“İsrail Lobisi”nde ‘Trump çatlağı’ büyüyor’

....

  • GİRİŞ25.08.2019 09:33
  • GÜNCELLEME25.08.2019 09:33

ABD Başkanı Trump bir süredir kafayı “Amerikan Yahudileri”ne takmış gözüküyor. Amerikan Yahudilerinin “Reformcu”,”Liberal”, ve “Sol” kesimlerinin “Demokrat Parti”ye oy vermeleri Trump’ı çıldırtıyor. Trump, “gelmiş geçmiş en İsrail yanlısı ABD Başkanı” olarak anılmasına rağmen kendini Amerikan Yahudilerine beğendirememekten şikayetçi.

Trump İsrail’e savaşla bile kazanamayacağı siyasal yararlar sağladı. ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdı, “Golan Tepeleri” üzerinde İsrail’in egemenliğini tanıdı. İşgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı Yahudi yerleşimlerini savunan özel avukatı David Friedman’ı ABD’nin İsrail Büyükelçiliğine, İsrail yanlısı Neocon John Bolton’ı Ulusal Güvenlik Danışmanlığına, “Hıristiyan-Siyonist” kimliğiyle maruf Mike Pompeo’yu ise Dış İşleri Bakanlığı’na getirdi. Trump, Netanyahu’yu mutlu etmek için “İran Nükleer Anlaşması”ndan bile çekildi. ABD Senatosu İsrail’e 38 milyar dolarlık yardım paketini onaylarken, Trump yönetimi Filistinlileri siyasal, diplomatik ve ekonomik olarak köşeye sıkıştırmayı amaçlayan kararlara imza attı.

Cumhuriyetçi Yahudiler ve “Hıristiyan-Siyonist Evanjelistler” Trump’ı Yahudilerin tarihsel figürlerine benzetmekten hoşlanıyorlar. ABD’deki “İsrail Lobisi”nin ünlü finansörlerinden milyarder Sheldon Adelson, İncil’de ‘Trump Kitabı’nın yer aldığı bir günün gelmesi için dua etmeyi bile önerdi. Trump pohpohlanmaları çok seviyor ve bu tür iltifatlara bayılıyor.

Muhafazâkâr radyo programcısı Wayne Allyn Root da Yahudilerin Trump’ı “İsrail kralı“ gibi gördüklerini ve “Tanrı’nın ikinci gelişi” gibi sevdiklerini söyledi. “ABD Yahudileri Trump’ı tanımıyor ya da sevmiyor” diyen Root, Trump için “Dünya tarihinde İsrail için en iyi Başkandır” nitelemesi de yaptı. Trump ise Root’un sözlerini tweett’leyerek paylaştı.

Amerikan Yahudilerinin Demokratlar’ı desteklemesini içine sindiremeyen Trump, ABD Kongresi’nin İsrail’i eleştiren yeni ve genç vekilleri Ilhan Omar ve Rashide Tlaib’i hedef alıyor. Trump en son yaptığı bir açıklamada, “Demokrat Parti nereye gitti? Nereye gitti ki İsrail Devleti yerine bu iki kişiyi savunur hale geldiler? Bence Demokrat partiye oy veren bir Yahudi ya bilgisizdir ya büyük bir sadakatsizlik içindedir” dedi. Trump’ın Demokratlar’a oy veren Yahudi seçmenleri sadakatsizlikle suçlaması, Amerika’da ve birçok ülkede Yahudiler aleyhinde kullanılan “çifte sadakat” tartışmalarını yeniden alevlendiriyor.

ABD’de Beyaz Irkçılarla öteden beri problem yaşayan Yahudiler çoğunlukla Demokratları destekliyorlar. “ABD Yüksek Mahkemesi”nin sekiz üyesinden üçüyse Yahudi kökenli liberal. Mahkeme, “Cumhuriyetçiler” ile “Demokratlar” arasındaki mevzi savaşının en önemli sahnelerinden biri. Cumhuriyetler “Mahkeme”deki bu tabloyu da değiştirmeye çalışıyorlar.

Trump’ın “Beyaz Üstünlükçülüğü”ne vurgu yapan söylemleriyse Yahudileri ürkütüyor. Son bir yılda 2 Sinagog saldırıya uğradı. Beyaz Irkçı motivasyonla gerçekleşen saldırılarda 12 kişi öldü. Beyaz Irkçılar Trump’ın göçmen karşıtı politikalarını destekliyorlar. Irkçılığa karşı net bir duruş göstermeyen Trump ise hem Beyaz Amerikalıların, hem Yahudilerin oylarına talip.

Amerikan Yahudilerinin tahmini rakamları 5 buçuk milyon ile 7 milyon arasında değişiyor. Trump 2016’daki Başkanlık seçimlerinde rakibi Hillary Clinton’dan 200 bin daha az oy almıştı. Trump’ın 2020 seçimlerinde Amerikan Yahudilerinin parasına ve oyuna ihtiyacı var. “Siyah” ve “Hispanik” seçmenlerin Trump’a oy vermeleri beklenmiyor. “Beyaz Amerikalı” olmayan seçmen kesimleri Trump aleyhinde son derece motive olmuş durumda gözüküyorlar.

Dolayısıyla bu sayılar 2020 seçimlerinde Trump için daha da önem kazanıyor. Trump’ın “İsrail” üzerinden tetiklediği mevzi savaşıysa “Liberal-seküler”, “Demokrat” ve “Solcu Yahudiler” ile “Cumhuriyetçi Yahudiler” arasında giderek bir cephe savaşına dönüşüyor.

YENİ ŞAFAK GAZETESİ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat