SpaceX'den tarihi roket denemesi

Amerikalı SpaceX firması ‘Falcon 9’ isimli roketi uzaya gönderdikten sonra hasarsız bir şekilde geri indirmeye çalışacak.

SpaceX'den tarihi roket denemesi
SpaceX'den tarihi roket denemesi
GİRİŞ 06.01.2015 13:27 GÜNCELLEME 06.01.2015 13:27

SpaceX firması ‘Falcon 9’ isimli roketi uzaya gönderdikten sonra fırlatıldığı yerde okyanus üzerine kurulan platforma geri indirmeyi deneyecek.

Florida’nın kuzeyindeki NASA üssünden TSİ 13.20’de fırlatılması beklenen roket Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki 6 astronota malzeme taşıyacak. Bu görevin ardından ise dünyaya geri dönerek güvenli iniş gerçekleştirmeyi deneyecek.

DÜŞMEYE DEĞİK HASARSIZ İNİŞE PROGRAMLI

Bugüne kadar uzaya fırlatılan roketlerin tamamı, taşıdıkları uzay aracından ayrıldıktan sonra dünyaya düşmek üzere dizayn ediliyordu. Roketler atmosfere girdiğinde yanarak ya da okyanusa çarparak yolculuklarını tamamlıyordu. Böylece roketlerin yapımında harcanan milyonlarca dolar da yanarak kül oluyordu.

Falcon 9 görevi başarıyla tamamlayıp hasarsız bir iniş gerçekleştirebilirse ’yeniden kullanılabilir roketler’ üretilerek uzay yolcuğunda boş yere harcanan milyonlarca doların önüne geçilecek.



ROKETİN YÜZDE ELLİ ŞANSI VAR

California merkezli SpaceX firması bu projeyle roket endüstrisinde öncülüğe soyundu ancak görevin başarıyla tamamlanacağı konusunda büyük şüpheler var. Şirketin sahibi milyarder internet girişimcisi Elon Musk önceki açıklamalarında roketin yüze elli şansı olduğunu belirtse de önceki gün bu açıklamasının oldukça iyimser bir tahmin olduğunu itiraf etti.

DAHA ÖNCEKİ İNİŞ DENEMELERİ

Şirket daha önce yaptığı iki testle Falcon 9 roketinin suya yumuşak bir iniş yapmasını denedi. Bu testlerde roketin iniş sırasında hızını azaltabildiği ve iniş takımlarının açıldığı görüldü. Testlerin sonunda roketin yan yattığı ve okyanusa çarparak durduğu bu sebeple rokette hasar oluştuğu açıklanmıştı.

Ayrıca platforma iniş yapmanın suya inmekten çok daha zorlayıcı olduğu biliniyor. Falcon 9 şirketin logosunu taşıyan platforma indirilmeye çalışılacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
Ahmet Mahmut Ünlü'nün İsmailağa Cemaati'yle tüm ilişiği kesildi!