Sultan Vahideddin’e ait şu fotoğraflar size ne anlatıyor?

.

  • GİRİŞ22.03.2018 07:28
  • GÜNCELLEME23.03.2018 07:07

Memleket kurtulsun diye hayatından, geleceğinden, ailesinden ve kendisine dair her ne var ise her şeyden vazgeçip gözünü kırpmadan feda eden ama her şeye rağmen Türk tarihine hiç hak etmediği halde hain diye kaydedilen son Osmanlı Hükümdarı Sultan Mehmed Vahideddin Han’a ait hayatının son beş senesini ifade eden şu üç fotoğraf her şeyi bize anlatmıyor mıyormu?

Hain sıfatını hak edecek kişi etrafını tüketir, yıpratır ve bitirir ama kendisi asla tükenmez ve yıpranmaz. Şimdi gösterilen ve beş sene içinde çekilen şu üç fotoğrafla vatanın içine düştüğü elim, vahim duruma karşısında eriyip bitmiş bir zavallı göreceksiniz.

 

 

Lütfen beş sene içinde çekilen şu fotoğraflardaki Sultan Vahideddin’in yıpranma sürecine bakınız.

FOTOĞRAF 1

Bu fotoğraf 1919-20’lerde çekilmiş olmalı. Sultan Vahideddin Han tahta çıkalı daha aylar olmuş ve meselelere yeni hakim olmaya başlamıştır. Yüzündeki berraklık çok net bir biçimde görülmektedir.

FOTOĞRAF 2

Birinci fotoğrafın çekilmesinden iki sene sonra çekilen bu fotoğrafta kurtulması için her türlü fedakârlığı yaptıktan sonra ülkesinden apar topar kovulan Sultan Vahideddin Han’ı görüyorsunuz.

Evet, iki fotoğraf arasında takvimler iki seneyi geçirmiştir. Ama sultan için hiç de öyle değildir. Zira bu iki senede bütün işgalleri gördü. Orduları dağıtıldı. Tersanelerine, postanelerine, saraylarına, meclisine ve hürriyetine el konuldu. Halkın örgütlenmesini gizli bir biçimde başardı. Bütün komutanları Anadolu’ya gönderdi. Milli mücadeleye şahit oldu. Düşmanın Ankara’ya kadar girmesini gördü. Ümitsiz geceleri gözyaşlarıyla sabaha bağladı ve neticede sadece iki senede bu hale geldi.

Lütfen 1. fotoğrafla 2. fotoğraftaki Vahideddin Han’ın yüz hatlarına bir kere daha bakın. Hangi acı, insanı sadece 2 senede bu hale getirir?

Şimdi en acı fotağrafa bakalım. 3. fotoğrafa…

FOTOĞRAF 3;

Birinci fotoğraftan dört buçuk, ikinci fotoğraftan sadece iki buçuk sene sonra çekilen bu fotoğraf, Sultan Vahideddin Han hain değildir. Bilakis yanan vatanı ile beraber yanan bir vatan sevdalısını göstermiyor mu? Üç fotoğraf arasında sadece dört buçuk sene olmasına rağmen sanki otuz sene var gibi değil mi?.

Sadece bu üç fotoğraf bile bizim anlatmaya çalıştığımız tezi doğrulamaya yetmiyor mu?

Not; Fotoğraflar Murat Bardakçı’nın arşivinden alınmıştır.

Yorumlar2

  • Pınar 6 yıl önce Şikayet Et
    Hangimiz vatanımızdan, vatanımız için vazgeçebilirdik. Allah rahmet eylesin.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Halil Uslu 6 yıl önce Şikayet Et
    Vatan için Can verenler, fedakarlık yaparak hayatlarını hiçe sayanlar elbette mükâfatını Yaradanimizdan alacaklardır.Allah Gani Gani rahmet eylesin.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat