Elazığ'da gezilmesi, görülmesi gereken yerler nerelerdir? Elazığ'ın meşhur yemekleri

Doğu Anadolu'nun nadide şehirlerinden biri olan Elazığ, doğal güzellikleriyle ziyaretçileri etkisi altında bırakıyor. Yaz kış ayrı bi havası olan Elazığ şehrinde gezmek için nerelere gidilmelidir? Elazığ'ın meşhur yemekleri nelerdir? İşte, tüm ayıntıları ile Elazığ turu...

Elazığ şehrine 5 km kadar kısa mesafede bulunan Harput, buranın ilk yerleşim yeri olarak tarihe kazınmıştır. Köklü tarihi ve doğa güzellikleriyle kendinden oldukça bahsettiren Elazığ, doğası kadar yöresel yemekleriyle de ünlüdür. Misafirperverliğin hat safhada olduğu Elazığ şehrine seyahat etmeyi planlayan siz değerli okuyucularımıza Elazığ'da gezilmesi vere görülmesi gereken yerleri aktarıyoruz. İşte, Elazığ'nın gezilmesi gereken yerleri ve meşhur yemekleri...

Elazığ

Elazığ

ELAZIĞ'DA NERELERE GİDİLİR?

Harput Kalesi

Harput Kalesi

İç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşan kale M.Ö. 8.Yüzyılda Urartular tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Elazığ'da favori yerler listesinde bulunan bu kalenin fotoğrafını çekmek için sabırsızlanan fotoğraf tutkunları manzaranın ihtişamıyla etki altında kalabilir.

Buzluk Mağarası

Buzluk Mağarası

Ünlü bir diğer antik yer ise; Buzluk Mağarasıdır. Harput Antik Kenti’nde yer alan bu ilginç mağaranın yaklaşık 200 metre derinliği olduğu tahmin edilmektedir. Mağara içinde doğal hava akımı sebebiyle buz oluşmaktadır. 

Harput Ulu Cami

Harput Ulu Cami

Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından 1157 yılında yaptırılan Harput Ulu Cami, günümüzde de ibadet amaçlı kullanılmaktadır. Caminin minaresi zaman içinde doğal sebeplerden eğik durmaktadır. Eğik minaresiyle kartpostallık bir görünüme sahiptir.

Keban Barajı

Keban Barajı

Fırat Nehri üzerine yapılan baraj 1981 yılında tam kapasite elektrik üretimine başlamıştır. Cumhuriyet Tarihi'nin ilk ve önemli barajlarından olan Keban Barajı, görülmeye değer yerlerden bir tanesidir.

Elazığ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi

Elazığ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi

4.777 adeti arkeolojik olmak üzere toplam 30.924 adet eserin yer aldığı müze madeni para salonu, halı ve kilim galerisi ve etnografya salonu olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.

Kültür Park

Kültür Park

170.000 metrekarelik parkın çoğu yeşil alan, göletler, gezi alanı, çocuk parkları, bisiklet sürüş alanlarından oluşmaktadır. Ayrıca içinde cami, kafeterya, kule lokanta, spor salonları, engelliler merkezi gibi sosyal alanlar da bulunmaktadır. Büyüleyici bir tarih ve doğal güzellikler sunan Elazığ şehrini daha yakından tanımak için yöresel tatlarını gözler önüne sunuyoruz.

ELAZIĞ'NIN MEŞHUR TATLARI NELERDİR?

Dolanger

Dolanger

Baklavaya benzeyen bu tatlı evlerde özel günlerde yapılmaktadır. İnce açılan yufka içine ceviz koyulur şekil verildikten sonra yağlı tepsiye dizilerek fırınlanır. 

Sırın

Sırın

Genellikle bayramlarda sunulan bu yemek un, su, tuz ile yapılan hamurun şekilli olarak tepsiye dizilmesi ve fırınlanması ile yapılır.

Kelecoş çorbası

Kelecoş çorbası

Bölgeye özgü kurut ayranından yapılan bir çorbadır. Yağda kavurulan salçaya kurut ayranı ilave edilir. Bu karışıma tandır ekmeği doğrandıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağı isteğe göre nane de dökülerek servis edilir. 

Harput Köfte

Harput Köfte

Küçük kesilmiş kuru soğan, maydanoz, tuz, yağsız kıyma, ince bulgur biraz suyla yoğrulur. Küçük parçalara bölünen karışımdan küçük yuvarlak köfteler yapılır. 

Tandır Ekmeği

Tandır Ekmeği

Elazığ'a ait bu yöresel Tandır ekmeğinin lezzeti tarifinde gizlidir. Yolu Elazığ'a düşenlere, bu ekmeği denemelerini tavsiye ediyoruz.

Yarı yıl tatilinde ailecek gidilecek yerler

İLİŞKİLİ HABER

Yarı yıl tatilinde ailecek gidilecek yerler
2020 Yarıyıl tatilinde ne yapılmalı? 15 tatilde çocuklar için rota önerileri

İLİŞKİLİ HABER

2020 Yarıyıl tatilinde ne yapılmalı? 15 tatilde çocuklar için rota önerileri

BİR YORUM YAPIN 1

Mustafa 4 yıl önce

Palu kalesinde gidilir