Yürürlüğe girdi! Vergi, ceza ve harç yok!

Yurtdışındaki para, altın, döviz ve hisselerin Türkiye’ye getirilmesini özendiren Varlık Barışı yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe girdi! Vergi, ceza ve harç yok!
Yürürlüğe girdi! Vergi, ceza ve harç yok!
GİRİŞ 03.12.2016 08:41 GÜNCELLEME 03.12.2016 08:44
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Parasını banka üzerinden ya da banknot olarak getirenlere hiçbir soru sorulmayacak. Getirilen paradan da hiçbir vergi, ceza, harç alınmayacak.

Yeni Varlık Barışı düzenlemesi yürürlüğe girdi. Yurtdışındaki para ve diğer kıymetleri Türkiye’ye çekmeyi hedefleyen düzenlemeye göre, Türkiye’ye getirilen varlıklara ilişkin hiçbir şekilde bilgi talebinde bulunulamayacak. Varlıkların ülkeye sokulmasında herhangi bir vergi ödenmeyecek. Para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, Türkiye’deki herhangi bir banka hesabına transfer edebilecek veya fiziki olarak Türkiye’ye getirebilecek.

HANGİ TARİHE KADAR GEÇERLİ?

Yeni “Varlık Barışı”, sadece yurtdışında bulunan varlıkların Türkiye’ye getirilmesine yönelik düzenlemeleri içeriyor. 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’ye girecek varlıkları kapsayan düzenleme, yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları için geçerli olacak. Düzenleme 31 Aralık’tan sonra 6 ay daha uzatılabilecek. emlak gibi taşınmazların satışından elde edilen gelir de kanun kapsamında. Yurtdışında hisse senedi neması elde edenler, kira kazancı elde edenler, elinde altın bulunduranlar, bankalara başvurarak Türkiye sistemine geçebilecek.

PARA HANGİ KURDAN ÇEVRİLECEK?

Yurtdışından getirilen TL cinsinden para nominal değeriyle, altın rayiç bedeliyle, döviz Merkez Bankası döviz alış kuruyla, hisse senedi borsa rayiciyle ya da düz rayiciyle değerlendirilecek. Tahvil, bono, eurobond gibi araçlar, varsa borsa rayiciyle, düz rayiç bedeliyle ya da alış bedeliyle yurda sokulacak. Yatırım fonu katılma belgeleri kapanış fiyatıyla, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri gibi araçlar da borsa rayici ve diğer değerlemelerle kabul edilebilecek.

BANKAYA MI, KASAYA MI?

Varlıklarını yurtdışından getiren kişi ve şirketler, bunları bankaya yatırabilecek ya da başka şekilde serbestçe tasarruf edebilecek. Türkiye’ye getirilen varlıkların ülkeye sokulmasında herhangi bir vergi ödenmeyecek. “Hiçbir şekilde” vergi incelemesine tabi olmayacak olan girişler, vergi cezasına da konu edilemeyecek. Para ve kıymet girişleriyle ilgili bilgiler, “mahremiyet” kapsamında değerlendirilecek.

VEKALETEN İŞLEM OLACAK MI?

Türkiye’ye getirilen varlığın daha önceden yurtdışında hangi şekilde tasarruf edildiğine ilişkin inceleme ve araştırma yapılmayacak, bu dönemlere ait belge istenmeyecek. 19 Ağustos 2016 tarihinden sonra düzenlenmiş vekalet olmak kaydıyla, vekaletle de para ve varlık getirilebilecek. Getirilen varlıklar, geçmişe dönük de dahil olmak üzere her türlü incelemeden muaf olacak.

SADECE FORM DOLDURULACAK

Bankalar, Varlık Barışı başvurularını kabul etmek zorunda. Para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılacak bir hesaba transfer edebilecek veya fiziki olarak Türkiye’ye getirebilecek. Banka veya aracı kurumlara bildirim, para ve kıymetlerin sisteme kabulü için yeterli olacak. Gümrük üzerinden de varlık bildirimi yapılabilecek. Bildirimlerde form doldurulacak. Menkul kıymet ve diğer sermaye araçlarının bildirimi için yurtdışından alınacak ekstre, makbuz gibi belgeler de kabul edilecek. Bankalar bu belgeleri teyit etmek zorunda değil. Elçiliklerden de bu belgeler konusunda onay alınmayacak.

ORTAK SORULMAYACAK

Şirketler de mali varlıklarını yurtdışından Türkiye’ye getirebilecek. Ancak bu durumda, şirket karar örneği ya da vekalet istenecek.

Şirketlerden de herhangi bir kaynak sorgulaması yapılmayacak. Şirket temsilcileri, ortakları ve vekilleri para girişi nedeniyle vergi incelemesi, araştırma, soruşturma veya cezaya tabi tutulamayacak.

Para getiren şirketin yurtdışında da, Türkiye’de de ne iş yaptığını bakılmayacak. MASAK, getirilen paraları araştırmayacak.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 10
  • Fehmi 7 yıl önce Şikayet Et
    Yut dışındaki işçilerimizin paraları gelse yeter.
    Cevapla
  • murat 7 yıl önce Şikayet Et
    gecen yil getirmistik hesap isletim ucreti bilmem ne diye 1 yilda 100 euro kestiniz.kesin getiririm birdaha merak etmeyin.
    Cevapla
  • amerikalı 7 yıl önce Şikayet Et
    100 euro nun hesabını mı yaptın dostum. 50 milyon dolar getirdiysen 100 euro da öde.
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Guzel gurbetciler tum birikimlerini firsat bu firsat ulkesine sokmali hep vatanimi seviyorum demekle olmuyor Yasin altina elini koymali. Insallah daha iyi yollarda da yuruyecegiz. Bu ulke yi kimse kucultemeyecek ameliyat yapamayacak.
    Cevapla
  • SSK EMEKLİSİ 7 yıl önce Şikayet Et
    Buna benzer durumlar her zaman bu memleket de yaşanmış dır,yaşanmaya da devam edecek dir.RAHMETLİ NEJMET DİN ERBAKAN'a da yapmışlardı ,rahmetli çözümü çok kolay bulmuş du ,bilenler bilir;Bilmeyenlerde lütfen bir bilen den ÖĞRENSİN BE
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    paranın hesabını vermesi lazım isviçre mi burası.karapara aklama yeri olmamalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle