Marketlerden 'tavan fiyat' misillemesi!

Tarım Bakanlığı ile görüşen market temsilcileri, kıyma için 35 lira, kuşbaşı et için 38 TL önerisinde bulundu

Marketlerden 'tavan fiyat' misillemesi!
Marketlerden 'tavan fiyat' misillemesi!
GİRİŞ 20.02.2016 09:03 GÜNCELLEME 20.02.2016 14:48
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, et üreticileri ve kasapları uzlaştırmasıyla kıyma için 32 lira, kuşbaşı et için de 34 lira “tavan fiyat” belirlenmişti. Kasaplar Federasyonu, ülke genelindeki kasaplara gönderdiği genelge ile söz konusu fiyatlara uyulmasını tavsiye etmiş, perakendeciler bu sürecin dışında kalmıştı.

“YAĞ ARTARSA FİYAT DÜŞER”

Bu gelişmeler üzerine harekete geçen marketler, Tarım Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Market temsilcileri, bakanlık yönetimine, tavan fiyat sürecinin içinde bulunmamaları nedeniyle sitemlerini ileterek “Keşke biz de karar mekanizmasına dahil olsaydık. Biz de bakanlığın uygulamasında yer almak istiyoruz. Ancak bu fiyatlar bizi kurtarmıyor. Bazı etlerde buna uyabiliriz” dedi. Marketler, kıymada 35 lira, kuşbaşında 38 liralık fiyat talep ederken, “Aksi halde yağlı et satmış oluruz. Ancak yağ oranı artarsa bu fiyata satılır” görüşünü savundu.

‘MÜEYYİDEMİZ YOK’

Bakanlık yetkilileri, her işletmenin başta kira olmak üzere maliyetlerinin farklı olduğunu, bu nedenle tüm satıcıların buna uyamamasını doğal karşıladıklarını belirterek “Bizim bir müeyyidemiz yok. Bu fiyatı biz değil, üretici belirledi. Kasaplar da buna dahil olmak istedi. Bizim isteğimiz, ahır aşamasında fiyat yüksek çıkmasın. Tavan fiyat açıklama niyetimiz de yoktu. Taraflar kendisi uzlaştı. Üretici fiyatı artırmazsa, kasap da market de artırmaz” dedi.

SAKATAT DA ZAMLANDI

İthal karkas et etkisiyle, geçen yıl kilosu 5-8 TL olan dana karaciğeri 20 liraya, 8-10 TL’ye satılan kuzu karaciğeri 22-25 liraya yükseldi.

KDV DÜŞERSE FİYAT DÜŞER’

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, bakanlıkla yaptıkları görüşmeye işaret ederek, bakanlığın perakendecinin kâr marjını yüzde 5 olarak hesapladığını belirtti: “Biz bu fiyatlarla çıkamayız dedik. Bu tavan fiyatla, yağlı et satmak zorunda kalınacak. Aksi halde tüketiciyi kandırmış oluruz. Vatandaşı memnun etmek bizim için daha önemli. Bu fiyatlar kurtarmaz, zarar ettirir. Ancak KDV düşerse fiyat düşer. Tarım Bakanlığı’na vergi konusunu ilettik. Konunun farkındalar ama yetki Maliye’de” dedi.

‘KAMUNUN ETİ PİYASADAN ALINMASIN’

Altunbilek, et fiyatlarının düşmesi için yeni bir öneriyi daha gündeme getirerek “Kamunun eti piyasadan alınmasın. Asker, yurtlar, hastaneler gibi kamu kurumları, piyasadan çok yüklü miktarda et çekiyor. Bu da arz-talep dengesizliği yaratıyor. Kamu kendi etini kendisi ithal etsin. Et ve Süt Kurumu kanalıyla etini bu şekilde temin etsin. Aksi halde vatandaşın yiyeceği etin fiyatı yükseliyor” diye konuştu.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 14
  • Gelecek 8 yıl önce Şikayet Et
    Yalandan kdv imerse ıcuzlarmış.ucuzluyacağını hiç zannetmiyorum.kdv indirimi çok yanlış.devlet nerelerden vergi toplıyacak.bak elin oğlu 10 bin km.menzilli füzeler yapıyor.daha biz200 km menzilli doğru dürüst füzemiz yok.bir an önce ülkemizin kalkınmadı gerekmektedir.bir kilo yiyeceğime yarım yerim.hiç sorun değil.ama şu an ülkemin teknolojik sevşyesi büyük sorun.buda parayla oluyor.bir an önce muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak zorundayız.
    Cevapla
  • arif gören 8 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bu fırsatçı ve spekülatörlerden vatandaşını gerçekten korumak isterse bunun basit bir yolu var ve yıllarca önce İngiltere'de uygulandı. İnsanlar 7-15 gün et yemezlerse ölmezler. Tüketici derneklerinin organize edeceği böyle bir boykot yapılır. Ve aynı anda da devlet tüm kurumları ile raf ömrü pek uzun olmayan et ürünlerini izler, kontrol eder ve bozulmaya meyyal olanları da hiç acımadan imha eder. Çünkü soğuk hava depolarında tutulan etlerin bile bir süre sonra doğal niteliklerini kaybetme riski vardır. Bakalım bu fırsatçılar o zaman ne yaparlar? Ama bunun için sıkı bir vatandaş/devlet işbirliğine ihtiyacımız olacaktır.
    Cevapla
  • VATANSEVER 8 yıl önce Şikayet Et
    Kasap nasıl alıyor, kesiyorsa marketçi de aynısını yapsın. Millet enayi mi de kasap 32 liraya verirken senden 38'e alsın.
    Cevapla
  • halid 8 yıl önce Şikayet Et
    et balık mağazalarında yağlı kıyma 26, az yağlı dana döş 29 yağsız dana tranç ise 34 lira. boşu boşuna marketlere yada kasaplara para vermeyin. imkanınız varsa en güzeli köy, çiftlik yada kurbanlık/adaklık satışı yapılan yerlerde komşularla akrabalarla ortak et kestirmek daha da ucuza temiz et alabilirsiniz.
    Cevapla
  • usakli 8 yıl önce Şikayet Et
    Açın kapıları avrupa da et 3.5 euro bizde 5 euroya yiyelim köylerde zaten hayvan kalmadı. Vazgeçin zenginleri desteklemeyi. Korumayi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle