Domatesin fiyatını çürüterek arttırıyorlar

Tarlada, serada 1 TL olan sebze ve meyvenin pazarda 7-8 TL olmasının arkasında bazı aracı ve spekülatörlerin ilginç oyunları çıktı.

Domatesin fiyatını çürüterek arttırıyorlar
Domatesin fiyatını çürüterek arttırıyorlar
GİRİŞ 21.01.2017 09:38 GÜNCELLEME 21.01.2017 09:38
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Tarlada, serada 1 TL olan sebze ve meyvenin pazarda 7-8 TL olmasının arkasında bazı aracı ve spekülatörlerin ilginç oyunları çıktı. Söz konusu kişilerin ürünleri çürüterek ve tohumları karaborsaya düşürerek fiyatları yükselttiği iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Tarlada 1 TL iken çarşıda-pazarda 8 TL’ diyerek gündeme getirdiği domates başta olmak üzere sebze-meyve fiyatlarındaki fahiş artışın arkasından pek çok piyasa oyunu çıktı. Piyasaya yakın kişilerin anlattıklarına göre bazı aracılar ve rant peşinde koşanların sebze ve meyve fiyatlarını artırmak için en çok kullandığı yöntem, piyasaya sürülmeden önce ürünlerin çürütülmesi. Böylece çiftçiden ucuza topladıkları ürünleri, piyasaya az miktarda sunarak fiyat artırılıyor. Diğer bir yöntem ise daha sezonun başında planlanarak yapılıyor. Spekülatörler, tohumları toplayarak ekimin düşük yapılmasını sağlıyorlar. Türkiye’de seranın merkezi olan Antalya’da ismini vermek istemeyen bir üretici “Hallerde spekülatörler hakim. Daha doğrusu mafya var. Sıcak ve soğuk havalarda ürünler hamallarla taşınıp çürütülüyor ya da donduruluyor. Bu işin mafyası var. Böylece ürünün fiyatı aşırı yükseliyor; yüksek kâr elde ediliyor” dedi. Sebze-meyvenin çok fazla el değiştirmesinin fiyatını artırdığını söyleyen üretici “Tarladan çıkan domates 50 kuruş. Fabrikaya gidip ayıklanıp, ilaçlanıyor 1 TL oluyor. Antalya haline gidiyor, açık artırmaya giriyor, oluyor 1.5 TL. İstanbul’daki hale ulaştığında 2 TL” diye konuştu.  

PİYASAYLA OYNUYORLAR 

Antalya halinde ise ürünlerin yeteri kadar dolaşıma sokulamamasından şikayet eden Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve üretici Ali Deniz “Üretici hale gelmiyor. Tarlasına gelen ve cebinde parası olan spekülatöre halde ürününe alacağı değerden daha azına peşin para için satıyor. Haldeki ürünün bize kaça gelip gittiğini devlet denetliyor.  Ama piyasayla oynayanlar var” şeklinde konuştu. 

İTİRAF EDİYORUM

İstanbul Bayrampaşa halindeki sistemin yüksek kâr amaçlı ve tüketiciye faydası olmayan şekilde kurulduğunu söyleyen İstanbul Meyve-Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Burhan Er ise “Antalya’dan, Mersin’den, Adana’dan ucuz ürün gelmiyor. Orada fiyatları yükseltip gönderiyorlar. Burada da komisyoncular evet itiraf ediyorum üzerine çok fazla kâr koyup satıyor” dedi. 

TARLADAN SATIŞA DENETİM

Sebze ve meyvedeki üretim ve satıştaki aşırı fiyat farkının ortadan kaldırılması için bir dizi öneri sunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar “Ürünün üreticinin elinden çıkıp tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği sürecin tüm halkaları gözetim altında tutulmalı. Nakliye, ambalajlama ve depolama maliyetleri desteklenmeli. Pazarlama kanallarının sayısı azaltılmalı, disipline edilmeli. Kooperatifler ve üretici birlikleri mali ve idari yönden güçlenmeli, fonksiyonel hale getirilmeli. Üretici örgütlerinin, pazar analizi yapabilen, piyasaları özellikle dünya piyasalarını takip eden profesyonel kadrolarla yönetilmesi sağlanmalı” dedi.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 13
  • Eyup Başer 7 yıl önce Şikayet Et
    Devlet biran önce Antalya'dan içanadolu ve İstanbula sebze taşıyacak hızlı tren projelerini devreye soksun. Hal sistemini ıslah etsin. Gerekirse TMO gibi regülasyon için bizzat devreye girsin...
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    bu mevsimde ne domatesi biberi salatalıgı allah aşkına her şey mevsiminde yenir yeme olur biter kimse ölmez
    Cevapla
  • Hamal 7 yıl önce Şikayet Et
    Bunların hepsi hikaye.Ben Halde çalışan biri olarak size söyleyeyim fiyatları yükselten üreticinin kendisidir.Hal'e komisyoncuya gonderdiği domatesi 5 veya 6 Tl altına satarsan sana birdaha mal vermem diyerek tehdit ediyor.Burada komisyonunun kazancı %8 i geçemez.çünkü gelen her ürüne fatura düzenlemek zorunda.Bu durum sadece domates için değil aklınıza hangi sebze meyve geliyorsa aynıdır.
    Cevapla
  • Hamal 7 yıl önce Şikayet Et
    muharrir arkadaşım maalesef gerçekler acıdır, buradan çok şey yazardım ama boşver,Üreticinin elinde hiç bir zaman ürün kalmaz merak etme.Bilmediğiniz çok şeyler var.
    Cevapla
  • muharrir 7 yıl önce Şikayet Et
    Kardes iyi sallamissin. Uretici mal elimde kalacak diye oyle bir sey yapabilir mi.
    Cevapla
  • Yusuf kürt 7 yıl önce Şikayet Et
    Her yıl aynı oyun ama laf var icraat yok. Ne anladık bu işten.
    Cevapla
  • Çifci 7 yıl önce Şikayet Et
    Bence bu isi belediyeler uslenmeli antalya hali belediye bagli aracilari kaldirip diger belediyelere ulastirip denetimini yapar kalinti varmı diyede nede olsa pazar yerleride belediyenin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle