Dondurmanın faydaları nelerdir? Dondurmanın mucizevi yararları...

Dondurma, çok geniş bir yelpazedeki kişilerin mevsim fark etmeksizin sıklıkla tükettiği hem hafif hem de besleyici bir lezzettir. Özellikle yaz ayıyla bütünleşen tadına doyum olmayan tatlardan dondurmanın sağlık açısından da yararları bulunuyor. İşte, çok çeşitli aromatik tatlara sahip dondurmanın mucizevi faydaları...

Dondurmanın faydaları nelerdir? Dondurmanın mucizevi yararları...
Dondurmanın faydaları nelerdir? Dondurmanın mucizevi yararları...
GİRİŞ 30.05.2018 14:43 GÜNCELLEME 30.05.2018 17:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Hemen herkesin büyük bir keyifle tükettiği dondurmalar, yaz kış demeden pek çok aroma çeşitliliğine sahip olarak daima raflardaki yerini almaktadır. Başta yaz ayı olmak üzere diğer aylarda da çokça tüketilen dondurmalar; rengarenk, çeşit çeşit ve lezzetli mi lezzetli olması açısından göz doldurmakla birlikte, insan sağlığı açısından da mucizevi faydaları bulunmasıyla adından sıkça söz ettiriyor. Uzmanlar tarafından da yenilebilecek en ideal ve sağlıklı tatlının dondurma olarak sıklıkla vurgulayarak, her mevsim gönül rahatlığıyla dondurma tüketimini destekleyici ifadeler kullanılıyor. Peki, hem lezzetinden hem de sağlığından ödün vermeyen kişilere en güzel alternatif olan dondurmanın yararları nelerdir? İşte, bilinçli ve aşırıya kaçmamak suretiyle tüketilmesi tavsiye eden dondurmanın faydaları...

DONDURMA NEDİR?

 

 

Dondurma, ana bileşeni süt olan ve çeşitli maddelerin ilavesiyle hazırlanarak dondurulup, piyasaya sürülen bir gıda maddesidir. Türk Gıda Kodeksine göre dondurma; İçerisinde tat ve çeşidine göre, süt ve/veya süt ürünlerini, içme suyu, şeker ve izin verilen katkı maddelerini bulunduran, istenildiğinde salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren, henüz dondurulmamış haldeki karışım ürününün(dondurma karışımı) pastörizasyon sonrası, tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulması ile elde edilen, yumuşak halde ya da sertleştirildikten sonra tüketime sunulan ürünü ifade etmektedir.

dondurma

DONDURMANIN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

DONDURMA

DONDURMA NE ZAMAN VE HANGİ SIKLIKLA TÜKETİLMELİDİR?

Dondurma, yemek öncesi yenildiğinde iştahı kapatabildiği gibi, geç saatlerde tüketildiğinde ise kilo alımına neden olabilir. Bu sebeple tüketimi en doğru olan zaman ara öğünlerdir. Dondurma, sanılanın aksine yalnızca yaz aylarında değil, 4 mevsim rahatlıkla tüketilebilecek bir sütlü tatlıdır ve haftada 2-3 kez yenilebilir.

dondurma

DONDURMANIN FAYDALARI NELERDİR? DONDURMANIN MUCİZEVİ YARARLARI...

İçerisinde A vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, C vitamini, D vitamini ve E vitamini bulunur. Ayrıca tam bir K vitamini kaynağıdır.

Dondurmanın içerisinde kemik ve diş sağlığının korunmasında, kas kasılmasında, kanın pıhtılaşmasında, kolon kanserinin önlenmesinde önemli bir role sahip olan kalsiyum bulunmaktadır.

Kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum, thiamin, niasin, riboflavin, folik asit, antioksidan açısından zengindir.

İçerisinde bulunan serotonin ve dopamin hormonları sayesinde bolca enerji ve mutluluk verir.

dondurma

Ayrıca dondurmanın ana maddesi sütte bulunan ve doğal bir sakinleştirici olan L-triptofan, sinir sisteminin yatışmasını ve vücudunuzun dinlenmesini sağlar.

Yüksek besleyici maddelerini içerisinde barındıran dondurma; beyin işlevlerini düzenleme, antitümör özelliği ve kilo vermenize yardımcı olma gibi faydaları bulunmaktadır.

Aynı zamanda kalp sağlığını da geliştiren dondurma, daha sağlıklı bir böbrek sağlığı için gereklidir.

Kan basıncını dengeleme, hücreleri yenileme gibi yararları söz konusudur.

dondurma

DONDURMA TÜKETİRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN…

Çözülmüş dondurmayı tekrar dondurmayın.

Yırtık ambalajlı dondurmaları almayın.

Üzerinde buz ve kristal parçaları oluşan dondurmaları tüketmeyin.

Seçtiğiniz dondurmanın süt tozu ve glikoz şurubu gibi katkılar içermemesine dikkat edin

Aldığınız dondurmanın hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemli. Dondurma, güvenilir ve bilinen marketlerden veya satış noktalarından alınmalıdır.

Mikropların üremeye başlamaması için dondurmada soğuk zincirin bozulmaması gerekiyor. Dondurmanın tüketeceğiniz miktarını servis kabına aldıktan sonra geriye kalan bölümünü hızlıca derin dondurucuya koyun.

Son kullanma tarihini mutlaka kontrol edin. Herhangi bir dondurma son kullanma tarihi geçmiş ve kalitesiz ise kesinlikle tüketilmemelidir.

dondurma

DONDURMANIN ZARARLARI NELERDİR? AŞIRI TÜKETİLDİĞİNDE...

Astım, alerjik rinit ve kronik problemleri olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabileceğinden tüketirken aşırıya kaçılmamalıdır. Ayrıca aşırı tüketimi ishale neden olabileceği için dikkat edilmelidir.

Dondurmanın önerilen miktarlardan daha fazla tüketilmesi, kolesterol miktarının artmasına ve kalp hastalığı risklerine sebep olur.

Dondurma; kalori, karbonhidrat ve yağ içermektedir. Ancak bunlar az miktarlarda bulunmaktadır. Dondurmanın aşırı tüketilmesi halinde de bu besin değerlerinin vücuda fazla miktarlarda alınmasına sebep olacaktır.

Aşırı miktarlarda tüketiminde fazla miktarda şeker alınır ve kan şekeri yükselir. Bu da kanın trigliserit miktarında artışa sebep olarak kilo almanızı sağlar.

dondurma

YORUMLAR 2
  • Deniz 4 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyin fazlası zarar.
    Cevapla
  • Deniz 4 yıl önce Şikayet Et
    Dondurmaya bayılırım Hayatımın olmazsa olmazı Hayat felsefem Ama 1 numara dondurmam kesinlikle magnum ve külah dondurma.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece’de silahlı kuyumcu soyguncuyu etkisiz hale getirdi
Premier Lig ekibi gözünü kararttı! Galatasaray'a Barış Alper Yılmaz piyangosu