İstanbul'da en çok ziyaret edilen türbeler neresi? İstanbul'da gidilecek türbeler

İslam aleminin en özel ayı olan Ramazan ayının bugün son gününe geldik. Arife gününde aileniz ve sevdiklerinizle huzur dolu bir gün geçirmek isterseniz maneviyatı yüksek tutan türbe ziyaretlerine gidebilirsiniz. Peki İstanbul'da gidilmesi gereken türbeler nerelerdir? Arife gününde gidilecek türbeler hangileridir? İşte yanıtlar...

"Evliyalar Şehri" olarak adlandırılan İstanbul, birbirinden eşsiz cami ve türbelere ev sahipliği yapıyor. Köklü tarihi ve göz alıcı atmosferiyle her yıl milyonlarca turiste kapılarını aralayan bu şehirde mutlaka görülmesi gereken pek çok yer var. Özellikle On bir ayın sultanı Ramazan'ın son gününde gönlünüzü huzurla dolduracak ve bol bol dua edebileceğiniz türbelere giderek bayram öncesi manevi açıdan zengin hissedebilirsiniz. Eğer türbe ziyaretinden önce tarihi olarak türbelerin geçmişini, özelliklerini ve bulundukları konumu öğrenmek isterseniz bu haber tam da size göre! Gelin, aileniz ve sevdiklerinizle Arife gününde gidebileceğiniz manevi zenginliklerle dolu türbelere doğru ufak bir yolculuğa çıkalım.

Ramazan BayramıİLİŞKİLİ HABERRamazan Bayramı'nda neler yapılır? Ramazan Bayramı'nda gidilecek yerler

İSTANBUL'DA GİDİLMESİ GEREKEN TÜRBELER

İslamiyet'in en önemli simgelerinden biri olan İstanbul, her köşesinde yer alan cami ve türbeleriyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Arife günü vesilesiyle mutlaka görmeniz gereken türbeler ise şu şekildedir:

  • Şeyh Yahya Efendi Türbesi
  • Oruç Baba Türbesi
  • Mehmet Emin Tokadi Hazretleri
  • Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri Türbesi
  • Eyüp Sultan Türbesi
  • Merkez Efendi Hazretleri Türbesi
  • Hz. Yuşa Tepesi ve Türbesi
  • Telli Baba Türbesi

İstanbul

İstanbul

YAHYA EFENDİ TÜRBESİ

Osmanlı'da aşırı dindar olan ve dine bağlılığı ile anılan Yahya Efendi Türbesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır. I. Süleyman devrinin ünlü mutasavvıf, âlim ve şairi Yahya Efendi'ye ait olan türbe, 1571 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Kare plan üzerine tek kubbeli bir ahşap yapıdan oluşan türbe, tekke-tevhithane-medreseden oluşan külliyenin içerisinde yer almaktadır. 

Devrine uygun kalem işleri ile bezeli Yahya Efendi Türbesi'nde Yahya Efendi dışında 11 adet sanduka bulunmaktadır. Ayrıca türbenin giriş kısmı ve çevresinde de Şeyh Yahya Efendi’nin torunlarına, saray ve hanedan mensuplarına, devrin önde gelen kişilerine, türbedarlara ve müritlere ait mezarların olduğuna şahit olabilirsiniz. Manevi açıdan değerli bir yer edinen Yahya Efendi Türbesi'ne mutlaka Arife Gününde gelmelisiniz. 

Yahya Efendi Türbesi

Yahya Efendi Türbesi

ORUÇ BABA TÜRBESİ

İstanbul'un Fatih ilçesinin Şehremini semtinde bulunan Oruç Baba Türbesi, etrafı duvarlar ile çevrilerek kapatılmış bir kabristan olarak karşımıza çıkıyor. Çok fakir bir hayat sürdüren ancak ibadetlerini tam ve eksiksiz yapan bir derviş olarak bilinen Oruç Baba Türbesi'ne Ramazan ayı boyunca akın akın ziyaretçi gelmektedir.

Özellikle iftarın ilk günü sirke, zeytin ve ekmek ile orucunu açmak isteyen birçok kişi sabahın erken saatlerinde Oruç Baba Türbesine gelerek dualarını etmektedirler. Ramazan ayının son gününde sizde buraya gelerek manevi açıdan huzur bulabilirsiniz.

Oruç Baba Türbesi

Oruç Baba Türbesi

MEHMET EMİN TOKADİ TÜRBESİ

İstanbul’da en çok ziyaret edilen türbeleri arasına adını yazdıran Mehmet Emin Tokadi Türbesi, Fatih ilçesinde yer almaktadır. Unkapanı Caddesi ile Zeyrek Yokuşunun kesiştiği tepe üze­rinde, Soğukkuyu Piri Paşa Medresesinde bulunan türbe, Arife Gününde huzura kucak açmak isteyenler için ziyaretçilerini beklemektedir.

Aziz Mahmud Emevî dervişlerinden bir zatın oğlu olan ve İstanbul’un üç büyük evliyasından biri olarak görülen Mehmet Emin Tokadi, İslam tarihinde önemli bir yer edinmektedir. Rivayete göre; Mehmet Emin Tokadi'nin şeyhi Ahmed Yekdest-i Cüryani Hazretleri kendisine şu sözleri söylemiştir:

"Vasiyet et ki vefatından sonra kabrini kolay bulunacak bir yere yapmasınlar. Virane bir yere defnetsinler. Kimse bilmesin. Ancak, nasibi olanlar gelip bulsun, dua etsinler"

Mehmet Emin Tokadi Türbesi

Mehmet Emin Tokadi Türbesi

AZİZ MAHMUT HÜDAYİ TÜRBESİ

Tarihte önemli bir zat olarak bilinen Aziz Mahmut Hüdayi'nin türbesi Üsküdar'da bulunmaktadır. Osmanlı Devleti'nden devlet erkanını ve paşaları dergahında ağırlayan Aziz Mahmut Hüdayi türbesine gidiş yolu tepe olduğu için yokuş çıkmak zor olabilir.

Ancak bu zorluğa rağmen türbeyi ziyarete gidenlere Aziz Mahmut Hüdayi,"Yâ Rabbî! Kıyâmete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip rûhumuza Fâtiha okuyanlar bizimdir. Bize mensub olanlar, denizde boğulmasınlar; âhir ömürlerinde fakirlik görmesinler; imanlarını kurtarmadıkça ölmesinler; öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın!" duasında bulunmuştur.

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi

EYÜP SULTAN TÜRBESİ

Peygamber Efendimiz (S.A.V), Mekke'den Medine'ye göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabe olan Eyüp Sultan (r.a)'ın Türbesi İstanbul'un Eyüp ilçesinde yer almaktadır. Sevgili peygamberimizi 7 ay misafir eden Eyüp Sultan'ın türbesi Arife Gününde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Asıl adı Hz. Halid b. Zeyd (ra) olan Eyüp Sultan'ın 650 yılında İslam ordularının İstanbul'a dayanması esnasında şehit düştüğü bilinmektedir.

Eyüp Sultan Türbesi

Eyüp Sultan Türbesi

MERKEZ EFENDİ HAZRETLERİ TÜRBESİ

İstanbul'da Zeytinburnu ilçesinin Topkapı semtinde yer alan Merkez Efendi Türbesi, Merkez Efendi Camii bahçesinde bulunmaktadır. Asıl adı Musa Muslihuddin olan Merkez Efendi,  döneminin ileri gelen sûfîlerinden ve hekimlerinden biri olmakla beraber İslam tarihinde oldukça önemli bir şahsiyettir.

Yavuz Sultan Selim'in kızı Şah Sultan, Merkez Efendi'nin 1551 yılında yaşamını yitirmesiyle tarikat külliyesi niteliğindeki yere cami ve tevhidhane ilave ettirmiş; Sultan II. Mahmud ise 1837 yılında türbeyi yeniden yaptırmıştır. Merkez Efendi Hazretleri Türbesi Arife Gününde görmeniz gereken en özel yerlerden biri. 

Merkez Efendi Türbesi

Merkez Efendi Türbesi

HZ.YUŞA TEPESİ VE TÜRBESİ

İstanbul'un en önemli türbelerinden biri olan Hz. Yuşa Tepesi ve Türbesi, Beykoz ilçesinde bulunmaktadır. Haftanın yedi günü ziyarete açık olan bu türbeyi, 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Bir rivayete göre Hazret-i Musa'nın (a.s.) vefatından sonra Hazret-i Yuşa'nın (a.s.) peygamberlik vazifesini devam ettirdiği söylenmektedir.

TELLİ BABA TÜRBESİ

Üsküdar'da Aziz Mahmud Hüdayi, Beykoz'da Yuşa, Beşiktaş'ta Yahya Efendi ile birlikte boğazın dört bekçisinden biri olduğuna inanılan Telli Baba Türbesi, İstanbul'da en çok ziyaret edilen türbelerden biridir. Rivayete göre; asıl adı "İmam Abdullah Efendi" olan Telli Baba, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet döneminde orduda tabur imamı iken şehit olmuştur. Dönemin önde gelen velilerinden biri olan Telli Baba'nın güzel ahlakı ve inancıyla herkes tarafından sayılan bir şahsiyet olduğu bilinmektedir.

İstanbul Rumelikavağı'nda yer alan Telli Baba Türbesi mutlaka Arife Gününde ziyaret etmeniz gereken noktalar arasında yer almalı. Ramazan ayına veda ederken gönlünüzü ısıtacak bu gezi rotalarıyla keyifli vakitler geçirmenizi dileriz...

Telli Baba Türbesi

Telli Baba Türbesi

BİR YORUM YAPIN 2

alonegreywolf 11 ay önce

Konu İstanbul, cami başka ülkenin. Bu kadar ciddi iş yapıyorsun.

Fuat 1 yıl önce

Hay ve gayyum olan Allah'tır.