Safer ayında yapılacak ibadetler tutulacak oruçlar ve kılınacak namazlar!

Muharrem ayından hemen ardından gelen Safer ayı ibadetler, dualarla ve namazlarla karşılanacak. Safer ayı Hicri ayların ikincisidir. Halk arasında 'bela ayı' olarak da bilinen bu ayla ilgili yazılanların büyük bir çoğunluğu yanlıştır. İşte Safer ayı hakkında ve ibadetleriyle ilgili bilinmesi gerekenler...

Safer ayında yapılacak ibadetler tutulacak oruçlar ve kılınacak namazlar!
Safer ayında yapılacak ibadetler tutulacak oruçlar ve kılınacak namazlar!
GİRİŞ 17.10.2018 11:11 GÜNCELLEME 17.10.2018 11:11

Hicri takvime göre 2018 yılı itibariyle "Safer ayı" 10 Ekim çarşamba günü başlayacak. Hicri ayların ikinci olan ve Hz. Muhammed'in hastalandığı ay olan halk arasında bela ayı olarak bilinir. Fakat 'bela ayı' olarak da bilinen bu ayla ilgili yazılanların büyük bir çoğunluğu yanlıştır. Safer ayında, özellikle de Safer ayının ilk çarşambası ve son çarşambası okunacak dua çok makbuldür. Peki Safer ayı hangi namazlar kılınmalı nasıl ibadet edilmelidir? Bu aya özel oruç var mıdır? Mübarek Muharrem Ayı'ndan sonra gelen Safer Ayı hakkında tüm merak edilenler...

2018 Safer ayı mesajları! Bol dualı kıymetli resimli Safer ayı sözleri

SAFER AYINDA OKUNACAK DUALAR

 

 

Safer ayının normal aylardan olduğunu tespit ettikten sonra; her ne kadar güvenilir kaynaklarla teyit edilmese de, burada, Safer ayında yapılması uygun bulunan şu duayı zikredebiliriz:

“Bismillâhirrahmânirrahîm: Allah’ım; hamd ve şükür Sana mahsustur! Minnetim Sana’dır! Ben Senin kulunum; ve ben bundan dolayı huzurluyum! Nefsimi, dinimi, dünyamı, ahiretimi, işlerimin sonunu ve amelimi Sana emanet ediyorum. Bütün Muhammed (asm) ümmetini Senin gücünün, havlinin, kudretinin ve kuvvetinin şiddetinden, Sana emânet ediyorum! Muhakkak Sen, emaneti koruyansın; hükmü nafiz olansın; kazası galib olansın!

Yâ Ahkeme’l-Hâkimîn ve yâ Esrae’l-Hâsibîn ve yâ Ekrame me’mûlin ve ecvede mes’ûlin yâ Hayyu yâ Kayyûmu yâ Kadîmü yâ Ferdu yâ Vitru yâ Ehadu yâ Samedu yâ men lem yelid ve lem yûled ve lem yekun lehû küfüven ehad! Yâ Azîzu Yâ Vehhâbu Salla’llâhu alâ hayr-i halkıhî Muhammedin ve âlihî ve sahbihî ecma’în! Âmin!”

Safer Ayı Namazı

SAFER AYI KILINACAK NAMAZLAR!

Safer ayının ilk ve son çarşamba günü, öğlen ve ikindi namazı arasında kılınacak namaz:

1 Rekât: Fatiha’dan Sonra; 11 İhlâs Sûresi

2 Rekât: Fatiha’dan Sonda; 11 İhlâs Sûresi

Bu namazdan sonra 100 kere “Yâ dâfia’l-belâyâ, idfâ anna’l-belâyâ, fallâhü hayrun hâfizan ve hüve Erhâmü’r-Râhimin, inneke alâ külli şey’in kadir”okunmalı ve dua edilmelidir.

Bu Ayda Ayet-el Kûrsi Okumanın Büyük Faydası Vardır!

Evden çıkarken ve eve girerken Ayet-el Kûrsi okunmalıdır: Evden çıkarken okuyan her işinde muvaffak olur ve hayırlı işleri başarır. Evine gelince okursan iki Ayet-el Kûrsi arasındaki işlerin hayırlı olur ve fakirliğin önlenir. Bir kimse evinden çıkarken Ayet-el Kûrsi ‘yi okursa, Hakk Teâlâ yetmiş Meleğe emreder, o kimse evine gelinceye kadar ona dua ile istiğfar ederler. Evden çıkarken üç kere: “BİSMİLLAHİ HASBİYALLAHİ LAİLAHE İLLA HÛ ALEYHİ TEVEKKELTÜ VE HÜVE RABBİL ARŞİL AZİYM” söylenmelidir. Bu ay bol bol sadaka verilmelidir...

SAFER AYINDA NELER YAPILMALI?

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

SAFER AYI UĞURSUZLUK VE MÜSİBET AYI MIDIR?

Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur.

Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19).

Safer Ayı Önemi

SAFER AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Safer ayı seneni ikinci ayı olup bu ayda da diğer aylarda tutulan bütün oruçlar tutulabilir.

Bu ayın başından sonundan birer gün olmak suretiyle üç gün veya başından üç, ortasından üç ve sonundan üç gün olmak kaydıyla müstehap olan nafile oruçlar tutabiliriz.Nafile oruca geceden niyet etme şartı yoktur.Gece niyet etmeyi unutan kimse kaba kuşluk vaktine kadar da niyet edebilir. 

Ayrıca bu ayda yemin keffareti orucu veya adak orucu gibi vacip olan oruçlarda tutulabilir. Ancak bu oruçlara da geceden niyet etmek şarttır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...