Safer Ayı'nda hangi ibadetler yapılır? Kılınacak namazlar nelerdir?

2016 Safer Ayı ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor? Safer Ayı'nda hangi dualar edilir? Müslümanların önem verdiği aylardan biri olan Safer Ayı'nda yapılacak ibadetler kılınacak namazlar ve edilecek tüm dualar haberimizde...

Safer Ayı'nda hangi ibadetler yapılır? Kılınacak namazlar nelerdir?
Safer Ayı'nda hangi ibadetler yapılır? Kılınacak namazlar nelerdir?
GİRİŞ 11.11.2016 09:25 GÜNCELLEME 11.11.2016 09:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Safer Ayı'nda hangi namazlar kılınmalı? Binlerce Müslüman bu sorunun yanıtını arıyor. Safer Ayı'nda yapılacak ibadetler ve edilecek dualar neler? İşte Safer Ayı ile ilgili tüm merak edilen soruların cevabı

SAFER AYI NAMAZI

Safer ayının ilk ve son çarşamba gecesi gece yarısından sonra, yeryüzüne nazil olacak (inecek ) belâlardan biiznillahi tealâ muhafaza olmak için sabah namazından evvel (teheccüd vakti, imsak öncesi) dört rek´at nafile namaz kılıp birinci rek´aktda Fatiha dan sonra onyedi kevser suresi, ikinci rek´atda Fatiha dan sonra beş ihlas-ı şerif, üçüncüde Fatiha´dan sonra bir Felak suresi dördüncüde bir Nas suresi okuyup selam verilip dua edilecektir.

Aynen Safer ayının son çarşambasının gecesi veya gündüzü iki rek' at namaz kılıp, birinci ve ikinci rek'at da Fatiha' dan sonra onbir İhlas-ı şerif okunacak,
namazdan sonra yedi defa istiğfar edip, el kaldırıp onbir defa Salat-ı Münciye ve sonralarında:انك على كل شىء قدير okunacaktır.

SAFER AYININ ÖNEMİ

Safer, ay takvimi olarak bildiğimiz hicri takvimin ikinci ayıdır. Hicri takvim ayın evrelerine göre düzenlenmiş olan bir takvimdir. Hicrî ayların birincisi, Muharrem ayıdır ve içinde aşûre günü vardır. Üçüncü ayı ise Rebî'ül-Evvel ayıdır ve bu ayın 12. Gecesinde Kâinatın Efendisi Sevgili Peygamberimiz arzımıza ve gönlümüze teşrif etmiştir.

Safer ayı Cahiliye Arapları tarafından uğursuzluk ayı olarak tanımlanmıştır. Onlar bu ayda umre yapmanın büyük bir günah olduğunu söylemişlerdir. Hz. Muhammed ise "Umre her zaman helâldir!" buyurarak bu aya atfedilen uğursuzluk inancını kırmıştır. Ayrıca bu ayda yapılmış olan nikahların fazla sürmeyeceği kötü sonuçlanacağı ve bu ayda yapılan işlerin amacına ulaşmayacağına ve uğursuzluk getireceğine inanılmıştır. Bundan dolayı safer ayı hakkında uğursuz ay söylentileri yayılmıştır.

Ebû Hüreyre'nin rivâyetiyle Resûlullah Efendimiz şöyle buyurmuştur: "İslâm'da uğursuz sayma, kötüye yorma yoktur; en iyisi iyiye yormadır." Peygamber efendimiz zararlı anlayışın İslam'da bulunmadığını böylece ifade etmiştir. Başka bir hadiste ise "Eşya da uğursuzluk yoktur, Safer ayında uğursuzluk yoktur, baykuşun ötmesinde bir uğursuzluk yoktur." Şeklinde buyurmuştur.

Ebû Hüreyre'nin rivâyetiyle yine Resûlullah Efendimiz şöyle buyurmuştur:"Hastalığın kendiliğinden sirâyeti yoktur; uğursuzluk ve baykuş ötüşünün olumsuz etkisi yoktur; Safer ayının hayır ve şerle bir alâkası yoktur; bunlar cahiliye hurafeleridir. Cüzzamlıdan, aslandan kaçtığınız gibi kaçınız!"

Safer ayında birinci kat semaya 320.000 bela inmektedir. Bu belalar ve kazalar bütün yıla yayılmaktadır. Bir sonraki safer ayına kadar bu 320.000 beladan birinin size isabet etmesinden korunmak için, aşağıda tarif edilmiş olan namazları kılmak ve tesbihatları yapmak tavsiye edilmektedir. Bu namazları kılanların, bir dahaki yıl aynı güne kadar kazalardan korunacağı rivayeti bulunmaktadır.

SAFER AYINDA HANGİ DUALAR OKUNUR?

* İslâmî ayların ikincisidir. Bu ayda her gün:

"Allâhümme bâriklenâ fî şehrissafer. Vahtim lenâ bisse-âdeti vezzafer" duâsı okunur.
* İlk Çarşamba gecesi, imsaktan evvel dört rek'at nafile namaz kılınır. Sonra duâ okunur.
* Son Çarşamba gecesi veya gündüzünde iki rek'at namaz kılınır. Sonra duâ okunur.
* Selâm âyetleri, Safer ayı boyunca her gün en az birer defa okunur.
* Yine Safer ayı ile ilgili duâ, Safer ayı boyunca her gün en az bir defa muhafaza için okunur.

SAFER AYININ ÇARŞAMBA GÜNÜ...

Özellikle son çarşamba günü bir takım sıkıntılara duçar olunabilir.

Bununla ilgili olarak Nakşibendi Şeyhlerinden Şeyh Feridüddin hazretlerinden nakledilmiştir ki:

'' Her sene Levh-i Mahfuz'dan dünya semasına 320.000 bela iner ki bunlar,Safer'in son çarşamba gecesinde ve gününde iner.Bu yüzden o gün,sene günleri içerisinde en zor gün olur.''

İşte o gece (özellikle akşam ile yatsı arasında olsa daha iyidir),7 selam ayetini bir kaba ( veya kağıda) yazıp su olan bir kap içerisine koymak suretiyle o sudan içen kimseye,Allahu Teala'nın izniyle o seneki belalardan hiçbir şey isabet etmez.

7 selam ayeti şunlardır: 

1-Meryem suresi 15.ayet 
2-Meryem suresi 33.ayet 
3-Saffat suresi 79.ayet 
4-Saffat suresi 109.ayet 
5-Saffat suresi 120.ayet 
6-Saffat suresi 130.ayet 
7-Saffat suresi 181.ayet 

meryem suresi ayet 15 
Doğduğu gün, öleceği gün ve dirileceği gün ona selam olsun. 

Meryem suresi ayet 33 - "Doğduğum gün, öleceğim gün ve dirileceğim gün selam ve emniyet benim üzerimedir." 

Saffat suresi ayet 79 - Bütün âlemler içinde Nuh'a selam olsun. 
Saffat suresi ayet 109 - Selam olsun İbrahim'e... 
Saffat suresi ayet 120 - Selam olsun, Musa ile Harun'a. 
Saffat suresi ayet 130 - Selam olsun İlyâsîn'e . 
Saffat suresi ayet181 - Gönderilen bütün peygamberlere selam olsun. 

YORUMLAR 1
  • Bilal 7 yıl önce Şikayet Et
    "İlk Çarşamba gecesi, imsaktan evvel dört rek'at nafile namaz kılınır. Sonra duâ okunur.". İlgilenenlerin dikkatine,Hicri takvime göre ilk çarşamba gecesi bu gece'dir.Allah Vatanımızı Milletimizi cümlemizi her türlü belalardan ve musibetlerden muhafaza buyursun İNŞAALLAH
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Kritik MKYK'nın perde arkası! Erdoğan 'Bu yapılacak' deyip net konuştu...
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt