Kapalıçarşı için onay çıktı!

554 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski alışveriş merkezi olan Kapalıçarşı'nın çehresi restorasyon projesiyle değişiyor.

Kapalıçarşı için onay çıktı!
Kapalıçarşı için onay çıktı!
GİRİŞ 19.01.2015 11:01 GÜNCELLEME 19.01.2015 11:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

554 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski alışveriş merkezi olan Kapalıçarşı'nın çehresi restorasyon projesiyle değişiyor. Fatih Belediyesi'nin öncülük ettiği proje için 25 milyon liralık bütçe ayrıldı

Turizmde son dönemin en hızlı büyüyen kentlerinden biri olun İstanbul'un ekonomideki can damarlarından Kapalıçarşı yeni yüzüne kavuşuyor. 554 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezi olan Kapalıçarşı, Fatih Belediyesi'nin sürdürdüğü Restorasyon Projesi kapsamında bir yönetime kavuşturularak yenilenecek. Her yıl 91 milyon kişinin ziyaret ettiği, 45 bin metrekarelik kapalı alanı, 3 bin 125 dükkânı ve 25 bin kişinin çalıştığı Kapalıçarşı'nın ilgisiz kalan yüzü için Fatih Belediyesi seferberlik başlattı. Fatih Belediyesi'nin öncülüğünde hazırlatılan Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi'yle yapının çevresiyle birlikte 110 bin metrekarelik alan restore edilecek.

25 MİLYON TL'LİK PROJE

Son dönemde dünya sinemasında bir çok filme ev sahipliği yapan, hatta başta Eatayl olmak üzere küresel markalara fikir oluşturan Kapalıçarşı için planlanan çalışmada ilk aşamayı dükkânların bulunduğu çarşıdaki mülkiyetin fazla dağılımından kaynaklanan yönetim problemini ortadan kaldırmak için 'Yönetim Yapısı' oluşturulacak. Ardından bu yönetimin öncülüğünde, yapının özgün mimarisi dikkate alınarak hazırlanan proje hayata geçecek. Alanında önde gelen uzmanların yer aldığı Kapalıçarşı Danışma Kurulu işbirliğiyle hazırlanan "Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi" için toplam 25 milyon TL tutarında bir bütçe ayrıldı.

JAMES BOND'A BORÇLUYUZ

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 8 bin 500 yıllık tarihi yarımadanın UNESCO tarafından dünya tarihi miras listesine alındığını dile getirdi. 10 bin tarihi esere ev sahipliği yapan tarihi Yarımada'nın 38 milyar dolarlık turizm potansiyeli olduğunun altını çizen Demir, "Bunun önemli kısmını Kapalıçarşı oluşturuyor" dedi. Yarımada'nın Hollywood tarafından da ilgi çektiğini anlatan Demir, özellikle James Bond filminin bu projedeki önemine vurgu yaptı. Filmde Bond'un bazı sahneler için Kapalıçarşı'nın çatısına çıkmasına izin verildiğini aktaran Demir, "Bu filmle yapıda çatı olmadığını fark ettik. Bu nedenle iyi ki o film için izin verildi diyoruz. Film, bize Kapalıçarşı'nın acilen yenilenmesi gerektiğini gösterdi" dedi. Tarihi hanların üst katlarının boş olduğuna dikkat çeken Demir, "Şimdi buraların otel olmasına izin veriyoruz. Kapalıçarşı dernek ile yönetiliyordu. Derneğin gücü tabii ki yetmiyordu. Önerimizle 7 kişilik bir yönetim kurulu oluştu. Bizim dışımızda büyükşehir, valilik ve vakıflardan da 4 kişilik danışma kurulu oluşturuldu" diye konuştu.

YORUMLAR 1
  • medetres 9 yıl önce Şikayet Et
    gülermisin ağlarmısın Kapalıçarşı gibi devasa bir mekanın planı projesi yok mu çatısı duvarı var mı yok mu esnaf kafasına göre ekleme çıkarma yapmış mı Şehr-i İstanbulu mahvettiler tarihi silueti mahvettiler yazıklar olsun restore ederek te tarihe gömecekler,Rumelihisarı da restore edilecekmiş tam 3 yılda,Fatih 3 ayda yapmıştı be
    Cevapla