İstanbul

Türklüğüyle gurur duyan Fransız! Soyadı Türk...

07:58 06 Kasım 2018 1 Yorum Var
Türklüğüyle gurur duyan Fransız! Soyadı Türk...

Fransa'nın Angers kentinde 14 yıl belediye başkanlığı yapan Jean Turc, Türk akıncılarına uzanan soyuyla övünüyor.

Davet ilgimi çekmişti. Ünlü modacı Jean Patou, Angers şehrinin Belediye Başkanı Jean Turc için kokteyl veriyordu. Bu kokteylin nedeni hakkında bilgim yoktu. Beni ilgilendiren, Angers şehrinin, soyadı «Türk» olan Belediye Başkanı idi.

Jean Turc, kendi onuruna verilen kokteylde...Ünlü Crillon Oteli'nin salonu, binbir gece masallarını andırıyordu. Tanıdıklarımı bulup Angers Belediye Başkanı'nı sordum. Parmakları yüzüklerle dolu genç ve gözlüklü bir beyi gösterdiler. Türk gazetecisi olduğumu söyledim. Sonra konuşmaya başladık sayın başkanla:

- Niçin Türk soyadını taşıyorsunuz?

- Çünkü aslım Türk de ondan.

- Ne zaman geldiniz Fransaya?

- 12. yüzyılda...

- Anlamadım?

Sonra soyunun hikayesini anlattı... 12. yüzyılda, Türk akıncıları Rusya'yı  geçerek Macaristan, Almanya ve Fransa'ya da akmışlar. Yenilen ancak geri  çekilemeyen bir akıncı topluluğu dağlara sığınıp, Fransa'da kalmış... Ve sonra  da yüzyıllar boyunca Fransızlaşmışlar... Bay Jean Turc da onlardanmış...

- Hiç Türkiye'ye gittiniz mi?

- Gittim tabii... Evlendiğim zaman... Ve İstanbul'u çok sevdim.

- Karınız da sevdi mi?

- Evet... Hem de balayı boyunca, karıma karşı Türklüğümle övünüp durdum...

(Yazı: Hasan Kudar / Hayat Dergisi - 6 Mayıs 1971)

 1923'te doğan ve 2005'te yaşama veda eden Jean Turc'un adı bugün  Angers'de, ırmak kenarındaki bulvarda yaşıyor. Bu arada Angers, Fransa'da en çok  Türk bulunan kentlerden biri.
  
(Türknostalji)

 

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    “Eğer gaye Türklükse, bilmek lazımdır ki, Türk Müslüman olduktan sonra Türktür..!”
    Cevapla
  • mertcan 4 yıl önce Şikayet Et
    Türk ler önceden müslüman değildi....
    İlk beğenen sen ol
  • hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    BİR İNSAN IRKINI, ATASINI, KAYMİNİ İNKAR EDEMEZ....AMA ÖVÜNEMEZ DE.. ÇÜNKÜ HEPİMİZİ YARATAN ALLAH 'tır (CC) "Ey insanlar! Sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Hem de sizi şubeler ve kabilelere ayırdık ki, birbirinizi tanıyasınız. Şüphesiz ki, Allah katında en şerefliniz, takvaca en ileride olanınızdır"(Hucurât sûresi, 13) .......Allah Resûlü (asm) Vedâ Hutbesinde: "Ey İnsanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir. Hepiniz Âdem'in çocuklarısınız. Âdem ise topraktandır. Allah yanında en kıymetli olanınız, Ondan en çok korkanınızdır. Arabın Arap olmayana takvâdan başka üstünlüğü yoktur"
    Cevapla
  • Ramazan 5 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim o kadar yobazsın ki dinin arkasına saklanıyorsun.Her millet kendi ırkıyla övünebilir.Sen şurda yanılıyorsun Biz kendi milletimizle övündük ama Adem (a.s)yi inkar etmedik.Dinen bakılacak olursa biz Adem'den gelsiğimiz içinde övünüyoruz.Ama Allah insanları farklı farklı milletlere ayırdı;konuşun,tanışın,kaynaşın diye.Bu arada bu millet hiçbir zaman ırkçı olmadı.Madem Kutsal kitabımızdan örnek veriyorsun git biraz da peygamberimizin hadislerine bak Türklerle ilgili Sen böyle mübarek bir isimin dudaklarından dökülen Millete hangi sıfatı yakıştırıyorsun...
    İlk beğenen sen ol
  • Bir Türk 5 yıl önce Şikayet Et
    Zulmetmeyen katletmeyen atalarımla ovunmemin neresi yanlış? Benim atalarımın yazdığı tarih göğsümü kabartiyor ama bu durum arabı acemi ingilizi almanı hor görmeyi gerektirmiyor. Tarihimizi okursanız sizin söylediğiniz anlamda ırkçılığın bizde yeri olmadığını görürsünüz zaten..
  • Fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    ÖvünÜr kardeşim neden olmasın ha sen Türk değilsin karışım var belli istediğinle ovunebilirsin
  • SUNGUR 5 yıl önce Şikayet Et
    NE LAKASI ALLAHIN VERDİĞİ MİLLİYETE ŞÜKRETMEK ONU SEVMEK,VE BÖYLE ŞANLI BİR MİLLET in efradından olmakla övünmek çok güzel .sizin yazdığınız ayetin bununla alakası yok. yobazlık başka bir şey tabi
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.