Ramazan Bayramı ne zaman? 2018 Kaç gün resmi tatil olacak?

2018 yılının girmesiyle beraber akıllara Ramazan Bayramı ne zaman sorusu gelmeye başladı. İslam Alemi tarafından merakla beklenen Ramazan ayı için tarih belirlendi. Peki Ramazan Bayramı ne zaman olacak?

Ramazan Bayramı ne zaman? 2018 Kaç gün resmi tatil olacak?
Ramazan Bayramı ne zaman? 2018 Kaç gün resmi tatil olacak?
GİRİŞ 11.01.2018 11:52 GÜNCELLEME 11.01.2018 11:52

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2018 Dini takvimine göre bu yıl üç ayların başlangıcı olan Recep ayı ne zaman başlıyor neler yapılması gerekir?  Ramazan Bayramı ne zaman? Ramazan ayının fazileti ve önemi nedir?  Bu aya neden Ramazan ismi verilmiştir? İşte haberin detayları...

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

-14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi (Perşembe günü)

-15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün (Cuma günü)

- 16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün (Cumartesi günü)

- 17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün (Pazar günü)

RECEB AYI NE ZAMAN

Bütün İslam dünyası için önem arz eden 3 aylar için geri sayım başladı. 2018 yılı Dini takvime göre üç aylar; 19 Mart 2018 (Pazartesi) tarihinde Receb ayı ile birlikte başlayacak.

ÜÇ AYLAR'IN BAŞLANGICI OLAN RECEB AYINDA YAPILMASI GEREKENLER

Receb ayı "Eşhur-u hurum"dan olup ŞEHRULLAH yâni Allah'ın ayıdır. Bu aya oruçlu olarak girilmeli ve bu ayda Allah'a çok iltica etmelidir.Recebin 1'inci günü oruç tutanlara 3 senelik, 2'nci günü oruç tutanlara 2 senelik, 3'üncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nafile oruç sevabı verilir. Bu, hadîs-i şerîf ile sabittir.Üç günden sonra her gününe birer ay oruç sevabı verilir.

Bu ayda 2 kandil vardır: İlk Cuma gecesi Regaib Kandili, 27'nci gecesi Miraç Kandili.1'inci gecesi bir tesbih namazı veya Receb-i şerîfin ilk onu zarfında bir defaya mahsus olmak üzere kılınan on rek'at namaz kılınabilir. Bu namazda, her rek'atte Fâtiha-i şerîfeden sonra 3 "Kul yâ eyyühel-kâfirûn...", 3 İhlâs-ı şerîf okunur. Nitekim ileride kılınış şekli anlatılacaktır.Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiyâ yapmalı ve oruç tutmalıdır. 13, 14 ve 15'inci günlerinde oruç tutanlar, bu sünnet-i şerîfeyi yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulur.

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ VE ÖNEMİ

Ramazan her şeyden önce sabır ayıdır. Bu sabrın karşılığı cennettir. Ramazanda müminin rızkı bol olur. Her gün sofraya çeşitli yemekler koyarsınız, nereden ve nasıl geldiğinin farkında bile olmazsınız. Ramazan mağfiret ve rahmet ayıdır. Tevbe ve istiğfarla Ramazanı karşılamak gerekir. Ramazanda Allah’a kulluk yapmaya karar veren müminlerin günahları affedilir. Ramazan bereketiyle azaba müstahak olanlar bile azad edilirler.

Ramazan ayı mağfiret ayıdır. Bu ayda Allah bütün mağfiret kapılarını açmıştır. Çünkü Ramazanda müminlere hiç kimsenin bilemeyeceği, had ve hududunu tayin edemeyeceği, miktarını yalnız Allah’ın tayin ve takdir edeceği sevap ve mükâfat verilecektir. Bu ay içinde insanı melekleştirecek olan oruç ibadeti yapılacak, tevbe istiğfarlar yapılacak, birçok Müslüman kötülüğü bırakacak, nefis ve şeytanın esaret ve tuzağından kurtulacak, Allah’a kul, Rasül’üne hakiki ümmet olma yoluna girecektir. Bu ayda evlerde ve camilerde mukabeleler okunacak, insanlar Kur’an’ın nurundan, feyiz ve bereketinden istifade edeceklerdir. Kur’an’a ve Sünnet’e sarılmakla hakkı bulacaklar ve hidayete ereceklerdir. Ramazan ayı öyle mübarek bir aydır ki, ondan başka hiçbir ay Kur’an’da kendi adıyla beyan edilmemiştir. Ramazan kelime olarak yakıcı sıcaklık anlamına gelir. Ramazan ayına bu adın verilmesi, oruç tutan kimselerin aç susuz kalmalarının meydana getirdiği sıcaklık ve yanmalardan veya bu ayda işlenen iyi ameller sonucu kazanılan bol sevaplarla günahların yanarak yok olmasından veya oruç günlerinin farz kılındığı yıllarda yakıcı sıcaklara rast gelmesinden ileri gelmektedir.

BU AYA NEDEN RAMAZAN İSMİ VERİLMİŞTİR?

Bu aya Ramazan adı verilmesinin sebebi üzerinde üç görüş vardır ve bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

1-) Oruç tutan kimsenin ciğerleri hararetten yanıp, açlıktan kavrulduğu için bu ad verilmiştir.

2-) Oruç tutanın günahları bu ayda yanıp kavrulur gibi yok olduğu için bu ad verilmiştir.

3-) Kur’an-ı Kerim Peygamberimiz (SAV)’e 23 sene müddetle azar azar indirilmiştir. Böyle olduğu halde Kur’an’ın indirilmesinin bu aya tahsis edilmesindeki mana nedir? Bu soruya üç yoldan cevap verilebilir:

A-) Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında bulunan Kadir gecesinde indirilmeye başlandığından,

B-) Kur’an-ı Kerim’in Kadir gecesinde bir defada Allah katından dünya semasına indirildiğinden,

C-) Ramazan ayının faziletine binaen Kur’an-ı Kerim’in indirilmesi bu aya tahsis edilmiştir.

Ramazan ayının fazilet ve değeri sayılamayacak kadar çoktur. Her halimize bilhassa bizi İslam nimetine kavuşturan, bizleri sıyam ve kıyam ehli olarak yaratan Allah’a sonsuz hamdü senalar olsun.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin