Açıklandı! 2017 yılında rekor kırıldı

Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Yurdal Şahin, 2017 yılında Yatırım Teşvik Belgesi’nde rekor kırıldığını söyledi.

Açıklandı! 2017 yılında rekor kırıldı
Açıklandı! 2017 yılında rekor kırıldı
GİRİŞ 12.01.2018 17:16 GÜNCELLEME 12.01.2018 17:16

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından organize edilen, Devlet Yardımları ve İhracat Destekleri adlı programda konuşan T.C Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Yurdal Şahin, 2017 yılında yatırım teşvik belgesinde bir rekora ulaşılarak 7478 adet yatırım teşvik belgesi verdiklerini söyledi. Şahin ayrıca  belgeyi alan firmalara toplam 177.899 milyon TL verildiğini ve teşvikten faydalanan firmaların da 226.569 kişilik istihdamda bulunduğunu belirtti. 

Devlet yatırım yardımları ve ihracat destekleri ASKON’da ele alındı

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından, üyelerine yönelik ‘’Devlet Yatırım Yardımları ve İhracat Destekleri’’ adlı bilgilendirme toplantısı ASKON Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

ASKON Üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği programın moderatörlüğünü ASKON Genel Başkan Yardımcısı Muhammet Ali Öz yaparken, konuşmacı olarak T.C Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Kılıçkaya ve Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Yurdal Şahin yeraldı.

2017 Yılında Rekor Kırıldı

Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Yurdal Şahin toplantıda yaptığı konuşmada, 2017 yılında yatırım teşvik belgesinde bir rekora ulaşılarak 7478 adet yatırım teşvik belgesi verdiklerini söyledi. Şahin ayrıca belgeyi alan firmalara toplam 177.899 milyon TL teşvik verildiğini ve teşvikten faydalanan firmaların da 226.569 kişilik istihdamda bulunduğunu belirtti. 

Teşvik verirken şehirler arasındaki gelişmişlik seviyesini azaltmayı ve illerin üretimle ihracat kapasitelerini artırmayı amaçladıklarını vurgulayan Şahin, "Devlet kurumları her alanda teşvik veriyor. Herkese hitap eden bir destek sistemi var. Eskiden sadece KDV iadesi ve gümrük vergisi muafiyeti vardı. Şimdi birçok teşvik var. Yatırımcıların yatırım yapması için her türlü destek var. Geriye sadece Türkiye'deki iş adamlarının nitelikli yatırım yapması kalıyor." diye konuştu. ​

Geçen Yıl 11 bin 500 Firmanın e-ticaret Sitelerine Üye Olmasını Sağladık

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Kılıçkaya ise; ihracatın en basit adımının e-ticaret siteleri olduğunu belirterek, geçen yıl 11 bin 500 firmanın e-ticaret sitelerine üye olmasını sağladıklarını bildirdi.

Kılıçkaya, konuşmasında şu ifedeleri kullandı;

Dünyanın en iddialı yatırım teşvik programlarından birinin Türkiye'de olduğunu belirten Kılıçkaya, şirketler için yatırım, üretim ve ihracatın ayrılmaz bir bütün olduğunu, iş adamlarının yerel hareket edebileceğini ancak ihracat için global düşünmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlığın ihracat desteklerinin nakit hibe olduğunu anımsatan Kılıçkaya, şunları kaydetti:

"Şirketler, uzun vadeli ayakta kalmak istiyorsa ihracata önem vermeli. Şirketlerin markalaşma sürecine kadar fuar, katalog, tanıtım ve tasarım gibi geniş bir yelpazede çok ciddi destekler veriyoruz. Şirketlerimize çok farklı alanlarda da destek veriyoruz. Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Projesi (Ur-Ge) kapsamında, hedef pazarların belirlenmesi, danışman firmalardan eğitim alınması gibi konularda destek veriyoruz. İhracat yapılması için gereken belgelerin alımında şirket başına 250 bin dolara kadar destekliyoruz. Pazar araştırması ve pazara giriş desteği kapsamında da iş adamlarının yurt dışı seyahatlerini karşılıyoruz." 

"Eximbank'ın ihracat sigorta primleri yüzde 40 daha ucuz"

Mehmet Ali Kılıçkaya, Türk firmaların dünyadaki belli başlı küresel e-ticaret platformlarında yer almalarının da ihracat teşvikleriyle desteklendiğini söyledi.

İhracata başlamanın en basit yolunun e-ticaret olduğunu belirten Kılıçkaya, "İhracatta müşteri odaklı düşünmek gerekir. Sanal mağazanızı açtıktan sonra, müşteri yakalarsanız ihracat prosedürlerini zaten kolayca öğrenirsiniz. İhracatın en basit adımı e-ticaret siteleridir. 2017 yılı başı itibarıyla bu kapsamda çok ciddi teşvikler vermeye başladık. Geçen sene şirketlerin bu tür sitelere üyeliğini adeta zorladık. 2017 yılında 11 bin 500 firmanın e-ticaret sitelerine üye olmasını sağladık." şeklinde konuştu.

Kılıçkaya, Eximbank ile yakın iş birliği yaptıklarını, Eximbank'ın riskli ülkelerde sigorta yapmada daha cesaretli olabilmesi için Eximbank Sigorta Tazmin Desteği kapsamında, zararın bir kısmını karşıladıklarını, böylelikle Eximbank'ın ihracat sigorta primlerinin yüzde 40 daha ucuz olduğunu bildirdi.