NASA duyurdu: Dünya'dan küçük, Mars'tan büyük

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) öte gezegen keşif uydusu TESS, dünyadan 35 ışık yılı uzaklıkta gözlenen şimdiye kadarki en küçük gezegenini keşfetti.

GİRİŞ 29.06.2019 16:07 GÜNCELLEME 29.06.2019 17:06
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

The Astronomical Journal dergisinde yayınlanan makalede, L 98-59B olarak adlandırılan yeni gezegenin, NASA'nın öte gezegen keşif uydusu TESS'in şimdiye kadar keşfettiği en küçük gezegen olduğu belirtildi.

 

 

Makalede, L 98-59B'nin TESS'in keşfettiği 3 yeni gezegenden biri olduğunun altı çizilirken, gezegenin dünyadan küçük Mars'tan büyük kütleye sahip olduğu kaydedildi. 

Gezegene, dünyadan 35 milyon ışık yılı uzaklıkta L 98-59 yıldız sisteminin yanında yer alması nedeniyle L 98-59B isminin verildiği belirtildi.

 

 

Güneş Sistemi dışında keşfedilen en küçük gezegen ise hala Kepler Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen Kepler-37-b olmayı sürdürüyor.

NASA geçen yılın ekim ayında, yakıtı biten Kepler'in, derin uzaydaki 9 yıllık keşif yolculuğunun ardından bilim operasyonlarının sonuna geldiğini açıklamıştı.

TESS uydusu, NASA tarafından 18 Eylül 2018'de SpaceX üretimi Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılmıştı. Uydunun, 2 yıl sürecek keşif faaliyeti boyunca Güneş Sistemi dışındaki yakın yıldız sistemlerindeki öte gezegenlere dair kanıtlar araması planlanıyor.

TESS, öte gezegenleri "geçiş" denilen bir konumda tespit etmeye çalışıyor. "Geçiş", bir öte gezegenin yörüngesindeki yıldızın önünden geçtiği anı tanımlıyor. Bilim adamları bu anda yıldızın kameralara yansıyan parlaklığında oluşan azalmayı gözleyerek, ışığın salım ve emilme miktarlarını ölçerek söz konusu gezegenlerin kütlesini, öz kütlesini ve atmosfer kompozisyonunu belirleyebiliyor.

YORUMLAR 7
  • Selçuk Zibel 4 yıl önce Şikayet Et
    Bursa Ulucami minberinde Gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Pluto şeklinde olan Güneş'e uzaklık sıralaması da doğru. Büyüklük mukayesesi de baz alındığında Dünya'dan elli bin defa daha büyük olan Güneş, büyük bir ustalıkla mükemmel şekilde işlenmiş durumda. Anlaşılacağı üzere dünyanın yuvarlak olup olmadığının bile tartışıldığı bir devirde bir ahşap işçisi bile o dönemde bilinen tüm gezegenleri rastgele bir yıldız olarak değil, güneş sistemimizdeki birer gezegen olarak işlemiş. Aslında eskiden beri duyardık bizim sistemimizde 9 değil 12 gezegen olduğunu acaba bukantılanmış mı oluyor
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Yaşanabilir bir gezegen bulup chpkklıları bırakıp gidip yerleşmek lazım :)
    Cevapla
  • Özgür t. 4 yıl önce Şikayet Et
    Salla yavrum NASA Nasıl olsa kimse bin yıl yaşamıyor. Öbür tarafta sorarım ben size...
    Cevapla
  • canturk 4 yıl önce Şikayet Et
    35 ısık yılı dıyo ya sen once bır aya ayak bas ayı bır ınceleyelım her yonuyle sonra marsa jupıtere gıderız uranuze neptune 35 ısık yılı otedekı gezegenı bılsen ne bılmesen ne 35 ısık yılı otedekı gezegene gıdebılmek 800 1000 yasında olursun oraya vardıgında fozıl olursun be adamım gıdebılecegımız yerlere bak aya mesela sen ona bıle ayak basamazken mılletı avutmanın anlamı yok dunyaya sahıp cıkmıyoz bız gezegen arıyoz ınsan gıbı yasayabılecegın tek yer dunya ondada yasayamıyorsun dunyada yaşayamayan uzayda hıc yaşayamaz okuz geldınız okuz gıdersınız ınsanlık sızın neyınıze be nasacım once yasamasını ogrenın kopek gıbı saha sola saldırmaktan baska bısey yapmıyorsunuz
    Cevapla
  • cfy1972 4 yıl önce Şikayet Et
    ilimde bilimde sınır olmaz. kim nereye kadar öğrenmek istiyorsa öğrenebilir..
    Cevapla
  • canturk 4 yıl önce Şikayet Et
    sallıyo be kımse gıdıp bakamıyo ya kafadan sallıyo o goruntu 35 ısık yılı uzaktakı goruntu taa ıstanbulun fethındekı goruntu ısık hızıyla gıtsek ıstanbulun fethı kadar yıl gecer kı gıttıgımızde coktan batlamıs sonmus kurumuz yanmıs patlamıs bır gezegen olur oda gıdebılırsen teknolojı ona el vermıyor teknolojı el verse bıle oraya gıttıgınde 800 yasında olursun 800 de yasayamayacagımıza gore unutun gıtsın nasa aya bıle ayak basamazken 35 ısık yılıyla ne demeye ugrasır anlamıyorum uzanacaklarımıza bakın
    Cevapla
  • taşeron 4 yıl önce Şikayet Et
    teknolojı el vermıyor degıl... zaman ve kaınat lımıtlerı el vermıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'de seçimin ardından dev borçlanma! Söz konusu rakam şaşkına çevirdi
Kayserispor-Trabzonspor! CANLI