünkü neden; Kıbrıs Rum Kesimi yüzünden. Ama oysa ki, dünyada sadece Kıbrıs Rum Kesimi yok. Bu ülkelere Avrupa Birliği rahatlıkla mal satarken, biz satamıyoruz. En büyük sıkıntı bu…’’ dedi.

ZIPLAMA YAŞANABİLİR!

Mutabakat zaptının çok önemli bir gelişme olduğunu ve Türkiye’nin karar mekanizmalarına doğrudan müdahil olması durumunda zıplama yaşanacağını da söyleyen Mete,  ‘’Biz Afrika, Ortadoğu, gibi pek çok ülkeye vergi ödüyoruz. O yüzden AB’nin anlaşma yaptığı ülkelerde biz de ciddi anlamda atağa kalkarız. Türk sanayicisinin, Türk işadamının cesaretini, hareket kabiliyetini, Türk ekonomisinin son 10 yılda göstermiş olduğu performansı konuşmamıza gerek yok. Çok iyi şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum.’’ diye konuştu. (Kenan Biter/Haber7)

500 MİLYAR HEDEFİNDE ENGELLER KALKAR

1995’de imzalanan anlaşmadan ötürü zaten Türkiye’deki firmaların çok ciddi mağduriyetler yaşadığını da söyleyen Mete, bu sayede daha rekabetçi ve sağlıklı bir ortam oluşabileceğini belirterek,  hedef koyulan 500 milyar dolarlık ihracata da ulaşmada büyük bir engelin ortadan kalkacağını düşündüklerini söyledi.

İRADELER ORTAYA KONULACAK

11 Mayıs tarihinde Brüksel'de imzalanacağı açıklanan Mutabakat Zaptının hali hazırda Türkiye ile AB arasındaki mevcut Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile ilgili olduğunu söyleyen İktisadi kalkınma Vakfı Kıdemli Uzmanı Çisil İleri ise, ‘’Şöyle ki bu Mutabakat Zaptı Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için müzakerelere başlama konusunda Türkiye ve AB tarafı iradelerini ortaya koyacak, aynı zamanda söz konusu müzakerelerin hangi zeminde yürütüleceğinin çerçevesini çizecek.’’ dedi.

''MEMNUNİYET VERİCİ''

Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin işleyişi ile ilgili çeşitli sorunlar yaşadığını ve bunların özellikle iş dünyasının temsilcileri tarafından sıkça dile getirildiğini de aktaran İleri, ‘’ AB'nin imzaladığı STA'lar ve Türkiye'nin karar alma mekanizmasında yer almaması, taşımacılık kotaları en fazla dile getirilen sorunlar arasında yer alıyordu. Sayın Başbakanımızın ve Sayın Bakan Zeybekci'nin açıklamaları Türkiye'nin bu konudaki endişelerinin AB ile başlatılacak Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinde ele alınacağını gösteriyor. Bu son derece memnuniyet vericidir.’’ diye konuştu.

2016 YILINDA BAŞLAMASI BEKLENİYOR

Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasının ardından Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin 2016 yılında başlamasını beklediklerini söyleyen İleri,  ''Müzakerelerin ne kadar süreceğini şu anda öngörmek mümkün değil tahmin edebileceğiniz gibi.'' dedi.

TÜRKİYE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLENECEK

Türkiye'nin en önemli dış ticaret ortağının AB olduğu ve bu ikili ticari ilişkinin zeminini Gümrük Birliği'nin oluşturduğu aktaran İleri, ''Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin ticari ilişkilerimizin gelişmesi açısından ne kadar önemli olduğu ortada. Bu ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin yeni alanları da kapsayacak şekilde genişleyeceği anlamına gelmektedir. Bunun yanında dünya ticaretinin değişen yapısını da dikkate almak gerekir. Bugün AB ve ABD (dünyanın iki büyük ekonomik ve ticari bloğu) gerek kendi aralarında yürüttükleri ticaret anlaşmasında (TTIP) gerek üçüncü ülkelerle yürüttüklerinde sadece mal ticaretini konuşmamakta yatırımlar, kamu alımları, hizmetler gibi alanları da anlaşmalara dahil etmektedirler. Türkiye'nin özellikle önemli ölçüde etkileneceği düşünülen TTIP'e katılımı açısından da Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin önemli olduğu çok açık ve net'' diye konuştu.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 12
  • Seker vergisi 8 yıl önce Şikayet Et
    Şekerli ürunler de uygulanan, her fırsatta Gündeme getirdiğimiz " ŞEKER VERGISI " konusunun mutlaka masaya yatırılması gerekmektedir. Bu vergi rekabet gücümüzü azalaltmaktadir. Turan Tirsi
    Cevapla
  • mehmet tayyip 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne demek: "Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasının ardından Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin 2016 yılında başlamasını beklediklerini söyleyen İleri, ''Müzakerelerin ne kadar süreceğini şu anda öngörmek mümkün değil tahmin edebileceğiniz gibi.'' dedi.
    Cevapla
  • abdul aga 8 yıl önce Şikayet Et
    turkiyeden ab ye ithalat yapan biri olarak, fiyatlar konusunda cok bir fark yapacagini, yada gumrukleme islemlerinde herhangi bir degisiklik yapacagini sanmiyorum. %3.2 lik gumruk vergisini ortadan kaldirabilir belki ama bununda, satis maliyetine yansimayacagi kesindir.
    Cevapla
  • yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    Hocam Türkiyeden ABye ithalat yapamazsın ihacat olmasın o :)
    Cevapla
  • çekirge bile üç kez zıplayabilirken 8 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun ! Bravo yani
    Cevapla
  • 2016 8 yıl önce Şikayet Et
    2016 da başlıyorsa bir 50 yılda bu sürer artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle