2023 Safer ayı başladı! Safer ayının uğursuz ve musibet ayı olduğu söylentisi doğru mudur?

Muharrem ayından sonra gelen Safer ayı söylendiği gibi uğursuzluk getirir mi ve hangi dualar okunmalı sizler için araştırdık ve Safer ayında yapılması faziletli olan ibadetler nelerdir sizler için araştırdık. İşte Safer ayı hakkında bilinmesi gerekenler...

Hicri takvime göre yılın ikinci ayı olarak bilinen Safer ayı, Hz. Muhammed'in (SAV) hastalandığı aydır. Halk arasında "bela ayı" veya "uğursuzluk" gibi yazılanların büyük bir çoğunluğu yanlıştır. Safer ayı cahiliye dönemindeki Arapların Umre yapmanın bile günah olduğu düşüncesiyle yaklaşımları Resûlullah (asm) tarafından  “Umre her zaman helâldir!” (Buhari, Hac, H. No:777) ayetiyle nehy edilmiştir.

Yine cahiliye döneminde Arapların bu ayda yapılan faaliyetlerin sonuçsuz kalacağı, bu ayda başlanılan işlerin uğursuzlukla biteceği hurafeleri devam etmiştir. Ebû Hüreyre’nin (ra) rivâyetiyle Resûlullah (asm) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

"İslâm'da taşe'üm (uğursuz sayma, kötüye yorma) yoktur; en iyisi tefe'ül (iyiye yorma) dır." (Buharî, Tıb, 54)" Böylece bu tarz hurafelerin İslam'da bulunmadığını ifade etmiştir.

- Safer ayının normal aylardan biri olduğu ortaya çıktıktan sonra yapılması uygun bulunan şu duâyı zikredebiliriz:

"Bismillâhirrahmânirrahîm: Allah’ım; hamd ve şükür Sana mahsustur! Minnetim Sana’dır! Ben Senin kulunum; ve ben bundan dolayı huzurluyum! Nefsimi, dinimi, dünyamı, ahiretimi, işlerimin sonunu ve amelimi Sana emanet ediyorum. Bütün Muhammed (asm) ümmetini Senin gücünün, havlinin, kudretinin ve kuvvetinin şiddetinden, Sana emânet ediyorum! Muhakkak Sen, emaneti koruyansın; hükmü nafiz olansın; kazası galib olansın!" 

- Safer ayının ilk ve son çarşamba günü öğle ve ikindi namazı ile birlikte Safer ayı namazını kılabilirsiniz. Peki, Safer ayının ilk ve son Çarşamba namazı nasıl kılınır?

1 Rekât: Fatiha’dan Sonra; 11 İhlâs Sûresi

2 Rekât: Fatiha’dan Sonda; 11 İhlâs Sûresi

Bu namazdan sonra 100 kere “Yâ dâfia’l-belâyâ, idfâ anna’l-belâyâ, fallâhü hayrun hâfizan ve hüve Erhâmü’r-Râhimin, inneke alâ külli şey’in kadir”okunmalı ve dua edilmelidir.

Peygamber Efendimiz'in (SAV) günlük okuduğu dua ve sureleri Safer ayında düzenli bir şekilde okumalı ve belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalıdır.

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0