Şampiyon Aselsan oldu!

Borsa İstanbul'daki şirketlerin 2017'deki toplam piyasa değeri, 2016 kapanışına göre 267 milyar lira artarak 883 milyar liraya ulaştı

Şampiyon Aselsan oldu!
Şampiyon Aselsan oldu!
GİRİŞ 03.01.2018 16:08 GÜNCELLEME 03.01.2018 16:49
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Borsa İstanbul verilerinden derlenen bilgilere göre, 2016 sonu itibarıyla yaklaşık 616 milyar lira olan Borsa İstanbul'daki şirketlerin toplam piyasa değeri, geçen yılın sonunda 883 milyar liraya yükseldi. Böylece borsadaki şirketlerin toplam piyasa değeri bir yılda 267 milyar lira arttı.

Söz konusu dönemdeki artışın büyük bölümü borsanın devleri olarak nitelendirilen 20 şirketten geldi. 2016 sonunda Borsa İstanbul'da 373 milyar lira olan en değerli 20 şirket, yaklaşık 160 milyar liralık artışla geçen yılın sonunda 533 milyar liralık piyasa değerine ulaştı.

DEĞER ARTIŞINDA ŞAMPİYON ASELSAN OLDU

Piyasa değerini 2017'de yaklaşık 12 milyar lira artırarak 46,9 milyar liraya yükselten Koç Holding, borsanın en değerli şirketi unvanını korudu. Koç Holding'i, 45 milyar lira ile Garanti Bankası ve 39,4 milyar lira ile Akbank izledi.

Değer artışında şampiyon ise 19,1 milyar lira ile ASELSAN oldu. Piyasa değerini 31,8 milyar liraya çıkartan ASELSAN, en değerli şirketler sıralamasında 6'ncılığa yükseldi. ASELSAN, 2016'yı en değerli 16'ncı şirket olarak tamamlamıştı.

ASELSAN'ı, 17,1 milyar liralık artışla Ereğli Demir Çelik, 14,7 milyar liralık artışla Türk Hava Yolları ve 13 milyar liralık artışla Garanti Bankası izledi.

SIRALAMADA İLK 3 DEĞİŞMEDİ

Piyasa değeri en yüksek şirketler sıralamasında ilk 3 geçen yıl da değişmedi. ASELSAN ve Ereğli Demir Çelik'in 2017'deki yükselişleri dikkati çekti. ASELSAN, 2016 sonuna göre 10 basamak yükselirken, 9'uncu sırada yer alan Ereğli Demir Çelik ise 4'üncülüğe çıktı.

Listede yer alan 6 bankanın piyasa değeri de 2016 sonuna göre 43 milyar lira artarak 170 milyar lirayı aştı.

ABD'NİN İŞİNE GELMEDİ

ASELSAN'ın özellikle son yıllarda yakaladığı başarı ABD’li rakiplerini rahatsız etti. Yaklaşık bir yıldır ABD ile yaşanan gerilimler ve Washington cephesinin, Türkiye’nin en büyük kurumlarından biri olan Halkbank üzerinden bunu yürütmesi, ekonomik algı operasyonlarını belirgin şekilde ortaya koymuştu. Türkiye’nin Rusya ile imzaladığı S-400 anlaşması ve savunma sanayiinde millî firmalarımızın Uzak Doğu ve Körfez bölgesi başta olmak üzere sıçrayışa geçmesi, bu süreçte ABD tarafını daha da kızdırdı. Bu nedenle hedefe bu seferde S-400 projesinde elektronik çözüm ortağı olarak bulunan ve yüklü siparişler alan ATAK helikopterlerine de önemli katkı sunan Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketi ASELSAN koyuldu. Bu süreçte özellikle borsada yüklü satış yapan kurumlar arasında ABD’li Merrill Lynch ile Alman Deutsche Bank başı çekti. ‘Yabancı’nın yüklü satışlar gerçekleştirmesi, “Türkiye’ye yönelik operasyon” algısını da destekliyor. Zira yakın geçmişte ASELSAN’ın, ATAK Projesi kapsamında Pakistan ile yaklaşık 30 helikopter anlaşmasına yakın olması, ABD’li firmaların işine gelmemişti.

YORUMLAR 2
  • vatansever 6 yıl önce Şikayet Et
    metroyu galip efendi paravan olarakmı kullanıyor o sürekli para kazanırken şirket sürekli zarar ediyor hisse değeri sürünüyor spk iş başına lütfen
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    haklısın sermaye özsermaye laf olsun diyemi işleniyor.hisse sahipleriyle dalga geçiliyor resmen.altında işlem görenler mecbur olmalı şirket olarak hisse almaya tasarruf sahipleri korunmalı
    Cevapla