Cari açığa 'ilaç' gibi formül!

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, yerli ilaç ve aşı hamlesinin karşılık bulduğunu ve "Difteri ve tetanos aşıları tamam, sırada hepatit A var" dedi.

Cari açığa 'ilaç' gibi formül!
Cari açığa 'ilaç' gibi formül!
GİRİŞ 25.02.2016 10:45 GÜNCELLEME 25.02.2016 13:44

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hükümetin milli ilaç ve yerli aşıya verdiği desteklerin meyvelerinin alınmaya başlandığını belirtti. Müezzinoğlu, "Difteri, tetanos aşılarının üretimini yapıyoruz. Sırada hepatit A aşısı var. Önümüzdeki yıl aşı ihraç edebilir duruma geleceğiz" dedi. Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'nin biyoteknoloji ürünleri ile 100 milyar dolarlık pazar potansiyeli bulunduğunu söyledi. 

60 MİLYON DOZ AŞI İHRAÇ EDECEĞİZ 

Müezzinoğlu, yerli ilaç ve aşı üretimi konusunda gelinen noktayı SABAH'a açıkladı. Türkiye'nin yerli ilaç geliştirme potansiyelini desteklemek için yerli üreticiyi destekleme kararı aldıklarına değinen Müezzinoğlu, "56 bin doz erişkin tip tetanos ve difteri aşısı TURK İlaç Serum Sanayi tarafından üretilmeye başlandı. Devlet olarak yerli aşıya 7 yıl alım garantisi verdik. Bu süre içinde Türkiye, yıllık ihtiyacı olan 8 milyon doz yetişkin tipi difteri, tetanos aşısını kendisi üretecek hatta 60 milyon doz aşıyı da ihraç eder duruma gelecek" diye konuştu. Bakan Müezzinoğlu, önümüzdeki birkaç ay içinde hepatit A aşısı ihalesinin yapılacağını duyurdu. 

MUADİLİ OLAN YERLİ İLAÇ KAPSAM DIŞI

Tedavinin sağlanmasında gerekli güvence alınmak kaydıyla, yerli muadili olan ithal ilaçların geri ödeme listesinden çıkarılmasıyla ilgili çalışma başlattıklarını açıklayan Müezzinoğlu, "İlk etapta 560 milyon TL tutarında, çalışma sonunda ise yaklaşık 2.5 milyar liranın üzerinde cari açığı kapatacak yerelleşme bekliyoruz. Biyoteknoloji ürünlerinin yaklaşık 100 milyar dolarlık bir pazar potansiyeli var. Ar-Ge ve yenilik kapasitesini artırarak ileri teknoloji ürünlerinin ihracatını hedefliyoruz" dedi. 

ÜRETİCİYE DESTEK GEREK

Müezzinoğlu Türk ilaç sektörünün rekabetini desteklemek için çalışma yürüttüklerini belirterek şöyle konuştu: "Türkiye 5 milyar dolarlık ilaç ithal ediyor, ihracatımız ise 1 milyar doları bile bulmuyor. Tüketilen ilaçların kutu bazında yüzde 78'i yerli üretimle karşılanıyor. Bizim ileri teknolojiyle üretilen, katma değeri yüksek ilaçların yerli üretimi için sektörü desteklememiz gerekiyor."

KAYNAK: SABAH