Fil Suresi anlamı ve okunuşu Fil Suresi anlamı! Fil Suresi Arapça...

Kuşların filleri mağlup ettiği, yenilmez olarak görülen Ebrehe'nin kalabalık ordusunun taşlar ile helak olduğu Fil Suresi, Müslüman alemine çok önemli detaylar anlatmaktadır. Fil suresinin okunuşu ve anlamı, okuyana oldukça büyük etkiler yüklemektedir. İşte Fil suresinin Arapça yazılışı, okunuşu ve Türkçe okunuşu ve anlamı...

Fil Suresi anlamı ve okunuşu Fil Suresi anlamı! Fil Suresi Arapça...
Fil Suresi anlamı ve okunuşu Fil Suresi anlamı! Fil Suresi Arapça...
GİRİŞ 27.07.2022 14:45 GÜNCELLEME 27.07.2022 14:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kuran-ı Kerim'in 105. suresi olan Fil suresi 5 ayet-i kelimeden oluşmaktadır. Mekke'de nazil olmuştur. Surede, Mekke'nin kuşatılmasına ilişkin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (S.A.S) teselli, müşriklere ise tehdit ifadeleri yer almaktadır. 

FİL SURESİ İNME SEBEBİ

Kabe-i Muazzama'dan dolayı Mekke'ye ziyaret sık oluyor ve bundan dolayı ticaret de büyük oluyordu. Çünkü o dönemde Mekke civarında panayırlar kuruluyordu.  Yemen Valisi Ebrehe, ticareti artırmak ve panayırları kendi bölgesine doğru çekmek amacıyla Yemen'de, Kulleys adından bir Kilise açtı. Beklentisi Bu Kilises'nin de Kabe gibi olması, insanların buraya akın etmesiydi. Ancak, bu kilise istenen rağbeti görmedi. 

Bir gün bölgede ikamet edenlerden biri Kulleys Kilisesi'nde tuvalet ihtiyacını giderdi Zaten ticari anlamda da istediğini elden edememiş Ebrehe bu vakıayı da öğrenince öfkelendi ve ordusunu toplayıp Kabe'ye doğru yöneldi. 

Yemen Valisi Ebrehe ve 60 bin kişilik ordusu filleriyle birlikte Yemen'den, Kabe'yi yıkmak üzere yola çıktı. Ancak önlerinde durabilecek kimse yoktu. Kabe'yi ortadan kaldırmak üzere saldırı girişimince bulunacakken Allah onları helak etti.

Mina ile Müzdelife arasındaki bölgede, fillerinin en büyüğü oturdu ve Mekke'ye doğru hareket etmedi. Yönünü Yemen'e doğru çevirince koşuyor, ancak Mekke'de doğru dönünce oturuyordu. Bedenine mızraklar batırılsa da asla Kabe'ye doğru hareket etmiyordu. Tam o esnada sürü halinde uçan Ebabil kuşları bulundukları bölgeyi istila etti. Bu kuşların ayaklarında ve gagalarında taşlar vardı. Bunlar öyle taşlardı ki insan vücuduna isabet ettiği an başlarından giriyor ayaklarından çıkıyordu. 

Hep yenilmez ordu olarak görülen Ebrehe'nin ordusu Ebabil kuşları ile mağlup oldu. Tek başına uçamayan, çok da güçlü olmayan bu kuşlar müşrikleri helak etti.

İşte bu olayın ardından Fil suresi indi. 

FİL SURESİNİN BAŞKA SURELER İLE OLAN İLİŞKİSİ

Fil Suresi, kendisinden önce inen Hümeze Suresi ile ilişkilidir. Hümeze Suresi'nde "Eliyle ya da diliyle ayıplayanlar, insanları yüzlerine karşı tahkir edenler ev arkadan onları eleştirenlerin vay haline" denmiştir. 

Söz konusu topluluğun insanları aşağılamaya iten en büyük unsur mallarıydı. Onlar, mallar ile kendilerini bu dünyada ebedi olarak kalacak sanıyorlardı. Malları, onları dünyevileştirmişti. 

Bu sure ile toplum uyarılmıştı. Bu ayetteki emir ve tavsiyelere uymayan topluluğa daha sonra Fil suresi inmiş, bu kez cezaları sadece ahirete kalmamış, dünyada da kesilmiştir. 

Hümeze suresi, söz konusu toplumun ahiretteki helakından, Fil suresi ise bu dünyadaki mağlubiyetlerinden bahsetmektedir. 

FİL SURESİ FAZİLETLERİ

Düşmanların mağlup edilmesi esnasında inen bu sureyi, bir düşmana karşı okumak oldukça faziletlidir. 

Ayrıca bolca fil suresini okumak ardından edilen duayı makbul kılmaktadır. 

FİL SURESİ YAZILIŞI (ARAPÇA)

  * اَلَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِاَصْحَابِ الْفِيلِ * اَلَمْ يَجْعَلْ كَيْدَهُمْ فِى تَضْلِيلٍ 

وَاَرْسَلَ عَلَيهِم طَيْرًا اَباَبِيلَ * تَرْمِيهِمْ بِحِجَارَةٍ مِنْ سِجِّيلٍ * فَجَعَلَهُمْ كَعَصْفٍ مَاْكُولٌ

 

FİL SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU (TECVİTLİ VE TECVİTSİZ) 

Tecvitsiz: 

Elem tera keyfe fe'ale rabbuke bir eshabil fil. Elem yec'al keydehum fi tadlil. Ve ersele aleyhim dayran ebabil. Termihim bir hicretin min siccil. Fecealehum keasfin me'kul. 

Tecvitli: 

Elem tera keyfe fe'ale rabbuke bir eshabil fil. Elem yec'al keydehum fi tadlil. Ve ersele aleyhim dayran ebabil. Termihim bi hicaretim min siccil. Fecealehum keasfim me'kul. 

FİL SURESİ ANLAMI (TÜRKÇE) 

Rabbin fil sahiplerine neler etti, görmedin mi? Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı? Üzerlerin balçıktan pişirilmiş taşlar atan sürü sürü kuşlar (ebabil kuşları) gönderdi. Nihayet onları yenilip çiğnenmiş ekin yaprakları haline çevirdi. 

FİL SURESİ KAÇ AYETTİR?

Fil Suresi, toplamda beş  ayetten oluşmaktadır.

FİL SURESİ KUR’AN-I KERİM’İN KAÇINCI SAYFASINDA YER ALMAKTADIR?

Kur'an-ı Kerim'in otuzuncu cüzünde yerini alan Fil suresi, 601. sahifede başlamaktadır ve yine aynı sayfada bitmektedir.

FİL SURESİ NE ZAMAN OKUNMALIDIR?

Her zaman okunabilecek bir sure olan Fil Suresi’nin özellikle akşam ve yatsı arası okunmasının daha yararlı olduğu ifade edilmektedir. Sınavlarda başarıya ulaşmak isteyenler yahut herhangi bir düşmanla karşılaşmaları durumunda okuyabilirler.

FİL SURESİ NE İÇİN OKUNUR?

*Dünyevi ve uhrevi hacetlerin yerine gelmesi,

*Her türlü düşmanın uzaklaşması,

*Allah’ın rızasını kazanabilmek,

*Başarı sağlayabilmek için Fil Suresi okunabilir.

FİL SURESİ ABDESTSİZ OKUNUR MU?

Vakıa Suresi'nim 79. ayetinde "Temizlenmiş olanlardan başkası el süremez" ifadeleri yer almaktadır. Bu ayetten yola çıkarak ve cünüp yahut abdestsiz olan bir kimse Kur’an-ı Kerim’e el süremez ve herhangi bir ayeti de okuyamaz. Bununla birlikte, abdesti olmayan bir mümin, Kur’an-ı Kerim’e elini dokundurmadan ezberinden bildiği ayet ve sureleri okuyabilir. Bu caizdir; fakat abdesti bulunmayan kişi Kur’an-ı Kerim'e dokunarak Fil suresini okuyamaz.

 

Öte yandan; Ayet el-Kürsi, Fatiha ve İhlas gibi ayet ve sureleri okumak isteyen kimse, bunları dua niyetiyle okursa caizdir. (Elmalılı Hamdi YAZAR, Tefsir, Vakıa 79. ayet in izahı; Celal Yıldırım, İslam fıkhı, IV/157)

YORUMLAR 1
  • misafir-x 2 yıl önce Şikayet Et
    madem düşmana karşı okunuyor o zaman Milletimizin zayıf düşüp yok olmasını isteyen içteki ve dıştaki düm düşmanlara karşı 1-3-7-11 defa okuyup üfleyelim inşallah.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!