Venüs'ün geçişini de ranta çevirdiler

Venüs'ün güneşin önünden geçişi nedeniyle rant peşinde koşanların insanları korkuttuğunu belirten Prof. Dr. Türker Özkan, olayın korkutucu bir yönünün olmadığını söyledi.

GİRİŞ 07.06.2012 08:44 GÜNCELLEME 07.06.2012 08:48

Fatih Çakmak'ın haber

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan,güneşin geçiszinden dolayı halka korku veren ve olumsuz kehanetlerde bulunanların sıradan bir doğa olayını ranta çevirdiğini belirterek, olayın korkutucu bir yönü olmadığını belirtti.

Prof. Özkan, Venüs'ün güneşin önünden geçişiyle ilgili, ''Bu doğal bir olay, sonunda yörüngesel bir hareket bunlar, hem Venüs'ün hem de Dünya'nın yörüngeleri dolanırken zaman zaman bir hizaya gelmesiyle oluşan bir olay. Aynen Güneş tutulması gibi. Yani Venüs'ün büyüklüğü kadar, Güneş'in üzerinde kapladığı alanı göremiyoruz. Vatandaşların bu anlamda korkmalarına gerek yok'' dedi.Özkan, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, olayın Venüs'ün Güneş ile Dünya arasına girmesiyle ortaya çıkan bir durum olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

''Biliyorsunuz Venüs'ün belli bir yörüngesi var. Aynen dünyanın olduğu gibi, zaman zaman öyle bir konuma geliyorlar ki aynı hizada, yani bizim güneşe baktığımız hizasında Venüs, Güneş ile bizim aramıza girdiğinde biz bunu an be an gözleyebiliyoruz. Biz bu sabah yaklaşık 2 saat civarında Venüs'ün geçişini gözleyebildik. Venüs'ü büyük bir yuvarlak kara leke olarak gördük. Hem çıkarken içten teğet, hem de çıkarken dıştan teğet olan kısımlarını gözledik.

Gözlemde 3 tane alet kullandık. Bir tanesi bizim gözlemimizde kullanılan kromosfer dürbünümüz var, 13 santim çapında. Oradan görüntüleri bilgisayara aldık. Bu görüntüler çok nadir görüntüler olacaktır. Bunun video gösterisi vatandaşlara açıklayıcı anlamda olacaktır.''

Dünyanın 7 kıtasından da gözlenen olayın gece saat 01.00'de güney yarım küreden başladığını belirten Özkan, ''Son kısmını, kuzey yarım küredekiler son 2 saatini görmüş oldu. Sabahleyin bizim gözlem evinde saat 06.10'da görmeye başladık. Saat 07.55'de bu olay bitti. Gözleme biz öğretim üyeleri ve hocalar olarak, öğrencilerle birlikte katıldık. Halktan duyan vatandaşlarımız geldi'' dedi.

Venüs'ün 8 Haziran 2004'te gözlendiğini hatırlatan Özkan, ''Bundan 105 yıl sonra yani 2117 yılında tekrar bu olay olacak. Dolayısıyla görmekten dolayı çok mutluyuz. Böyle bir olaya şahit olmak her zaman mümkün olmuyor'' diye konuştu.

Bu sefer Venüs'ün geçişiyle halkında ilgilenmesinin çok önemli olduğunu belirten Özkan, şunları söyledi:

''Astronominin, gök olaylarının, gökyüzünün ortaya çıkan bütün süreçlerinin, halkımı, toplumu daha bilinçlendirmeye yönelik olması bizi mutlu ediyor. Astronomiyle ilgili bir takım yanlış bilgiler de var. Ortalıkta dolaşan, işte 2012'deki kıyamet senaryoları var, 10. gezegen dedikleri gezegen gibi bir takım safsatalar var. Yani böyle bir çok yanlış bilgi var. Bu yanlış bilgilerin düzeltilmesi açısından da bu olayın olmasını çok önemli olarak görmekteyiz.''

-''Doğal bir olay''-

Doğal olaylara karşı rant peşinde koşanların insanları korkuttuğunu vurgulayan Özkan açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Bu doğal bir olay, sonunda yörüngesel bir hareket bunlar, hem Venüs'ün hem de Dünya'nın yörüngeleri dolanırken zaman zaman bir hizaya gelmesiyle oluşan bir olay. Aynen güneş tutulması gibi. Yani Venüs'ün büyüklüğü kadar, Güneş'in üzerinde kapladığı alanı göremiyoruz.

Vatandaşların bu anlamda korkmalarına gerek yok. 2012 yılında kıyamet kopacak dendi. Bunu yapanlar niye yapıyorlar, para için, rant için yapıyorlar. Bunun filmini çeviriyorlar. Etkinlikler düzenliyorlar. İnsanları boşu boşuna tedirgin etmiş oluyorlar. Bu olayların dünyayı etkilemesiyle alakası yok. Bunlar doğada her zaman karşılaşabileceğimiz olaylar. Üstelik bu çok önceden hesaplanmış. 1600'lü yıllarda başlanmış ve bundan sonra sonsuza kadar bunların hesabını yapabiliyoruz. Bilim biliyor, hem de saniyesine kadar. Bunlar doğal olaylar.''

Şuanda eğitim alan öğrencileri adına Venüs'ün geçişinin bir şans olduğunu belirten Özkan, ''Güneş tutulmaları sene de bir kaç defa oluyor. Ay tutulmaları oluyor. Özellikle tam Güneş tutulmaları insanları daha çok etkiliyor. Astronomik olaylar her zaman beklediğimiz güzelliğe sahip olaylar'' dedi.

''Şehir ışıklandırmalarından biz çoğu şeyi kaçırıyoruz'' diyen Özkan, konuşmasını, ''Deprem oldu elektrikler kesildi. Yıldızlar ortaya çıktı. O zaman dediler ki, 'yıldılar bize yaklaştı'. Hayır 'yıldızlar bize yaklaşmadı. Onları biz çok daha net görmeye başladık. Çünkü etrafımız o kadar çok aydınlık ki biz binaları aydınlatıyoruz. Gökyüzünü aydınlatıyoruz. O yüzden de yıldızları göremiyoruz. O nedenle burada ışıklandırmaya da çok dikkat etmek lazım'' şeklinde tamamladı.

aa

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas resti çekti! Gazze şartlarında taviz yok
Karagümrük - Fenerbahçe maçının Portekizli VAR'ı tam not aldı!