Cuma günü okunacak en faziletli dua ve sureler! Duanın kabulü için...

İslam aleminde biz Müslümanlar için tam bir bayram niteliğinde olan mübarek cuma günlerinde özellikle de cuma vakti yapılan duaların makbul olduğu bilinmektedir. Öyle bir saat vardır ki o saate denk düşen duaların geri çevrilmediği aralıkta bolca istiğfar çekmeli, cuma günü zikir ve duaları okunmalıdır. Cuma günü okunacak dua ve ibadetler rehberi...

Mümin kimselerin toplanıp bir araya geldiği ve aynı zamanda da kaynaştığı mübarek Cuma günleri, tüm İslam alemi açısından oldukça kıymetli bir gündür. "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda Allah'ı anmaya koşun, alışverişi bırakın; sizin için hayırlı olan budur; eğer bilirseniz sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma, 9). Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin, Allah'ı çokça anın, umulur ki, felah bulursunuz." (Cum'a: 62/9-10) ayetine bakacak olursak cuma namazının ve vaktinin bizler için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Tarihimiz boyunca gerçekleşen hayırlı olayların cuma gününde meydana gelmesi ise bugünün ne kadar önemli olduğuna işaret eden bir diğer belirtilerdendir. 

  • Cuma gecesi; cuma gününün gecesi olarak başlıyormuş gibi düşünülse de perşembe gününün cumaya bağlandığı gecedir.
     Peygamber Efendimiz (SAV) Cuma günü gusül abdesti almanın sevap ve günahların affedilmesine vesile olduğunu müjdelemiştir.
  •  Cuma namazına erkenden gidip en ön safta yer almalı ve namaz kılan kimsenin önünden geçmemeye dikkat etmeliyiz.

Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirlerİLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler

CUMA NAMAZINDAN SONRA OKUNABİLECEK DUALAR

Hadis-i şerifte ifade edilenlere göre Peygamber Efendimiz (SAV), cuma namazını eda ettikten sonra okunabilecek duaları şu şekilde zikretmektedir: “Kim cuma namazından sonra -konuşmadan ve kalkmadan- ihlâs, Felâk ve Nâs sûrelerini yedişer defa okursa Allah Teâlâ onu gelecek cumaya kadar, zarar verici şeylerden muhafaza buyurur.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr)

CUMA GÜNÜ VE GECESİNDE OKUNABİLECEK DUA VE ZİKİRLER

Gündelik yaşantı içerisinde birçoğumuzun yanlış bildiği cuma gecesinin aslında perşembeyi cumaya bağlayan gecenin olduğu düşünülmez. Müslüman alemi için çok önemli olan mübarek cuma vakti her ne kadar o gün hatta özellikle de sela ile ezan arasında gerçekleşse de cuma gecesi dediğimiz ifade aslında perşembe gecesi yani cumaya bağlanılan gecedir. Bu günlerde salih ibadetler işleyebilmek için okuyabileceğiniz faziletli dualarla ilgili bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır:

"Cuma gününde; Yani perşembeyi cumaya bağlayan gece iki rek'at namaz kılıp Fâtiha'dan sonra on beş defa Zilzâl Suresi'ni okuyan kimseyi Allah Teâlâ kabir azabından ve kıyamet korkularından emin kılar." (Ali el-Müttakî, no: 21356)

Efendimiz (SAV), "Cuma günü Hûd Suresi'ni okuyunuz" (Dârimî, "Fezâilü'l-Kur'ân", 17) buyurarak surenin bizler için ne kadar kıymetli ve faziletli olduğuna, "Hûd Suresi ve kardeşleri beni ihtiyarlattı" meâlindeki hadisiyle vurgu yapmaktadır. Hûd Suresi'nin kardeşleri olarak ifade edilen şey hadisin devamında "Vâkıa, Hâkka, Mürselât, Nebe' ve Tekvîr" sûreleri olarak belirtilmiştir (Tirmizî)

CUMA GÜNÜ KEHF SURESİNİ OKUMANIN FAZİLETİ

Alemlerin rahmeti olan Peygamber Efendimiz (SAV), cuma günü Kehf suresini okumanın sevabı ve kıymeti ile ilgili hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur:

“Size bir sure haber vereyim mi ki, azamet semâ ile arz arasını doldurmuş, onu yetmiş bin melek teşyî’ etmiştir? O sûre Kehf suresidir. Kim cum’a günü bu sûreyi okursa Allah onu öteki cum’aya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonun da üç gün de ziyâdesi vardır. Ve semâya ulaşan bir nur verilir ve Deccal’in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sûrenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir, no: 2862)

CUMA GÜNÜ OKUNMASI FAZİLETLİ OLAN DUALAR

Cuma günü okunacak dualar

Cuma günü okunacak dualar

“Şu duâ ile cuma günü herhangi bir saatte duâ edilirse sahibine muhakkak icabet olunur.” “Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Ey Hannân, ey Mennân, ey gökleri ve yeri en güzel şekilde yaratan, ey Celâl ve ikrâm sâhibi!” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr, no: 7450) Cuma suresini okumak ise her türlü kısmetin açılması için okunabilir.

CUMA GÜNÜ DUALARIN KABUL OLACAĞI VAKİT...

cuma günü duaların kabul olması

cuma günü duaların kabul olması

Cuma günü namazında dua eden kimsenin duanın kabul olacağının müjdesini veren Peygamber Efendimiz (SAV)'e Ashab-ı Kiram: “Bu saat hangi saattir yâ Rasûlallah” sorunca: “İkindi namazı ile güneş batması arasındaki vakittir.” buyurdular. (Tirmizî)

Cuma namazı duası

Cuma namazı duası

“Allah’ı hamdiyle tesbih ederim. Azîm olan yüce Allah’ı hamd ile tesbîh ederim. Allah’tan beni affetmesini isterim.” diyen kimsenin yüzbin günâhını, ana ve babasının da yirmi dört bin günâhını Allah mağfiret eder.” (Ali el-Müttakî)

AllahİLİŞKİLİ HABERAllah'ın en güzel 99 ismi sıralaması! Esmaü'l- Hüsna (Allah'ın 99 ismi) anlamı ve faziletleri

CUMA GÜNÜNÜN SÜNNETLERİ:

1- Gusul abdesti almak. 2- Hoş koku sürmek.  3- Temiz elbiseler giymek. 4- Sadaka vermek. 5- Salavat çekmek. 6- Kabir ziyaretinde bulunmak. 7- Kehf suresi okumak. 9- Selam vermek.10- Tırnak kesmek.

Zuhri ahir namazı nedir, zuhri ahir namazı nasıl kılınır? Cuma namazından sonra...

İLİŞKİLİ HABER

Zuhri ahir namazı nedir, zuhri ahir namazı nasıl kılınır? Cuma namazından sonra...
Cuma hutbesini dinlemek farz mı? Hutbede yapılmaması gerekenler! Hutbeye yetişemeyen...

İLİŞKİLİ HABER

Cuma hutbesini dinlemek farz mı? Hutbede yapılmaması gerekenler! Hutbeye yetişemeyen...

BİR YORUM YAPIN 11

Mehmet 4 yıl önce

Subhaneke sure diye yazmışsınız Lütfen Dua diye düzeltelim.

Toplam 2 beğeni

Mehmet33 4 yıl önce

Hurafe almış gitmiş başını.dinini ögrenmek isteyen kuran okusun

Toplam 5 beğeni

Ronahi 1 yıl önce

Neresi yanlış ki bunun

Toplam 0 Beğeni

ali 4 yıl önce

allah razı olsun bilmeyen ögrensin bizlerde eksigimizi tamamlıyoruz

Toplam 1 beğeni

Abdullah Kara 4 yıl önce

CUMA NAMAZININ İLK SÜNNETİ, TIPKI İKİNDİ VE YATSI NAMAZLARININ İLK SÜNNETİ GİBİ KILINIR DİYE BİLİYORUm.. İLK TAHİYYATA OTURULDUĞUNDA sALLİ bARİK DE OKUNUR.. 3. REKATTA İSE SUBHANEKE İLE BAŞLANIR, SONA FATİHA VE ZAMMI SURE İLE DEVAM EDİLİR.. 4 REKATTA DA FATİHA VE ZAMMI SURE OKUNUR.. YANLIŞMI BİLİYORUM ACABA..?

Toplam 2 beğeni

Kayhan 2 yıl önce

Öğle namazının ilk sünneti gibi olacak

Toplam 0 Beğeni

mehmet 4 yıl önce

yanlış biliyorsunuz

Toplam 0 Beğeni

yalnız 4 yıl önce

yanlış

Toplam 0 Beğeni

abdullah1 4 yıl önce

Resullullah beddua etmez. En zor zamanında taifte taşlanmasına rağmen beddua etmemiş Cuma namazı için mi beddua edecek.

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun