Yılmaz Güney etkinliklerle anılacak

Türk sinemasının "Çirkin Kral" lakaplı usta oyuncusu Yılmaz Güney, 74. doğum gününde Kadıköy'de iki farklı etkinlikle anılacak.

Yılmaz Güney etkinliklerle anılacak
Yılmaz Güney etkinliklerle anılacak
GİRİŞ 20.03.2012 11:48 GÜNCELLEME 20.03.2012 11:48

Kadıköy Belediyesi, unutulmaz sanatçı Yılmaz Güney'i özel eşyaları, kendi el yazılı orijinal senaryoları, aşk mektupları, cenazesi ve özel yaşamından çekilen çok özel fotoğrafları ve filmlerinden aldığı ödüllerin yer aldığı "Yılmaz'ın Yolu Sergisi" ve Güney'in yasaklı filmi "Umut"un gösterimi ile anıyor. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in katkılarıyla ilk kez hazırlanan sergi, 31 Mart-22 Mayıs tarihlerinde ziyarete açık olacak. Sergide, Güney'in Cannes

Film Festivali'nde kazandığı Altın Palmiye Ödülü, Locarno Film Festivali'nden aldığı Altın Leopar Ödülü, 7 Altın Portakal, 9 Altın Koza, İşçi Sendikaları ödülü, Yabancı Film Festivalleri ödülleri de ilk kez sergilenecek. Güney'in, İmralı Yarı Açık Cezaevi'nde yaptığı yağlıboya tablosu, evlilik cüzdanı, diplomaları, gözlüğü ve daktilosu ile serginin en önemli parçası olan Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nü aldığında giydiği kıyafeti ile "Duvar" filmini çekerken giydiği mavi montu da ilk kez sergilenecek. Sanatçı Ara Güler'in objektifinden 7 kare fotoğrafın yanında cenazesi sırasında Paris'te çekilen fotoğrafları, filmlerin orijinal afişleriyle cezaevinden Fatoş Güney'e yazdığı mektupların orijinal halleri de sergiyi gezenlerin oldukça ilgisini çekecek. İlk basım kitaplarının orijinal hallerinin de yer aldığı bu özel serginin açılış töreni, 31 Mart Cumartesi günü saat 17.00 de Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile Fatoş Güney'in ev sahipliğinde yapılacak.

Yılmaz Güney'i anma etkinlikleri kapsamında Güney'in Türk sinema tarihinde önemli bir dönüm noktası olan ve sansür kurulu tarafından yasaklanan "Umut" filmi de 31 Mart Cumartesi günü özel gösterimiyle yıllar sonra tekrar sinamaseverlerle buluşacak. Caddebostan Kültür Merkezi'nde saat 14.00'de yapılacak özel gösteriminden sonra Müjdat Gezen, Tuncel Kurtiz, Fatoş Güney, Arif Erkin, Kaya Ererez, Hüseyin Karabey ile Kürşat Alnıaçık'ın katılacağı bir söyleşi programı da gerçekleştirilecek. Yönetmenliğini, senaristliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı filmde Tuncel Kurtiz de rol almıştı. 1970 yapımı film, Adana Altın Koza Film Festivali'nde 6 büyük ödül alırken, film Güney'e Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandırmıştı. Aynı zamanda Grenoble Film Festivali'nde Seçici Kurul Özel Ödülü alan Umut filmi, Güney'in siyasi filmlerinin öncüsü olarak kabul ediliyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'